Hae tästä blogista

perjantai 7. toukokuuta 2010

Viimeinen naula arginiini-NO -hypoteesin arkkuun?


Typpioksidin (engl. nitric oxid, NO) tuotantoa ja vapautumista tehostavia yhdisteitä on perinteisesti käytetty verenvirtaukseen lisäämiseen. Myös urheilijoille markkinoitujen ”NO-boostereiden” väitetyt vaikutukset perustuvat lähinnä NO-välitteiseen vasodilaatioon eli verisuonten laajentumiseen. Pääasiallisena aktiiviaineena tämäntyyppisissä tuotteissa on lähes säännönmukaisesti arginiini tai arginiini-AKG. Nyt tulee kuitenkin arginiini-NO -hypoteesin kannattajille varsin kylmää vettä niskaan Memphisin suunnalta.

Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin kolmen kaupallisen arginiinipohjaisen "NO-boosterin" akuutteja vaikutuksia voimailijoiden fyysiseen suorituskykyyn, luustolihasten veren-virtaukseen, lihaspumppiin ja NO-tuotannon biomarkkereihin. Tulokset osoittivat, että yhdellä kerta-annoksella "NO-boosteria" nautittuna ennen salitreeniä ei ollut vaikutusta näihin parametreihin. Tutkimuksessa käytetty kerta-annos oli kaksi kertaa etiketin annossuositus. Tämän ja aiempien tutkimusten valossa arginiini ei vaikuta lupaavalta "NO-boosterilta" terveillä urheilijoilla. Nähtävästi liikunta per se lisää riittävästi verenvirtausta luustolihaksiin.

Bloomer RJ ym. Comparison of pre-workout nitric oxide stimulating dietary supplements on skeletal muscle oxygen saturation, blood nitrate/nitrite, lipid peroxidation, and upper body exercise performance in resistance trained men. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2010, 7:16 (6 May 2010)

PS. Tutkimuksessa käytettiin ainakin BSN:n NO-Xplode - ja Gasparin SuperPump250 -valmisteita. Kolmannesta tuotteesta ei ole vielä tietoa. Tutkijat eivät maininneet tuotteiden nimiä artikkelissa, vain ainesosat mainittiin.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olisiko se noissa buustereissa se , että pitemmällä käytöllä saisi positiivisia tuloksia aikaan ?

Anssi Manninen kirjoitti...

Se on hyvinkin mahdollista, sillä onhan niissä yleensä myös BCAA:ta ja kreatiini, mutta NO-boosterit eivät selvästikään toimi niin kuin väitetään..niidenhän pitäsi AKUUTISTI lisätä pumppia ym.

Anssi Manninen kirjoitti...

Niin ja tosiaan toi jutun otsikko on siinä mielessä hieman harhaanjohtava, että arginiini voi kyllä lepotilassa lisätä verenvirtausta, mukaan lukien paisauvaiskudokseen. Nähtävästi liikunta per se lisää terveillä riittävästi verenvirtaus, ettei arginiinilla enää saavuteta merkittävää lisäetua.

Anonyymi kirjoitti...

Onko sinulla mitään aseita parempaan pumppiin?

Anssi Manninen kirjoitti...

Uunissa.. 10 min :-) Siis meillä on työnalla Pump Overdrive -niminen boosteri. Nykyisestä valikoimasta voit kokeilla esim. Monster Pumppia.

Anssi Manninen kirjoitti...

BSN:n NO-Xplode oli yksi noista tuotteista.

Anonyymi kirjoitti...

Mihin perustuu arginiinin aiheuttama "seisokki" aamuisin := )

Anssi Manninen kirjoitti...

Samaan kuin Viagran eli typpioksidi laajentaa paisuvaiskudoksen verisuonia.

Anonyymi kirjoitti...

Ja vielä aminohapoista lisää :

Leusiinin käyttö palautusjuomassa, vastaan vai puolesta ? On tutkimuksia että leusiini jopa hidastaisi palautumista , ei poistasi ammoniakkia lihaksista ?

Anssi Manninen kirjoitti...

puolesta