Hae tästä blogista

sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Vahvat lihakset saa [suhteellisen] keveilläkin painoilla













Vahvojen lihasten kehittäminen ei vaadi kuntosali- tai muuta harjoittelua maksimaalisen suurilla painoilla. Hyvin suurilla painoilla harjoittelua tärkeämpää on lihasten rasittaminen äärirajoille, osoittaa McMaster-yliopiston professorin Stuart Phillipsin johdolla Plos One -tiedelehdessä julkaistu tutkimus.

Tulos saatiin kokeessa, jossa kuntosalin vakiokäyttäjät nostivat normaalisti käytettäviä, oman maksimisuorituskykynsä ylärajoilla olevia sekä hyvin alhaisia painoja. Raskaiden painojen käyttäjillä rautamäärä oli noin 90 prosenttia henkilökohtaisesta maksimisuoritustasosta. Näin suuria painoja pystyy nostamaan yhtämittaisesti vain 5–10 kertaa, ennen kuin täydellinen uupumus iskee. Kevyiden painojen käyttäjillä rautamäärä rajoitettiin noin 30 prosenttiin osallistujan maksimikyvystä. Tällaisilla painoilla yhtämittaisia suorituskertoja kertyy vähintään 20–24, ja vasta tämän jälkeen lihaksisto ei enää jaksa jatkaa.

Lihasten kasvattamisen ja voimistamisen avainsana on täydellinen uupumus, jossa henkilökohtaisen suorituskyvyn yläraja saavutetaan. Näissä olosuhteissa lihakset tuottavat valkuaisaineita, joista keho kasvattaa ajan mittaa uutta lihasmassaa.

Uusi tieto voi muuttaa kuntosalin käyttäjien harjoitusmenetelmiä. Mutta suurin hyöty saataneen niille ihmisille, jotka eivät pysty lainkaan harjoittelemaan kovilla painoilla. Kohderyhminä voisivat tulla kysymykseen vanhukset, syöpäpotilaat, vammoista tai leikkauksista tai sydänkohtauksista toipuvat ihmiset, Phillips ja kumppanit arvioivat.

KAI AULIO

Lähde: Turun sanomat

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tutkimuksessa mitattiin muutoksia proteiinisynteesin määrässä eri mittauspisteissä. Kehonkoostumuksen tai voiman muutoksia ei mitattu, tai niistä ei ainakaan raportoitu.

Intensiivisen harjoittelun nimeen vannova Drew Baye kritisoi ilmeisesti samaa tutkimusta blogissaan:

http://baye.com/study-claims-heavy-lifting-not-necessary-to-build-muscle/

Mitä mieltä Anssi olet tutkimuksen toteutuksesta?

Anssi Manninen kirjoitti...

Palaan huomenna asiaan kunhan olen ehtinyt lukemaan ko. tutkimuksen.

Anssi Manninen kirjoitti...

Alla olevasta linkistä voi lukea ko. tutkimusartikkelin:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0012033

Anonyymi kirjoitti...

Heavy Duty todettu JÄLLEEN toimivaksi!

Anonyymi kirjoitti...

Onpas taas turha tehdä kyseisen tutkimuksen perusteella mitään johtopäätöksiä. Tutkimuksessa oli tutkittu polven ojennusta ja etureiden lihaksia. Etureiden lihakset joissa on paljon "hitaita" lihassoluja tunnetusti vastaavat paremmin pidempiin sarjoihin kuin esim. takareiden lihakset, joissa on enemmän nopeita lihassoluja.

Anonyymi kirjoitti...

Heavy duty, jossa käytetään 30% maksimista on ainakin mulle ihan uus juttu, luulin, että ko. menetelmässä tehdään suhteessa raskaammilla painoilla.

Anonyymi kirjoitti...

Martin Berkhan, Lyle McDonald, Borge Fagerli ja kumppanit pohtii samaa asiaa

http://www.leangains.com/2010/08/high-reps-vs-low-reps-for-muscle-gain.html