Hae tästä blogista

maanantai 31. elokuuta 2009

Lukijakyssiä: Multitabs, C-vitamiini ja kaseiini

















Moi Anssi!
Ensialkuun kiitos loistavasta blogista (eksyin alunperin MakeS:n blogin kautta), ja samaten verkkokaupasta. Itse juuri tilini loin, ja olen ekaa tilaustani suunnittelemassa.
Yritin löytää blogistasi paikkaa mistä voisi kysäistä askarruttavia asioita, mutten siinä onnistunut, joten siksi ne nyt tässä mailissa.
Sen verran itsestäni että olen 31-v terve mies (natu), kuntosalia harrastanut semi-tosissani yli 10v (käyn 4krt/vko).

Eli Multitabsit (tai vastaavat), C-vit ja kaseiini:

1) mitä mieltä ylipäätä olet noista Multitabseista tms.? Esim ainesosien määräthän ovat huomattavasti pienempiä kuin noissa Vitamin päkeissä.

2) Norm päiväannokseni (Multitabseja) on 2 pilleriä, jota olen harkitsemassa nostaa. Kuitenkin mm. tuo sinkki mietityttää, sitä tulee nyt jo (2 pilleristä) 30mg. Miten näet tuon, onko tuota järkevää edes enää nostaa ylöspäin (päiväannos sinkkiä olisi sitten väh. 45mg)?

3) Sama kysymys kuin edellisessä, mutta A-vitamiinin osalta. Nyt tulee 720mikrogrammaa/päivä. Onko järkevää enää nostaa määrää?

4) C-vitamiini. Olen parista kirjalähteestä ja nettiartikkelista lukenut että ylisuuret (noin >300mg kerralla) ovat "turhia" koska iso osa menee suoraan virtsaan.
Kirjoituksissa mainittiin hyvänä kertarajamaksimina 200-250mg, josta siis imeytyisi vielä suurin osa (näitä voisi ottaa monta päivässä). Tämän jälkeen (suuremmista kerta-annoksista) menisi aina vaan suurempi ja suurempi osa hukkaan.
Pitääkö tämä paikkaansa? Esim noissa Vitamin päkeissähän C-vitamiinia on 1000mg, enkä minä ole muualtakaan löytänyt näitä ~250mg pillereitä (aina on joko se yleisin 500mg tai 1000mg).

5) Olen lukenut kommenttejasi kaseiinista (enkä ole oikein 100% varma että oletko täysin kaseiinin käyttöä vastaan vai et). Sehän nyt on selvää ettei tuo kaseiini esim palautusjuomiin sovi, mutta mites yöproteiiniin johon itse olen sitä käyttänyt?
Btw, en löytänyt sinun verkkokauppasi tarjonnastasi vielä kaseiinia. Jos vastauksesi tähän kysymykseen on myönteinen, tässä olisi yksi asiakas sille :)


1. Multitabs-tyyppiset tuotteet eivät ole optimaalisia kovaa harjoitteleville urheilijoille. Urheilijoille tärkeiden C- ja E-vitamiinien määrät ovat minimaalisia ja mineraalit ovat pääsääntöisesti heikosti imeytyvissä muodoissa.

2. ja 3. Multitabs-tyyppisiä tuotteita ei ole syytä nauttia useita päivässä.

4. Pitää paikkansa. C-vitamiinin imeytyminen tehostuu, kun se otetaan pienemmissä osissa tai rasvaisen aterian yhteydessä (Life Sci. 1981 Jun 1;28(22):2505-11).

5. Kaseiinista löydät infoa täältä.

HS:n hylkäämä mielipidekirjoitus (K. Salminen)















KOLESTEROLIKAUHUSTA

Timo Strandberg, Liisa Valsta ja Marjaana Lahti-Koski kommentoivat otsikolla ”Kolesterolikauhuun on monta syytä” (HS 2.7.) Jukka Mannerkorven kirjoitusta (HS 25.6.). Otsikko puhuu puolestaan. Maailman nykymenoon kuuluu kauhun ja terrorin herättäminen omien uskomusten läpiviemiseksi ja tyrkyttämiseksi. On valitettavaa, että eräät ravitsemusvaikuttajat turvautuvat jatkuvasti tähän hyljeksittävään keinoon. Se kertoo asiallisten perusteluiden vähäisyydestä. Näin tässäkin tapauksessa.

Kirjoittajat väittävät, että maitorasvan ja valtimotautien yhteys on tieteellisesti todistettu. Tutkimusnäytöksi he esittävät 1960- luvulla Suomessa tehdyn mielisairaalatutkimuksen. Jokainen tutkimukseen vähänkin perehtynyt tietää, että merkittävä osa tutkimuskohteina ilman omaa vapaata tahtoa käytetyistä mielisairaista vaihtui tutkimuksen kuluessa. On kyseenalaista, tuliko tarjottu ruoka syödyksi näissä onnettomissa ja vaikeissa olosuhteissa vai oliko se pöydällä, lattialla tms. Tutkimuksen todistusvoima on erittäin heikko.

Kovin harva asiantuntija viitsiikään nykypäivänä edes viitata tähän tutkimukseen. Kirjoittajatkin puhuvat häveliäästi vain kahdesta ”sairaalasta”. Siinä olen kirjoittajien kanssa täydellisesti samaa mieltä, että tällaista tutkimusta ei todellakaan enää tehtäisi.

Kirjoituksessa esitellään Pohjois-Karjala –projekti eräänä näyttönä. Projekti kuitenkin käsitteli ravitsemusta laajasti ja paljon muutakin kuin maitorasvaa. Lisäksi on muistettava, että Pohjois-Karjalassa ei sydänkuolleisuudessa tapahtunut sen kummempaa kuin tutkimuksen vertailualueella Kuopion läänissä. Projekti ei ole todiste maitorasvan haitallisuudesta. Jokainen joka näin väittää, panee koko tieteellisen arvovaltansa riskialttiiseen peliin.

Sitten kirjoittajat esittelevät viime vuosisadan puolivälissä synnytetyn liturgian, ns. lipidihypoteesin (rasvaolettamuksen) tyydyttyneiden rasvahappojen, kolesterolin ja sydänkuolleisuuden välisestä yhteydestä. Tämä olettamus ei kuitenkaan kelpaa todisteeksi maitorasvan haitallisuudesta.

Maitorasva on paljon muuta kuin tyydyttyneitä rasvahappoja. Se on seos erilaisia niin tyydyttyneitä parillisen ja parittoman hiililuvun sisältäviä kuin kerta- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja. Kohtuullisesti, kuten kaikki ravinto, käytettynä se on terveellinen ja monipuolisin luontainen rasva moninaisten kemiallisesti hydrattujen ja vaihtoesteröityjen ravintorasvojen keskellä.

Olen omalta osaltani esitellyt kiistattomat, uudenaikaisin menetelmin Ruotsissa ja Norjassa tehdyt tutkimukset, jotka osoittavat, ettei maitorasvalla ole vahingollista yhteyttä valtimotautiin (Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 3/2007 ”Maito suojaa sydäntä”). En ole saanut kielteistä kirjallista tai suullista palautetta. En ole myöskään nähnyt, että Strandberg, Valsta tai Lahti-Koski olisivat kritisoineet alkuperäisjulkaisuja niiden kansainvälisillä, arvovaltaisilla julkaisufoorumeilla.

Nyt pyydänkin, ei, vaan tällä kerralla vaadin, että kirjoittajat esittävät ne luotettavat tutkimukset, jotka osoittaisivat nimenomaisesti ja juuri maitorasvan ja valtimotaudin suoran yhteyden. Välilliset lorut ”kovista” tyydyttyneistä rasvoista ja kolesterolista tulee unohtaa. Uskon, että minun lisäkseni HS:n lukijat ja tutkimuspiirit odottavat mielenkiinnolla tätä aikaansaannosta.

Kari Salminen
Professori
Helsinki


Lue myös:
Lukijakyssä: tyydyttynyt rasva ja sydänsairausriski

Uusi kysely

Nakkasin oikeaan yläkulmaan uuden kyselyn.

Lukijakyssä: Flunssan esto ravintolisillä















Moi Anssi! Olen flunsaan taipuvainen naisurheilija ja mielenkiinnolla luin kirjoituksesi D-vitamiinista flunsaan estossa. Mitä muista ravinteista olis mahdollisesti hyötyä tässä asiassa?

Alla ravinnesuositukseni flunssan estoon kovien harjoitusjaksojen aikana. Luettelin tuotteita ihan tuotemerkeillä, sillä suurin osa blogini lukijoista ostaa tuotteet meiltä. Näiden tuotteiden hyödyistä on ainakin jonkinmoista tieteellistä näyttöä ja tuotteet ovat edullisia ja turvallisia.

- Vida C-complex: 2 tablettia/vrk (Hemilä 2004)

- Vida D-25 ug: 2 tablettia/vrk

- GLNPure: 4 x 5 g/vrk (Castell & Newsholme 1997)

- Vitabalans Echinasinkki: 4 imeskelytablettia/vrk (Hall et al. 2007; Singh et al. 1994)

sunnuntai 30. elokuuta 2009

ProBody 4/2009: Urheiluravinteiden ABC - Osa 2


















Tässä kolmiosaisessa artikkelissa esitellään tunnetuimpia urheiluravinteita sekä muutamia uutuustuotteita. Yksityiskohtaiset fysiologis-biokemialliset ja farmakologiset selvitykset vaikutusmekanismeista on jätetty pois. Jos joku asia jää askarruttamaan, lähetä sähköpostia lehden toimitukseen (toimitus@probody.fi). Lukijakysymyksiin vastaillaan artikkelin kolmannen osan yhteydessä.


C-vitamiini

C-vitamiini eli askorbiinihappo on yksi ihmisen tarvitsemista vesiliukoisista vitamiineista. Yleisiä suosituksia selvästi suuremmista C-vitamiiniannoksista voi olla hyötyä urheilijoille. C-vitamiini voi antioksidanttivaikutuksensa ansiosta vähentää harjoittelun aiheuttamaa lihasarkuutta. Lisäksi suurten C-vitamiiniannosten on raportoitu vähentävän ylähengitystieinfektiota urheilijoilla.
Kovien harjoitusjaksojen aikana suosittelen ottamaan päivittäin 1000 milligrammaa C-vitamiinia. Kevyemmän harjoittelun aikana 200 milligrammaa on riittävästi.


D-vitamiini

Minulla ei ollut alunperin tarkoitus ottaa D-vitamiinia mukaan tähän artikkelisarjaan, sillä en pitänyt D-vitamiinia varsinaisena urheiluravinteena. Vastikään Medicine & Science in Sports & Exercise -tiedelehdessä (MSSE) ilmestynyt artikkeli muutti kuitenkin käsitystäni, joten päätin ottaa D-vitamiinin mukaan artikkelisarjan kakkososaan.

Ravitsemussuosituksia laativat henkilöt ovat suhtautuneet varsin nihkeästi D-vitamiiniin. Vanha harhaluulo suurten D-vitamiiniannostusten haitallisuudesta ei ole nähtävästi vieläkään siirtynyt Tuonelan Joelle. Trooppiseksi eläimeksi luokiteltava ihminen on evoluution aikana saanut runsaasti D-vitamiinia auringon valon välityksellä ilman mitään haittavaikutuksia; muutoinhan ihmisrotu olisi viettänyt hautajaisia jo aika päiviä sitten.

Sekä ihossa syntynyt että suolistosta imeytynyt D-vitamiini saatetaan elimistössä biologisesti aktiiviseen 1,25(OH)2D-vitamiinimuotoon kahden hydroksylaatioreaktion kautta, joista ensimmäinen tapahtuu maksassa ja toinen munuaisissa. D-vitamiinin tärkein vaikutuskohta on suolisto, jossa se lisää sekä kalsiumin että fosfaatin imeytymistä. Näin ollen D-vitamiinilla on keskeinen rooli luustolle tärkeiden ravintoaineiden riittävän saannin turvaamisessa. Tämä on tiedostettu jo pitemmän aikaa. Marjo Lehtonen-Veromaa väitteli elokuussa 2002 tohtoriksi Turun yliopistossa nuorten tyttöjen luuston terveyteen liittyen. Hänen tutkimuksensa osoittivat, että lähes kaikki tytöt saivat ruoan mukana liian vähän D-vitamiinia ja kahdella tytöllä kolmesta oli talvella veressä ihan liian vähän D-vitamiinia.

D-vitamiinilla on kuitenkin paljon muitakin tehtäviä ihmiselimistössä. MSSE-artikkelin mukaan urheilusuorituskyky korreloi veren D-vitamiinipitoisuuden kanssa; korkea pitoisuus on yhteydessä parempaan suorituskykyyn ja vice versa. Mielenkiintoista on se, että D-vitamiini lisää nopeiden tyypin II lihassolujen määrää ja kokoa. Suomessa talvisaikaan veren D-vitamiinipitoisuus on keskimäärin SELVトSTI pienempi kuin urheilusuorituskyvyn kannalta optimaalinen taso. D-vitamiinivalmisteiden käyttö on siis suositeltavaa. Optimaalisesta annoksesta tutkijat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen, mutta suosittelen ottamaan vähintään 20 mikrogrammaa päivässä.

D-vitamiinin monimuotoiset vaikutukset eivät ole yllätys, sillä kyseessä on hormoniksi luokiteltava yhdiste. D-vitamiini täyttää hormonin määritelmän, muttei täysin vitamiinin määritelmää. Historiallisista syistä nimeä ei ole kuitenkaan ruvettu muuttamaan.


Glutamiini

Glutamiini on konditionaalisesti välttämätön aminohappo. Tällä tarkoitetaan sitä, että glutamiini muuttuu välttämättömäksi aminohapoksi tietyissä tilanteissa, esimerkiksi vakavan sairauden yhteydessä. Glutamiini on tieteellisen näytön osalta hyvin arginiinin kaltainen; sen hyödyistä tiettyjen sairauksien yhteydessä on vankkaa näyttöä, mutta terveillä urheilijoilla suoritettujen tutkimusten tulokset eivät mairittele. Glutamiinin proteiinisynteesiä (anaboliaa) stimuloivasta vaikutuksesta ei ole mitään näyttöä terveillä henkilöillä. Glutamiini näyttäisi kuitenkin vähentävän jonkin verran proteiinien hajoamista (kataboliaa), kun sitä otetaan harjoittelun jälkeen proteiini-hiilihydraatti -juomaan sekoitettuna. Glutamiinin on ehdottu antavan suojaa urheilijoiden ylähengitystieinfektiota vastaan, mutta tieteelinen näyttö asian tiimoilta on hyvin ristiriitaista.

Glutamiinin vaikutus on glykogeenin muodostukseen on varsin mielenkiintoinen (glykogeeni on hiilihydraatin varastomuoto elimistössä). Bowtell ja kumppanit raportoivat, että 8 gramman glutamiiniannos lisäsi kovan harjoituksen jälkeistä glykogeenin muodostusta luustolihaksissa yhtä tehokkaasti kuin 61 gramman hiilariannos. Näin ollen glutamiinin naukkailu harjoittelun jälkeen saattaisi olla hyödyllistä "alakarppiurheilijoille". Tutkijat havaisivat myös, että molempien naukkailu samanaikaisesti ei enää lisännyt merkitsevästi luustolihasten glykogeenin muodotusta, mutta tehosti kuitenkin maksan glykogeeniresynteesiä.


Heraproteiini

Heraproteiini on ansaitusti ottanut paikkansa urheiluravinteiden pääasiallisena proteiinin lähteenä. Heraproteiini on suhteellisen miellyttävän makuista ja sisältää runsaasti välttämättömiä aminohappoja. Lisäksi heraproteiini näyttäisi vaikuttavan edullisesti immuniteettiin. Suurten tuotantoerien ansioista heraproteiinin hintakin on nykyisin kohdillaan.

Heraproteiinikonsentraatit sisältävät yleensä noin 80 prosenttia proteiinia ja muutaman grammaan rasvaa ja laktoosia. Heraproteiini-isolaatit sisältävät noin 90 prosenttia proteiinia ja minimaalisti rasvaa ja laktoosia. Markkinoilla on myös hydrolysoituja eli osoittain esipilkottuja heraproteiinivalmisteita. Nämä imeytyvät hieman nopeammin ja tehokkaammin kuin hydrolysoimattomat heraproteinit [AM:n huom. Asiaa on tarkoituksella hieman yksikertaistettu em. lauseessa. Imeytymistehokkuudessa ei ole suurta eroa, mutta hyödyntämisessä on jonkin verran eroa. Lue lisää napsauttamalla tästä].

Heraproteiini soveltuu nopean imeytymisensä ansiosta erinomaisesti nautittavaksi harjoittelun ympärillä (ennen, aikana ja jälkeen). Sopiva kerta-annos on noin 20-50 grammaa riippuen henkilön painosta.

Bodaus 5/2009: Urheiluravitsemus ja ravintolisät K&V














Heippa Anssi!

Mistä johtuu, että kesällä on taas tullut lisäkiloja peräti 3 kpl. Olen 160 senttinen nelikymppinen nainen, en mikään hirmulihava, mutta löytyy vatsamakkaraa ja jenkkakahvaa. Luulin, että söin kesällä kevyesti ja terveellisesti, mutta niin vain paino on noussut. Söin runsaasti mansikoita, pensasmustikoita, persikoita, nektariineja, aprikooseja, vesimelonia, grillilihaa salaatin kanssa sekä fetasalaattia. Toki tuli myös syötyä täytekakkuja kyläreissuilla ja kuivaa valkoviiniäkin kului jonkin verran. Miten pääsen ruotuun ja saan kesäkilot kuriin? Lihottavatko hedelmät ja marjat?


Lihalla, fetajuustolla ja salaatilla ei kukaan saa itseään lihomaan, joten syy löytynee liiallisesta hedelmien ja marjojen napostelusta. Onhan niissä varsin paljon energiaa erilaisten sokerien muodossa.


Terve!

Atkinsin dieetistä puhutaan paljon sekä puolesta että vastaan. Mitä mieltä olet siitä?
Olen reilu nelikymppinen mies, pitäisi saada kaljamaha nopeasti pois, myös kolesteroli ja verenpaine ovat koholla. Liikuntaa tulee harrastettua liian vähän, pari kertaa viikossa koirien kanssa lenkillä.


Hyvin niukkahiilihydraattinen Atkin-ruokavalio sopii tavoitteeseesi erittäin hyvin. Tutkimukset ovat säännönmukaisesti osoittaneet, että Atkins-tyyppinen dieetti vähentää tehokkaasti miesten viskeraalista eli vatsaontelon sisään kertynyttä rasvaa. Atkins-dieetti parantaa myös kolesteroliarvoja suhteellisen runsaasta rasvan saannista huolimatta. On tärkeää huomata, että tyydyttyneet rasvat eivät vaikuta haitallisesti ns. pahaan kolesteroliin (LDL) ruokavalion hiilihydraattimäärän ollessa vähäinen. Lisäksi kaikki rasvat nostavat ns. hyvää kolesterolia (HDL). Vähähiilihydraattinen dieetti tiputtaa tehokkaasti myös veren triglyseridejä. Koholla olevat triglyseridit ovat itsenäinen sydänsairauden riskitekijä. Verenpaineen alentamisen osalta vähähiilihydraattinen ja vähärasvainen ovat suurinpiirtein yhtä tehokkaita.


Moi,

Olen 25-vuotias säännöllisesti, 4 kertaa viikossa salilla treenaava mies. Aerobista liikuntaa tulee tehtyä aivan liian vähän, en tykkää kävelystä enkä hölkästä. Millaisia sisätilassa tehtäviä aerobisia liikuntamuotoja suosittelet minulle? Pitääkä aerobista liikuntaa ylipäätään tehdä?


Aerobista liikuntaa olis hyvä sisällyttää harjoitusohjelmaan ainakin jonkin verran, sillä sen positiiviset vaikutukset verenkiertoelimistöön ovat kiistattomat. Sisätiloissa voisit kokeilla jotain harjotuslaitetta, jota tehdessä voit lukea tai katsella TV:tä. Ehkä ne monotoniset harjoitussessiot uppoavat silloin helpommin.


Mikä proteiini, soija hera vai kananmuna on parasta ja miksi? Paljonko minun pitäisi päivässä syödä proteiinia. Olen 32-vuotias 174 senttinen nainen, painoa on 65 kiloa, salilla treenaan 3 kertaa viikossa. Tavoitteenani on pitää lihaskunto suht. hyvänä ja paino normaalirajoissa.

Hera ja kananmuna ovat lihasten proteiiniaineenvaihdunnan kannalta hieman parempia kuin soija, mutta ihan hyvin voit sisällyttää ruokavalioosi myös soijaa. Sopiva proteiinin saanti sinulle on noin 1,5 grammaa per painokilo eli siis noin sata grammaa. Laihdutuksen yhteydessä saantia on syytä nostaa vielä noin 20-25 grammaa.


Olen viisikymppinen mies, käyn kuntosalilla 2 kertaa viikossa, vähintään kerran viikossa teen tunnin kävelylenkin. Syön normaalia suomalaista kotiruokaa. Mitä vitamiineja yms. suosittelet minulle ruoan lisäksi? Erityisiä sairauksia ei ole, paino normaali, verenpaine samoin.

Jos lihasmassan ja -voiman kasvatus on tavoitteena, voit kokeilla ainakin kreatiinimonohydraattia ja heraproteiinia. Näitä molempia voit ottaa ennen ja jälkeen kuntosaliharjoittelun.


Minulla on joskus sydämen rytmihäiriöitä, vaikka olen vasta 27-vuotias mies. Uskallanko käyttää salitreenin vauhdittajana lisäravinteita ja millaisia?

Tavanomaisiin elintarvikkeisiin rinnastettavat tuotteet, kuten proteiinijauheet, vitamiinit ja kalaöljy ovat täysin OK. Sinun kannattaa kuitenkin varmuuden vuoksi välttää kaikkia ”treeniboostereita” ja termogeenisiä laihdutusvalmisteita. Salitreeniä voit vauhdittaa kreatiinilla ja beeta-alaniinilla. Niillä ei pitäisi olla mitään vaikutusta rytmihäiriöalttiuteen.


Olen 38-vuotias noin 3 kertaa viikossa salilla treenaava mies. Harjoittelen kuntoilumielessä, joskus tulee ladattua rautaa vähän enemmänkin. Olkapääni joskus vihoittelee, millainen ravinto ja lisäravinteet voitelisivat olkavarren niveliäni?

Glukosamiinisulfaatti on käytetyin ja tutkituin nivelravinne. Glukosamiinia esiintyy luonnostaan elimistössä mm. rustojen ja nivelpintojen rakenneosana. Glukosamiinimolekyylien ketjuuntuessa syntyy glykosaminoglykaani -nimisiä suuria molekyylejä, jotka puolestaan liittyvät usein proteiineihin, jolloin syntyy proteoglykaani -nimisiä molekyylejä. Ne pystyvät ”imemään” itseensä suuria määriä vettä, jolloin muodostuu geelimäistä ainetta. Tämä geeli täyttyy solujen ulkoisen tilan, ennen kaikkea nivelissä. Nivelnesteen tehtävänä on toimia nivelissä iskunvaimentimena sekä nivelpintojen voiteluaineena.

Glukosamiinisulfaattia on myytävänä sekä reseptilääkkeenä että ravintolisänä. Reseptin saanti vaatii diagnosoidun polven nivelrikon, joten ravintolisä lienee sinun kohdallasi helpompi valinta. Omassa myymälässäni on myynnissä kotimaisen lääketehtaan valmistamaa Arthrobalans Plus -nimistä valmistetta. Tämä tablettimuotoinen tuote sisältää glukosamiinisulfaatin lisäksi myös kondroitiinisulfaattia ja MSM:ää. Näillä kahdella aineella on myös edullisia vaikutuksia niveliin.

lauantai 29. elokuuta 2009

3+1 supertarjous





Edit 29.8.: Vielä rapiat kaksi vuorokautta aikaa hyödyntää alla mainittua 3+1 supertarjousta.

Tänään klo 17:30 alkaa 3+1 supertarjous, joka kestää elokuun loppuun. Eli kun ostat kolme yksikköä, saat neljännen ilmaiseksi. Tarjous on voimassa KAIKISSA verkko- ja noutomyymälän tuotteissa. Poikkeuksen muodostaa kuitenkin noutomyymälän hintapommit. Käytä tarjous häikäilemättömästi hyväksesi!

PS. Verkkokaupan kaupanpäälliset ovat voimassa normaalin tapaan elokuun loppuun asti. Eli yli 200 euron tilauksiin Bodaus-lehti ja kaksi tuotenäytettä ja yli 300 euron tilauksiin vielä tämän lisäksi 2 kg:n jättipurkki GLNPurea ilmaiseksi!

Blast from the Past: D-vitamiini ja rasitusmurtumat










tiistai, maaliskuu 13, 2007

Kovaa harjoittelevat urheilijat! Lukekaa tämä teksti! Kova harjoittelu voi aiheuttaa rasitusmurtumia alaraajan luihin ja D-vitamiinia nauttimalla voidaan rasitusmurtumien synty ehkäistä.

Lääkäri Juha-Petri Ruoholan väitöskirjan mukaan liian vähäinen D-vitamiinin saanti voi altistaa rasitusmurtumien syntymiselle urheilijoille. Tutkimuksen mukaan murtumapotilailla oli selkeästi normaalia alhaisemmat D-vitamiinitasot. On olemassa erityinen TRACP5b-entsyymi (tartrate-resistant acid phosphatase 5b), joka antaa aika selvän kuvan luun hajotuksen määrästä elimistössä. Tätä entsyymiä mitataan osteoporoosin (luukato) diagnostiikassa ja yllätyksettömästi sama entsyymi soveltui myös rasitusmurtumien osoittamiseen. Kohonnut seerumin TRACP5b-arvo nosti murtuman todennäköisyyden kahdeksankertaiseksi verrokkeihin nähden näissä Ruoholan tutkimuksissa. D-vitamiinia voi siis lämpimästi suositella urheilijoille varsinkin talvikuukausina, jolloin auringon kautta saatava D-vitamiinivaikutus on Suomessa lähes olematon.

Tämä on tavattoman mielenkiintoinen tieto, sillä monen aktiiviurheilijan riesana ovat usein toistuvat rasitusmurtumat. Niinkin kova materiaali kuin luu, vaurioituu kun siihen kohdistuu kova rasitus. Eihän luu poikki mene, vaan siihen kehittyy sellaisia pienen pieniä murtumia, jotka tuntuvat voimakkaana kipuna ja pakottavat urheilijan voimakkaasti keventämään harjoitusta. Rasittavan harjoittelun jatkaminen esim. kipulääkityksen varassa saattaa estää luun paranemista ja laajentaa vauriota, mikä taas voi aiheuttaa luun varsinaisen murtuman. Yleensä rasitusmurtumat paranevat, kunhan malttaa levätä riittävästi. Tiettyihin rasitusmurtumiin, kuten reisiluunkaulan murtumiin, liittyy suurempi riski ja vaarana on pahimmillaan jopa pysyvä invaliditeetti. Rasitusmurtumien ennaltaehkäisy ja varhainen havaitseminen ovatkin ensisijaisen tärkeitä asioita. Rasitusmurtumat voidaan havaita potilaan taustatietoihin perehtymällä ja käyttämällä erilaisia radiologisia kuvantamismenetelmiä. Sen sijaan kliiniset tutkimukset ovat epävarmoja ja laboratoriodiagnostiikka puuttuu kokonaan.

Ruoholan mukaan rasitusmurtumia kehittyy useimmiten urheilijoille ja sotilaskoulutuksessa oleville. Varsinkin liian nopeatahtinen ja nousujohteinen harjoittelu altistaa rasitusmurtumille. Tämä ei ole mikään uusi ilmiö, sillä lääkintäkapteeni Ruohola kertoo mukavalla tavalla väitöskirjassaan, että saksalainen sotilaslääkäri J. Breithaupt jo vuonna 1855 kuvasi rasitusmurtuman synnyn. Hän tosin silloisen alkeellisemman tietämyksen takia epäonnistui preussilaisten pitkään marssineiden sotilaitten diagnoosissa, epäillessään särkeviä jalkoja äkillisesti tulehtuneiksi. Syy olikin todellisuudessa luun rasitusmurtumassa.

Ruohola selvitti tutkimuksessa, millaisia syitä löytyi 154 potilaan epäselvien sääri- tai pohjekipujen taustalta. Magneettikuvaus paljasti 86 potilaalta yhteensä 143 rasitusmurtumaa, joista lähes kaikki olivat sääriluussa ja erityisesti sen alimmassa kolmanneksessa. Ruohola havaitsi myös, että sijoiltaan menneet murtumat aiheuttivat usein komplikaatioita, mutta paikallaan pysyvät murtumat paranivat lähes aina oireettomiksi.

Väitöstilaisuus pidettiin 9.3.2007 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Fatigue fractures in military conscripts - A study on risk factors, diagnostics and long-term consequences".


Lähde: Christer Sundqvist

Lukijareaktiot

Lisäsin yhden lisätoiminnon blogiin eli lukijareaktiot. Voit nakata blogipostausten perään mielipiteesi ko. kirjoituksesta. Vaihtoehdot ovat "mielenkiintoinen", "hauska" ja "hanurista".

Urasibol purkkiin


















Edit 29.8.: Kasa Urasibol -purkkeja tulee ulos tuotannosta viikonlopun aikana. Jälleenmyyjä, kysy tukkutarjousta; anssi.manninen@gmail.com. Nämä purkit huomataan hyllyltä paljon helpommin kuin pussit, joten menekki on taattu. Jälleenmyyjien kannattaa kirjaantua meidän tukkukaupan asiakkaaksi. Tällöin mailiboksiin heilahtaa automaattisesti kaikki tukkutarjoukset.

Mahdollisesti myös muita tuotteita (esim. BetaPure) pakataan lähiaikoina näihin pieniin purkkeihin. Kaikki eivät halua suorilta ostaa isoa purkkia, vaan haluavat ensin ostaa pienen testipurkin.

Lue myös:
Savolaisen Maken salainen ase

perjantai 28. elokuuta 2009

Coming soon: Anabolic Overdrive 2

Lähiviikkoina on tulossa myyntiin Manninen Nutraceuticals Oy:n ”ykköpalkkarin” uusi versio, Anabolic Overdrive 2. Tuotteen sisältöä, ennen kaikkea makua, on parannettu. Kuten edeltäjänsä, Anabolic Overdrive 2 sisältää ainoana proteiinilähteenä käytännössä laktoositonta HydroISO -heraproteiini-isolaattia. Tuoteeseen on myös lisätty kaikkia kolmea haaraketjuista aminohappoa (BCAA); leusiini, isoleusiini ja valiini ovat samassa suhteessa kuin ne esiintyvät ihmisen luustolihaksissa. Olen nykyisin melkoisen vakuuttunut siitä, että on parempi ottaa kaikkia kolmea BCAA:ta kuin pelkästään leusiinia. Anabolic Overdrive 2 sisältää myös N-asetyyli-L-glutamiinia (GLNSuper), N-karbamyyliglutamaattia (ArgiSyn) ja kreatiinimonohydraattia (Creapure). Hiilihydraattien lähteinä ovat OsmoPure -glukoosipolymeerit, glukoosi ja fruktoosi. Anabolic Overdrive 2:n proteiini:hiilihydraatti -suhde on noin 1:2. Ensimmäisenä olisi tarkoitus lanseerata appelsiinimakuinen versio.

HUOM: Noutomyymälä tänään auki klo 17 asti

Noutomyymälä sulkee tänään ovensa poikkeuksellisesti jo klo 17. Normaalisti noutomyymälä on auki arkisin klo 11-18. Mainittakoon myös, että huomenna ei ole Super-Lauantaita. Seuraava Super-Lauantai on 5.9. Ilmoittelen aukioloajat blogissa lähipäivinä.

keskiviikko 26. elokuuta 2009

Researchers use mutant mice genetically engineered to be susceptible to heart disease to 'prove' carbohydrate restri

Metabolism Society Press Release

As human studies continue to show the benefits of low carbohydrate diets and the general failure of low-fat diets, it is necessary for the nutritional establishment to find more and more obscure methods of attacking dietary carbohydrate restriction.

One method is to prepare mutant animal models, to use odd diet that humans would never consume, call them low carbohydrate diets and then show some deficit. Because mice are not generally susceptible to atherosclerosis, it was necessary for Foo and coworkers to use an ApoE-/- mutant and a ridiculously high protein diet to vilify low carbohydrate diets which have been a useful alternative for many people suffering from obesity, diabetes and metabolic syndrome.

In keeping with the traditions in scientific of research, the authors do not cite the numerous studies showing benefit of low carbohydrate diets compared to the low fat diet that has been in place during the obesity and diabetes epidemic. That the NIH and other government agencies continue to fund this kind of biased research is probably a minor political problem in health care but should still be of concern to people who are confused about what their diet should be.

According to Dr. Richard D. Feinman, Biochemistry Professor at Downstate Medical Center in NY, "It is a mistake to consider one experiment in a mouse mutant over riding the scientific literature where similar research trials on actual human beings clearly show benefit of carbohydrate restriction for all markers of metabolic syndrome. For some reason these studies are not the ones picked up by the media. I suppose actual advances in science aren't s hot topics for headline news stories when it concerns the proven benefits of carbohydrate restriction."

Volek JS, Ballard KD, Silvestre R, Judelson DA, Quann EE, Forsythe CE, Fernandez ML, Kraemer WJ: Effects of dietary carbohydrate restriction vs low-fat diet on flow-mediated dilation. Metabolism 2009.

Volek JS, Phinney SD, Forsythe CE, Quann EE, Wood RJ, Puglisi MJ, Kraemer WJ, Bibus DM, Fernandez ML, Feinman RD: Carbohydrate restriction has a more favorable impact on the metabolic syndrome than a low fat diet. Lipids 2009, 44(4):297-309.

About the Metabolism Society
The Metabolism Society is a 501(c)3 nonprofit health organization providing research, information and education in the application of fundamental science to nutrition. The Society is particularly dedicated to the incorporation of biochemical metabolism to problems of obesity, diabetes and cardiovascular disease.
To fulfill this mission, the Metabolism Society hosts research conferences, publishes scientific findings, provides educational information and publishes an open-access on-line journal Nutrition and Metabolism. In association with the American Society of Bariatric Physicians, the Metabolism Society hosts scientific conferences on the nutritional and biochemical aspects of carbohydrate restriction.
While not advocating any specific dietary strategy, the Society believes that the therapeutic potential of low-carbohydrate diets for the treatment of obesity, diabetes and cardiovascular disease is under-investigated and under-utilized.

Naturaali-Hulkki


















CBB-kilpailija Utti "Hulkki" Hietalan kommentit koskien lääkeaineiden väärinkäyttöä ovat vähintäänkin mielenkiintoisia:

"Mulla on pitkän aikavälin tavoite kasvaa niin isoksi, vahvaksi ja rasvattomaksi (160 kg, 4 %) kuin vain mahdollista ilman anabolisia lääkeaineita. Rasvan tiristelyyn kelpaa efe[driini]. Muuten siis natulinjalla."

Käyttäköön roinaa ken käyttää. Siitä ei ole kysymys. Mutta lopettakoon Hulkki hyvän sään aikan tuon paskanjauhamisen "natutreenauksesta". Ilman anabolisia? Näille väitteille nauraa naurismaan aidatkin.

Valikoimapäivitystä












Vida-sarjaan tuli hieman täydennystä eli Iron + C ja Magnesium Citrate + B6. Myös Vitabalansin Super Omega-3 on taas myynnissä.

Suuret C- ja E-vitamiiniannokset suojaavat fyysisen kuormituksen aiheuttamilta mitokondriovaurioilta
















Brassitutkijat selvittivät tuoreessa hiirulaistutkimuksessa kovatehoisen, uupumukseen asti vedetyn fyysisen kuormituksen vaikutuksia ohutsuolen loppupään lihassolujen mitokondrioihin (mitokondriot ovat solujen voimalaitoksia, jotka vastaavat aerobisesta energiantuotosta). Hiirulaisille annettiin 2 tuntia ennen kuormitusta varsin suuret määrät C- ja E-vitamiinia; molempia 10 mg per painokilo. 80-kiloinen urheilija olisi siis saanut 800 mg molempia. Kansainvälisinä yksikköinä (IU) ilmaistuna E-vitamiinin määrä on n. 1200 IU. Tulokset antoivat vankkaa näyttöä siitä, että vitamiinien anto suojaa mitokondriovaurioilta. Havainto selittynee ko. vitamiinien antioksidanttivaikutuksella.

tiistai 25. elokuuta 2009

Safety review for obesity drug















The US Food and Drug Administration announced yesterday (August 24) that it was reviewing reports of liver injury -- including 6 cases of liver failure and 27 hospitalizations -- in patients taking the weight loss drug orlistat, marketed by GlaxoSmithKline (GSK) and Roche.

In 2007, GSK's formulation of orlistat, alli -- so named to sound connote an ally in weight loss -- became the first diet drug to be sold over-the-counter (OTC). GSK paid $100 million to purchase the licensing rights to orlistat from Switzerland-based manufacturer Roche, who developed and still markets the prescription version, Xenical. (The Scientist wrote about the deal and the lengthy process of turning orlistat into an OTC drug in a feature article last year.) In 2008, its first full year as an OTC diet drug, alli's sales were estimated at $500 million, with future projections of $1 billion annually, according to Wall Street analysts.

Rare cases of liver problems were observed in patients taking the Roche's drug Xenical before, but when GSK first launched alli greater concern lay with its most common side effects, such as diarrhea, oily stools, and gas, which could be effectively managed by a healthy diet. The FDA said yesterday that it is reviewing the 32 cases of serious liver injury in patients taking orlistat -- most often signaled by yellowing of the skin or the whites of the eyes (jaundice), weakness, and stomach pain -- reported between 1999 and 2008. Thirty of the reports came from outside the US before orlistat was marketed as the OTC alli, said FDA spokesperson Siobhan DeLancey. The two most recent cases, however, were both in the US and associated with alli, she said.

"Right now, this is designed just to alert consumers and medical professionals that there may be a connection between the use of this drug and liver injury," DeLancey said. "We haven't established a conclusive link at this point."

Both Roche and GSK downplayed concerns regarding orlistat's role in liver injury. Yesterday's report is an update on an ongoing study by the FDA as "part of their regular communications," said GSK spokeswoman Deborah Bolding. Furthermore, GSK said in a statement that "there is no obvious biological mechanism to explain how liver damage can occur with alli," which acts in the gastrointestinal tract to block one-quarter of the fat a person ingests. Roche said in a statement that no "definite association" has been made between liver injury and Xenical. "The efficacy and safety of Xenical are supported by more than 10 years of clinical experience and over 35 million patients have been treated worldwide."


Lähde: The Scientist

maanantai 24. elokuuta 2009

Palkkarit are back














Anabolic Overdrive oli loppuunmyyty pari päivää ja MyoReco pari tuntia, mutta nyt molempia taas tarjolla. Tänään valmistettu MyoReco -tuotantoerä on viimeinen tällä vanhalla makureseptillä. Uusi maku on työn alla.

Eka blogikysely

Nakkasin oikeaan yläkulmaan kokeeksi ekan kyselyn. Käyhän "äänestämässä".

Maantiepyöräilyn SM-voittajan dopingkäry johtui ravintolisästä?














Edit 20.8.: Toni Liias lähetti eilen sähköpostia. Hänen kärynsä on ilmeisesti johtunut Gaspari Nutritionin Novedex XT -valmisteesta. Alla Tonin kommentti käryn tiimoilta.

"Käyttämäni lisäravinne on urheilussa sallittu ja lisäravinteena elintarvikkeeksi luokiteltu.

Olen toiminut vilpittömästi eikä minulla miltään osin ole ollut doping tarkoitusta. Minulla ei ole ollut myöskään mitään mahdollisuuksia saada etukäteen selville, että käyttämäni lisäravinne on voinut sisältää jotain urheilussa kielletyksi määriteltyä ainetta.

Olen ehkä luottanut liikaa siihen käsitykseeni, että Suomessa elintarvikkeet ovat puhtaita ja niiden sisältöä ainakin jollain tasolla valvottaisiin.

Palaan näytteen tuloksiin B-näytteen analyysin valmistuttua, kun olen voinut ensin perehtyä itsekin näytteen tuloksiin. Uskon asiaan liittyvien kuulemisten yhteydessä käyvän selvästi ilmi, että olen toiminut vilpittömästi ja ilman minkäänlaista tahallista tarkoitusta
."


Alkuperäinen kirjoitus (IL):

Maantiepyöräilyn SM-voittaja Toni Liias on antanut positiviisen dopingnäytteen. Liias kukisti kesäkuussa poljetussa kisassa loppukirissä Kjell Carlströmin, mutta kisojen jälkeen jysähti. Liiaksen antama dopingnäyte oli positiivinen.

- B-näyte valmistuu perjantaina. En olisi lisäravinteesta uskonut. Vähän sama tilanne, kuin normaali ihminen luottaisi ruokakaupan tuotteisiin, Liias puolustautuu torstain Iltalehdessä.

Liias sanoo, että hän on syytön. Hän kertoo ostaneensa kisojen alla urheiluravinnekaupasta tuotepaketin, joka sisälsi testosteroni-boosterin. Aineen piti olla sallittu. Ei ollut.

Lue torstain (13.8.) Iltalehdestä Liiaksen avoin tilitys.


Lähde: Iltalehti

Lue myös:
Lukijakyssä: Huume- tai dopingtestin huijaaminen ravintolisillä

Lukijakyssä: Noutomyymälän aukioloajat 5.9.

Oulussahan on pian karsinnat [5.9.]. Kyllä sinne varmaan sen verran on bodykansaa tulossa, että ootko suunnitellu mitään spesiaalitarjousta sinne putiikkiin? Vai meneekö ihan normaalin lauantaitarjouksen piikkiin?

Miten se on la auki ees? Ajattelin vaan, että ehtisköhän sitä poiketa- tai kyllä tekis ainaki mieli poiketa kattomassa sitä myymälähommaa sillon, jos vaan ehtii sitte...


Tämän tyyppisia viestejä on jo muutama tipahtanut postiluukuun. Kehittelyn mahdollisesti spesiaaliaukioloajat ko. lauantaille. Ilmoittelen sitten blogissa.

Manninen Superstore avattu (1.8. 2011)















Manninen Superstore - kuntoilijan terveystavaratalo

Manninen Nutraceuticals Oy avaa 1.8. klo 11 täysin uusitun noutomyymälän, jota kutsutaan nimellä Manninen Superstore. Uusittu myymälä sijaitsee samoissa tiloissa kuin aiemminkin, mutta kyseinen tila tulee olemaan jatkossa pelkästään noutomyymälän käytössä. Näin ollen noutomyymälän pinta-ala suurin piirtein kaksinkertaistuu.

Ravintolisien ja erityisruokavaliovalmisteiden lisäksi Manninen Superstoren valikoimaan kuuluvat myös mm. rohdoslääkkeet, luomuelintarvikkeet, kuntoiluvarusteet sekä terveydenhuollon välineet ja tarvikkeet. Tarkoituksena oli rakentaa kattava tuotevalikoima, josta kuntoilijat, urheilijat ja laihduttajat löytyvät kaiken tarpeellisen terveytensä ja suorituskykynsä maksimoimiseen. Avajaispäivänä valikoimassamme on tulee olemaan noin tuhat tuotetta vitamiineista kylmäpakkauksiin, ja valikoimaa tullaan kasvattamaan kysynnän mukaan. Pääpaino on kuitenkin sellaisissa tuotteissa, jotka kiinnostavat erityisesti kuntoiluporukkaa. Meillä on siis tarkoitus toimia kuntoilijan ikiomana terveystavaratalona. 

Manninen Superstoren valikoimaan kuuluvat mm. seuraavat tuotemerkit: Manninen Nutraceuticals, Vida, Easy Diet, Leader, Supreme Protein, Self Omninutrition, WNT, Mivitotal, MASS, Naturdiet, Via Naturale, Terveyskaista, Pharma Nord, Colon Clear, Solgar, Salus, SportLife, Disney, Friggs, Maxim, Ultimate Nutrition, Olimp, GNC, Midsona, Organic Food Bar, FinnMax, LP Support, Thermal Care, Vulkan ja Ice Power.


Tervetuloa tutustumaan!

Manninen Superstore
Hajottamotie 11
90620 OULU














Puh. 050 414 7457 tai 040 522 6763
Avoinna arkisin klo 11-18 ja lauantaisin 12-16.
Maksutavat: Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro, käteinen

PS. Noin 90 % Manninen Superstoren valikoimasta löytyy myös verkkokaupasta.

sunnuntai 23. elokuuta 2009

Alkaa olla työviikko paketissa














:p--

Lukijakyssä vitamiini-mineraali -valmisteista














Moro Anselmi-Panda! Mitäs vitskuja ja kivenäisaineita suosittelsit mulle, treenaan salilla erittäin kovaa 4-5 kert viikossa ja aerosista tulee tehtya kerran tai pari viikossa kerrallaan 45 min. Etsin ihan optimaalisa stakkia. Mielellään voisit suositella ihan omasta kaupasta löytyviä tuotteita kun olen tulossa seuraavana super-lauantaina käymään.

Tässäpä suosituksia:

- 1 annospussi/vrk Muscle Vitamin Paks -valmistetta (19,90/30 annosp.)

- 2 tablettia/vrk Vida D-25 μg:tä (9,90/200 tabl.)

Tuossa tulee jo kaikki keskeisimmät katettua. Jos on ongelmia lihaskramppien ja/tai "levottimien jalkojen" kanssa, niin tähän vielä lisäksi yksi annospussi Leaderin Strong Magnesium Citrate -valmistetta ennen nukkumaan menoa (8,90/20 annosp.)

Rautaa ei tarvitse miesurheilijoiden yleensä ottaa erikseen. Siitä on useimmille miehille enemmän haittaa kuin hyötyä. Naiset on sitten ihan eri asia. Pitääkin hankkia ensi viikolla joku hyvä rautavalmiste noutomyymälään, jos sattuu anemisia naisia tupsahtamaan paikalle.

Lukijakyssä hemoblogiinista












"Moro Anssi !

Osaisitko kertoa hemoglobiini arvon merkityksestä urheilijalle?? Hiihtäjillä arvothan olivat nousseet erittäin korkeiksi mutta mitä tälläinen keskiverto kuntosalilla harrastava voi päätellä omasta hg-arvostaan?? Matala -> huono kunto, Korkea -> hyvä kunto ??

Kiitos jo etukäteen!"


Hemoglobiiniarvo (Hb) kertoo perusterveillä lähinnä raudan saannista. Jos raudan saanti ei ole riittävää, Hb tippuu ja vice versa. Hb ei ole mikään fyysisen kunnon mittari. Voit lukea vuonna 2002 raapustamani artikkelin urheilijan rautataseesta napsauttamalla tästä.

De on dodda eddä D-vidamiini dorjuu dlunssaa









Törmäsin tänään varsin mielenkiintoiseen D-vitamiinitutkimukseen. Oheistin pylväsdiagrammin flunssan esiintymisestä plaseboryhmässä ja D-vitamiiniryhmissä. Kuten diagrammista näet, D-vitamiini vähentää selvästi flunssan esiintymistä talvella. Kuvio on napattu Virology Journal -tiedelehden katsausartikkelista (1), jossa tuloksia kommentoitiin seuraavasti:

"Recent evidence suggests the "seasonal stimulus" may be seasonal impairments of the antimicrobial peptide (AMPs) systems crucial to innate immunity [22], impairments caused by dramatic seasonal fluctuations in 25-hydroxy-vitamin D [25(OH)D] levels [23]. (Figure 1) The evidence that vitamin D has profound effects on innate immunity is rapidly growing [24].
In fact, Aloia and Li-Ng presented evidence of a dramatic vitamin D preventative effect from a randomized controlled trial (RCT) [25]. In a post-hoc analysis of the side effect questions of their original three-year RCT, they discovered 104 post-menopausal African American women given vitamin D were three times less likely to report cold and flu symptoms than 104 placebo controls. A low dose (800 IU/day) not only reduced reported incidence, it abolished the seasonality of reported colds and flu. A higher dose (2000 IU/day), given during the last year of their trial, virtually eradicated all reports of colds or flu."


Lyhyt selkokielinen käännös:
Immuniteetti jaetaan kahteen pääluokkaan: 1) synnynnäinen immuniteetti ja 2) hankittu immuniteetti. Kuten nimestäkin voi päätellä, synnynnäinen immuniteetti (engl. innate immunity) on immuunijärjestelmän ensimmäisenä aktivoituva osa, joten sillä on erityisen tärkeä rooli infektion alkuvaiheessa. Katsausartikkelin kirjoittavat ehdottavat, että vuodenajan mukaan dramaattisesti vaihtelevat D-vitamiinitasot vaikuttavat antimikrobiaalisten peptidien (AMPs) toimitaan. Näillä on äärimmäisen tärkeä rooli synnynäisessä immuniteetissä.

Lienee syytä hieman selventää D-vitamiinin erilaisia mittayksiköitä: 10 mikrogrammaa (mcg) = 400 IU (KY).

1. Cannell JJ et al.. On the epidemiology of influenza. Virology Journal 2008, 5:29

Lue myös:
Runsas D-vitamiinin saanti maksimoi urheilijoiden suorituskyvyn

Blogin kävijäennätykset paukkui

















Eilen oli tähän mennessä vilkkain päivä Mannisblogissa:

Page Loads: 2735

Unique Visitors: 1865

First Time Visitors: 1570

Lukijakyssä: Harjoittelun aikainen ravitsemus














"Moi

Olisi mielenkiintoista lukea mielipiteitäsi tuosta T-Muscle:n kovasti mainostetusta ohjelmasta, johon kuuluuu Christian Thibaudeaun suunnittelema "para-workout nutrition". Tai siis jos voisit blogissasi hiukan kommentoida kyseisen ravintolisäohjelman perusteita.

Myös kiinnostaa tuo kaseiini hydrosylaatti, jota siellä kovasti kehutaan. Olisikohan mahdollisesti joskus tulevaisuudessa tulossa teillä valikoimiin?

Ohjelma löytyy siis t-musclen etusivulta (& foorumilta Christian Thibaudeaun omasta osiosta)."


Harjoittelun aikaisesta eli intra-exercise (joskus kuulee käytettävän myös termiä "peri-exercise") ravitsemuksesta on ilmestynyt viime vuosina varsin vakuuttavia tutkimuksia. Näissä tutkimuksissa on käytetty tavallista heraproteiinia, proteiinihydrolysaatteja (hera tai kaseiini) ja vapaita aminohappoja. Samaan aikaan on otettu nopeita hiilareita. Tutkimusten mukaan harjoittelun aikainen proteiinin tai aminohappojen anto mm. parantaa kestävyyssuorituskykyä, stimuloi proteiinisynteesiä (anaboliaa) ja vähentää lihasproteiinien hajoamista (kataboliaa). Nämä "intra-tuotteet" ovatkin viimeisin villitys Jenkkeissä. Itse olen suositellut BCAA Elite -valmistetta pienellä Whey Overdrive - annoksella terästettynä. Jos harjoitussessio kestää yli 1,5 tuntia, niin sitten mukaan myös hieman OsmoPurea. Tulee muuten paljon halvemmaksi kuin nämä "intra-tuotteet".

Alla lainaus vertaisarvioitavana olevasta tiedeartikkelistani, jossa käsitellään proteiinihydrolysaattien käyttöä urheiluravitsemuksessa:

"Intra-exercise protein hydrolysate ingestion

Although carbohydrates and lipids supply most of the energy needs during exercise, human skeletal muscle can also oxidize at least seven amino acids, namely leucine, isoleucine, valine, glutamate, asparagine, aspartate and alanine, providing additional free energy to fuel muscle contraction. In addition, amino acid catabolism during exercise increases citric acid cycle intermediates and therefore supports carbohydrate and lipid catabolism.

Rapidly absorded protein hydrolysates may be expecially suitable for intra-exercise consumption. A well designed study by Beelen et al. examined the effect of protein hydrolysate co-ingestion with carbohydrate on muscle protein anabolism during resistance-type exercise [22]. Importantly, the subjects in their study were investigated in a postprandial state, reflecting a real-life situation. The subjects received a bolus of test drink before and every 15 min during exercise, providing 0.15 g/kg/h high-glycemic carbohydrates with or without 0.15 g/kg/h casein hydrolysate. The results indicated that mixed muscle protein fractional synthetic rate was substantially higher after protein hydrolysate co-ingestion. Similar findings were reported during a combined endurance and resistance exercise session [23].

Saunders et al. investigated whether a carbohydrate plus casein hydrolysate beverage improves time-trial performance vs. a traditional carbohydrate beverage delivering ~60 g of carbohydrates per h [24]. Male cyclists completed two computer-simulated 60-km time trials consisting of 3 laps of a 20-km course concluding with a 5-km climb (~5% grade). In a double-blind fashion, the subjects consumed 200 ml of carbohydrate (6%) or carbohydrate plus casein hydrolysate (6% plus 1.8% protein hydrolysate) every 5 km and 500 ml of beverage immediately after exercise. The conclusion was that late-exercise time-trial performance was enhanced with carbohydrate plus casein hydrolysate beverage ingestion compared with a traditional beverage containing only carbohydrate. In addition, carbohydrate plus casein hydrolysate ingestion prevented increases in plasma creatine kinase and muscle soreness after exercise.

In summary, intra-exercise protein hydrolysate ingestion seems to offer substantial benefits. However, it is currently not know whether protein hydrolysate ingestion offers advantages over intact protein ingestion
."

lauantai 22. elokuuta 2009

Poliisi takavarikoi Markus Pöyhöseltä steroideja
















Poliisi on Ilta-Sanomien mukaan löytänyt ex-pikajuoksija Markus Pöyhösen luota anabolisia steroideja. Hän on saanut syytteen laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä.

Ilta-Sanomien mukaan toistaiseksi ei tiedetä, onko Pöyhönen itse käyttänyt aineita. Hän kertoo löytäneensä steroideja sisältäneen pussukan maastosta ollessaan normaalilla kuntolenkillä. Viranomaiset eivät usko Pöyhösen tarinaa.

Ilta-Sanomien mukaan poliisi löysi Pöyhösen luota kahta tunnettua dopingainetta.

Lehti kertoo, että poliisi löysi aineet vuosi sitten kotietsinnän yhteydessä. Kotietsintä liittyi väitettyyn kunnianloukkausjuttuun.

Kyse on klenbuterolista ja metandienonista. Molemmat ovat urheilukilpailuissa ja kilpailujen ulkopuolella kiellettyjä aineita. Klenbuterolilla on voimakas anabolinen vaikutus. Se suurentaa lihassoluja niiden määrän säilyessä ennallaan.

Oikeusprosessi Pöyhöstä vastaan alkaa ensi vuoden alussa.

Paras saavutus EM-nelossija

Pöyhönen, 30, oli viime vuonna voittamassa Helsingin Kisa-Veikoille 4x100 metrin Suomen mestaruutta. Muutoin hän ei ole viime vuosina juuri kilpaillut.

Kesällä 2002 Pöyhönen ylsi neljänneksi Münchenin EM-kilpailuissa sadalla metrillä. Sen jälkeen hänen uransa on ollut rikkonainen lukuisien vammojen takia. Loppuvuodesta 2006 hän kävi nilkkaleikkauksessa. Pöyhösen ennätys sadalla metrillä on 10,23.


Lähde: Aamulehti, STT

Potkua protskuista!














Liikkujan proteiinintarpeesta on kiistelty iät ja ajat. Jo antiikin kreikkalaiset pohtivat proteiinin merkitystä liikuntasuorituksessa. Antiikin olympialaisista lähtien on säilynyt asiakirjoja, joissa kerrotaan urheilijoiden nauttineen valtavia määriä lihaa saavuttaakseen parhaimman mahdollisen voimatason. Vielä niinkin myöhään kuin 1700 –luvulla oli vallalla virheellinen käsitys, että lihastyössä palaa lihasproteiinia. Lopulta selvisi parempien tutkimusmenetelmien myötä miten lihastyö tapahtuukin hiilihydraatti- ja rasvaenergian avulla. Tämä johti ohjeistuksiin viettää vähemmän aikaa lihapatojen äärellä ja sen sijaan varmistaa hiilihydraattien ja rasvojen saanti. Todennäköisesti tässä mentiin äärimmäisyydestä toiseen ja totuus löytyy näiden äärimmäisyyksien keskivaiheilta.

Nykykäsitys on, että liikunta lisää jonkin verran proteiinin tarvetta. Urheilija saa suurimman osan energiastaan hiilihydraateista ja rasvoista. Lihaksilla on kuitenkin kyky käyttää erityisesti haaraketjuisia aminohappoja energiaksi. Laajamittainen lihasten pilkkominen energiaksi ei ole toivottavaa. Nauttimamme proteiinit korjaavat harjoittelun aiheuttamia soluvaurioita ja muodostavat uutta lihaskudosta. Liian vähäinen proteiininsaanti johtaa kataboliseen (hajottavaan) tilaan, missä elimistö ottaa tarvitsemansa proteiinit omia lihaksiaan hajottamalla.

Meidän tulisi nauttia korkealaatuista proteiinia tasaisesti pitkin päivää, kääntääksemme elimistömme typpitasapainon positiiviseksi (anaboliseksi). Säännöllisen ateriarytmin merkitystä korostetaan liikunnan harrastajalle, sillä elimistössä ei ole varsinaisia proteiinivarastoja. Kaikki proteiini on käytössä tai sijaitsee erityisessä usein vaihtuvassa aminohappoaltaassa. Liikuntatieteilijät suosittelevat nauttimaan useita (4-8) pieniä aterioita pitkin päivää.

Korkeintaan noin puolet suolessa olevista proteiineista on peräisin nauttimastamme ruoasta, sillä lähes yhtä paljon proteiinia kulkeutuu suolistoon sisäisen erityksen kautta, jossa on talteen otettuja ruoansulatuseritteitä ja kuolleita uudelleen käytettäviä soluja. Ulosteesta löytyy kuitenkin hyvin vähän typpeä (1-2 g), mikä tarkoittaa että proteiinit imeytyvät suolesta erittäin tehokkaasti. Proteiinipitoisen ruoan jälkeen maksassa tapahtuu ohimenevä proteiinisynteesin lisääntyminen, jonka aikana harjoittelun aikana menetetyt proteiinit korvaantuvat uusilla. Maksassa syntyy noin 50 g uutta proteiinia päivässä. Lihaksiin näistä proteiineista tosin päätyy aika vähän, sillä maksan syntetisoimat proteiinit ovat enimmäkseen albumiinia, veren hyytymistekijöitä ja kuljetusproteiineja.

Urheilussa haetaan suorituskykyyn parannusta myös elopainoa keventämällä (esim. mäkihyppääjät, pitkän matkan juoksijat, tanssijat, voimistelijat, nyrkkeilijät, painijat). Urheilijalla saattaa olla proteiinin laatu ja määrä kohdallaan, mutta ravinnon kautta saadaan liian vähän energiaa. Tämä johtaa siihen, että proteiinia otetaan tarpeettoman paljon myös lihaskudosta pilkkomalla elimistön tarpeisiin. Pahimmillaan pitkään jatkuva energiapula, johtaa selvään negatiiviseen proteiinitasapainoon ja näivettymiseen. Urheilijan painonhallintaan on suhtauduttava vakavuudella. Yleisohjeena on ruoan energiamäärien maltillinen alentaminen ja proteiininsaannin turvaaminen, ehkä jopa korostaminen. Proteiinitasapainon säilyttämiseksi positiivisena on tärkeää huolehtia erityisesti ateriarytmistä.

Proteiinia tulee saada 10-25 prosenttia päivittäisestä energiansaannista. Helpompi lienee ilmaista proteiinintarve grammoina painokiloa kohti. Tässä joitakin suuntaa antavia määriä eri urheilulajeissa:

Voima- ja nopeuslajit 1,6-2,5 g / painokilo / vrk
Laihduttava urheilija 2-3 g / painokilo / vrk
Kestävyyslajit 1,4-2 g / painokilo / vrk
Liikuntaa harrastamaton 0,8-1 g / painokilo / vrk
Liikuntaa harrastamaton laihduttaja 1,5-2,5 g / painokilo / vrk

Liika on liikaa myös proteiinien saannin suhteen. Huomattavasti yli tarpeen tapahtuva proteiinien saanti ei tutkimusten mukaan edistä proteiinisynteesiä, mutta lisää aminohappojen käyttöä energiaksi. Liiallisen proteiininsaannin varjopuoliin on myös luettava mahdolliset terveysriskit: lisääntynyt kalsiumin eritys (osteoporoosivaara!), elimistön happamoituminen ja harvinaiset munuaisten toimintahäiriöt. Erittäin suuria proteiinimääriä (yli 5 g / painokilo / vrk) nauttineilla urheilijoilla on todettu häiriöitä virtsanmuodostuksessa ja ammoniakkia kertyy vereen. Liian runsas proteiinien nauttiminen voi aiheuttaa lihas- ja nivelsärkyä typpeä sisältävien aineiden kerääntyessä elimistöön.

Proteiinin määrällisestä tarpeesta on ollut runsaasti tietoa jaossa vuosien saatossa. Samaa ei voi sanoa proteiinin laadusta. Voi sanoa, että proteiinin laatutekijät ovat saaneet huomiota vasta viime vuosikymmeninä ja äskettäin on selvinnyt mitä hyötyä urheilijalle on erilaisista aminohapoista (esim. glutamiini ja leusiini) ja proteiineista (esim. hera ja kaseiini). Toivottavasti en tuota valtavaa pettymystä lukijoille kun väitän, että niinkin keskeinen asia ravitsemuksessa kuin proteiinin laatu, on edelleen aika pitkälle arvailujen ja kiistojen aiheena. Täsmällinen tieto proteiinin laadusta on vasta vähitellen hahmottumassa.

Hyvälaatuisia proteiinin lähteitä ovat kananmunat, maitovalmisteet, liha, kala ja kasvikunnan tuotteista erityisesti palkokasvit (soijapavut ja herneet). Vihanneksissa ei juurikaan ole proteiinia. Palkokasveissa proteiinia on, mutta välttämätön aminohappo metioniini puuttuu. Viljakasveissa on metioniinia, mutta lysiiniä on heikosti. Vegaaniurheilijan on siis yhdistettävä viljat ja palkokasvit saadakseen tarpeeksi välttämättömiä aminohappoja.

Maitoa pidetään hyvänä palautumisjuomana ja sen onkin tutkimuksissa todettu edistävän käytössä olevien aminohappojen hyödyntämistä proteiinisynteesiin. Tämä on kiinnostava tieto, sillä perusruoka-aineita on turhan paljon vähätelty yhä kehittyvän ravintolisämarkkinoinnin keskellä. Urheilijan on mahdollista tyydyttää proteiinintarpeensa perusravintoa syömällä, mutta erityisen kovan harjoitusmäärän vallitessa, kaupalliset proteiinijauheet tarjoavat laadukasta proteiinia helposti pilkkoutuvassa muodossa. Proteiinijauheissa raaka-aineen proteiinipitoisuutta ja imeytymiskykyä on lisätty keinotekoisesti. Raaka-aineesta on poistettu esimerkiksi rasvaa ja hiilihydraatteja. Proteiinit on mahdollisesti pilkottu entsyymien avulla lyhyiksi 2-3 aminohapon di- ja tripeptideiksi, mikä nopeuttaa aminohappojen imeytymistä. Kaupallisten proteiini- ja aminohappovalmisteiden käyttöä voi perustella mm. seuraavilla seikoilla: korkein mahdollinen biologinen arvo, nopea imeytyminen, tiedetään ravinnon tarkka määrä, varmistetaan ravinnon rasvattomuus, varmistetaan välttämättömien aminohappojen saanti, valmiste on helppo nauttia heti harjoituksen jälkeen, haaraketjuiset aminohapot osallistuvat myös energiantuotantoon ja estävät näin lihaskataboliaa kovassa harjoituksessa, kätevä pakkaus, eli helppo kuljettaa mukana.

Aina kun puhutaan proteiini- ja aminohappolisistä on pidettävä mielessä, että kyseessä on varsin menestyksellinen elinkeino, jossa on isojakin rahavirtoja liikkeellä. Ylilyöntien vaara on ilmeinen markkinoinnissa.

Tällä hetkellä pidetään heraproteiinia laadultaan parhaimpana proteiinina. Heran aminohappokoostumus on hyvin edullinen urheilijalle. Lähes puolet sen proteiineista on välttämättömiä aminohappoja ja erityisesti tärkeiden haaraketjuisten aminohappojen osuus on suurempi kuin missään muussa proteiinilähteessä. Välttämättömiä aminohappoja elimistömme ei pysty itse valmistamaan vaan niitä on saatava päivittäin ravinnosta. Heraproteiini sisältää myös vastustuskykyä vahvistavia ainesosia. Soijaproteiini (ja muut kasvikunnan proteiinilähteet) ei ole aminohappokoostumukseltaan aivan eläinperäisen proteiinin veroista, mutta edullisuutensa takia sitä käytetään paljon.

Tutkimuksissa on vahvistunut käsitys ”nopeista” ja ”hitaista” proteiineista. Heraproteiini on ”nopeaa” proteiinia, joka nauttimisen jälkeen näkyy nopeasti verenkierrossa ja laskee hyvin nopeasti. Kaseiini on ”hidasta” proteiinia ja sen nauttimisen jälkeen riittää pilkkoutuneita aminohappoja pitkäksi aikaa.

Erilaiset proteiinit ja varsinkin sen laatutekijät voivat vaikuttaa siihen miten aminohapot voidaan hyödyntää elimistössä. Kuitenkin on ollut tavattoman vaikeaa löytää jotakin viisasten kiveä miten optimoidaan proteiinilaatu parhaimman mahdollisen treenivaikutuksen saavuttamiseksi.

Urheilija on aina yksilö. Huipputasolla energian ja proteiinin tarpeen ja laadun selvittämiseksi tarvitaan aika usein kiinteää yhteistyötä urheilijan ja ravintovalmentajan välillä. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos urheilijan kehityksessä otetaan takapakkia tai tulokset polkevat pitkään paikallaan. Syyt löytyvät yllättävän monesti ravitsemuspuolelta. Optimaalinen proteiininsaanti riippuu urheilijan tavoitteista, yksilöllisistä ominaisuuksista ja urheilulajista.
Urheilijan kehittymisen kannalta on tärkeää muistaa, että nautitaan proteiinien lisäksi riittävästi hiilihydraatteja. Hiilihydraattien saanti jarruttaa tehokkaasti aminohappojen ei-toivottua käyttöä energiaksi ja parantaa osaltaan proteiinitasapainoa. Suuren suosion saavuttaneita vähähiilihydraattisia ruokavalioita ei näin ollen suositella kovatehoisen liikunnan yhteyteen. Hiilihydraattien myönteinen vaikutus proteiinitasapainoon perustuu todennäköisesti insuliinivälitteiseen proteiinisynteesin elvytykseen ja proteiinien hajoamisen estämiseen.

Tavattoman kiehtovaa akateemista tutkimusta tehdään yksittäisten aminohappojen roolista proteiinisynteesissä. Käytännön tasolle näitä tutkimuksia on toistaiseksi hankala viedä. Yksittäiset aminohapot kulkeutuvat verivirran mukana lihassoluihin ja esim. leusiini lisää proteiinisynteesiä enemmän kuin voisi olettaa normaalista insuliinivälitteisestä leusiinin ylösotosta. Monet välttämättömät ja haaraketjuiset aminohapot kiihdyttävät myös proteiinisynteesiä, mutta on mahdotonta sanoa tapahtuuko tämä synteesin lisäys nimenomaan yksittäisen aminohapon akuutista tarpeesta.

Lihas kasvaa levossa. Varsinkin jos lepoa edeltää lihaksia rasittava harjoitus. Pelkästään lepäämällä ei lihas kasva. Kun harjoittelutaukoa pitäviä voimailijoita tutkittiin, havaittiin heidän menettävän kahdessa viikossa noin 12 prosenttia voimaa. Suurin kato kohtasi ns. nopeita lihassoluja, joiden pinta-ala laski vähän yli 6 prosenttia. Aika hurja lasku, mutta kaikille on pieni kevennys ja lepojakso tarpeen silloin tällöin. Lihasvoima palautuu harjoittelun myötä.

Biokemian mutkikkuudesta saamme tervetulleen muistutuksen niistä havainnoista, joiden mukaan testosteronin määriä laskee hyvin runsas proteiinin nauttiminen! Myös liian alhainen tyydyttyneiden rasvahappojen saanti alentaa testosteronin tuotantoa. Insuliini kiihdyttää proteiinisynteesiä lihaksessa ja tarkoissa mittauksissa on selvinnyt, että tämä johtuu pääosin insuliinin roolista estää proteiinia hajoamasta. Hiilihydraatit kohottavat insuliinia ja kun on riittävästi vapaita aminohappoja tarjolla, luodaan lihaksiin sellainen tila, että lihaskasvua voi tapahtua. Levossa insuliini ylläpitää positiivista proteiinitasapainoa erityisesti kiihdyttämällä proteiinisynteesiä ja lisäämällä aminohappojen kuljetusta. Suorituksen jälkeen insuliinin teho ei tule proteiinisynteesin kautta, vaan ennemminkin tämän hormonin kyvystä estää proteiinia hajoamasta.

Maltti on valttia lihaskasvussa, kunnon kehityksessä ja proteiinin pupeltamisessa!


Lähde: Christer Sundqvist

perjantai 21. elokuuta 2009

Nelikiloinen kotka etsii laskeutumispaikkaa


















Edit 21.8.: Muscle Gainer varastossa ensi viikon lopussa. Voit tilata ennakkoon verkkokaupasta. Tuotetta ei toimiteta jälkitoimituksena, vaan kaikki tilaamasi tuotteet toimitetaan samassa paketissa heti, kun Muscle Gainer on Oulussa. Laitoin Muscle Gainerille saman tien todellisen superhintapommin: 39,90/4 kg! Superherkulliset makuvaihtoehdot ovat suklaa ja vanilja.

Mitä Muscle Gainer sisältää ja millaisessa pakkauksessa sitä myydään?

Muscle Gainer koostuu neljästä tieteellisesti kehitetystä ravitsemuselementistä:

1. Nitro-Syn MNR™ proteiini-aminohappomatriksi: ultrasuodatettu heraproteiinikonsentraatti, mikrosuodatettu heraproteiini-isolaatti, misellaarinen kaseiini, maitoproteiini-isolaatti, glutamiini, L-leusiini, L-isoleusiini, L-valiini.

2. Glyco-Load CM™ -hiilihydraattimatriksi: matalan ja korkean molekyylipainon omaavia glukoosipolymeerejä, vahamainen maissitärkkelys (engl. waxy maize starch).

3. Lipo-Pure EFC™ -rasvahappomatriksi: saffloriöljy, keskipitkät triglyseridit

4. Multi-Zyme Co-factors™ -entsyymimatriksi: amylaasi, lipaasi, proteaasi 1 ja 2.

Keskimääräinen ravintosisältö per 100 g jauhetta:
Proteiinia 32 g*
Hiilihydraatteja 59 g
Rasvaa 4 g
*josta lisättyjä aminohappoja 8 g

Muscle Gainer on saatavilla 4 kg:n pakkauksessa. Herkulliset makuvaihtoehdot ovat vanilja ja suklaa.

Mitä ovat misellaarinen kaseiini, vahamainen maissitärkkelys, safloriöljy ja keskipitkät triglyseridit?

Kaseiini eli "juustoproteiini" on maidon pääasiallinen proteiinikomponetti. Misellaarinen kaseiini ja urheiluravinteissa usein käytetty kalsiumkaseinaatti eroavat toisistaan melkein kuin yö ja päivä. Misellaarinen kaseiini on luonnollisessa muodossa ja valmistuksessa ei käytetä mitään kemikaaleja. Sen sijaan kaseinaatin nimi tulee siitä, että sen orgaanisia happoja (aminohappja) on pH-muokattu alkaalisella mineraalilla, jolloin muodostuu happojen vesiliukoisia suoloja. Tämän jälkeen siitä ei voi enää ikinä muodostua misellaarista kaseiinia. Misellaarinen kaseiini on hyvin antikatabolinen proteiini eli se siis estää lihasproteiinien hajoamista (esim. Boirie ym. 1997), mutta se ei stimuloi anaboliaa yhtä tehokkaasti kuin nopeasti imeytyvät heraproteiinit.

Vahamainen maissitärkkelys (engl. waxy maize starch) on saavuttanut suuren suosion urheilijoiden keskuudessa USA:ssa. Tämän hiilihydraattilähteen oletetaan täyttävän lihasglykogeenivarastot erityisen tehokkaaasti.

Safloriöljy on saflorikasvin siementen ensimmäisen mekaanisen kylmäpuristuksen tulos. Safloriöljy sisältää suorituskyvyn ja yleisen terveyden kannalta hyödyllisiä rasvahappoja. Keskipitkät triglyseridit (MCTs) ovat erityisvalmisteisia rasvoja, joita elimistö voi hyödyntää erittäin nopeasti.

Mitä ovat amylaasi, lipaasi ja proteaasit?

Nämä entsyymit pilkkovat ruoasta saatavia energiaravintoaineita. Proteaasit pilkkovat nimensä mukaisesti proteiineja. Tutkimuksissa on osoitettu, että proteaasien lisääminen heraproteiinijauheeseen tehostaa sen sisältämien proteiinien hyödyntämistä elimistössä (Oben ym. 2008).

Miten Muscle Gaineria käytetään?

Muscle Gaineria voidaan nauttia esimerkiksi 30-60 minuuttia ennen harjoittelua ja/tai välittömästi sen jälkeen. Niin sanonut "hardgainerit" voivat käyttää tuotetta myös runsaskalorisena välipalana. Muscle Gainer soveltuu erinomaisesti myös kestävyysurheilijoille.

Missä Muscle Gainer valmistetaan?

Muscle Gainer valmistetaan maailman suurimmassa proteiinijauhetehtaassa, joka on mm. GMP certified, NHP certified, EU certified ja Dairy certified. Tuotteen valmistuttaja on Optimal Results, Inc. ja maahantuoja Suomessa on Manninen Nutraceuticals Oy.

Sisältääkö Muscle Gainer laktoosia, soijaa, gluteiinia tai makeutusaineita?

Muscle Gainer sisältää hyvin vähän laktoosia, joten tuote soveltuu valtaosalle laktoosi-intolerantikoista. Muscle Gainer ei sisältää lainkaan gluteiinia. Tuote sisältää hyvin pienen määrän soijaa, joka tulee emulgointiaineena käytettävästä soijalesitiinistä. Makeutusaineina ovat asesulfaami K ja sukraloosi.

"Optimal Results" is a registered trademark of Optimal Results, Inc., NY, USA. Used with permission by Manninen Nutraceuticals Oy.

WANTED: Kuntoilija/urheilija Bodaus-lehden myymäläjuttuun











Bodaus-lehti lupasi tehdä aukeaman jutun noutomyymälästämme. Päätoimittaja ehdotti, että jutussa voisi olla mukana myös joku asiakas kertomassa, mitä tuotteita käyttää ja miksi. Annan palkkioksi "mannekiinille" ravinteita (esim. proteiinipatukoita). Päätoimittaja lupasi palkkioksi vielä Bodaus-lehden vuoksikerran. Mitään ihmeempää vaivaa tästä ei koidu asiakkaalle; napataan pari kuvaa ja kirjataan ylös ravinnejuttuja. Jos haluat tulla mannekiiniksi, nakkaa mailia anssi.manninen@gmail.com

PS. Noutomyymälässä on jaossa ilmaisia Bodaus-lehtiä.

The Whey to a Higher Protein Diet: Using Whey Protein to Help Fuel Your Active Lifestyle














National Dairy Council on julkaissut varsin pätevän "propagandalehtisen" heraproteiinin hyödyistä liikkuville ihmisille. Tutustu lehtiseen napsauttamalla tästä.

Uusi herkullinen Protein 2 Go -maku: karamelli














Suuren suosion saavuttanut Protein 2 Go -proteiinipatukka on nyt saatavana myös karamellin makuisena. Muut tällä hetkellä Suomessa saatavilla olevat maut ovat mansikka-suklaa, suklaa, valkosuklaa ja maapähkivävoi.

torstai 20. elokuuta 2009

FullContact Max Potency sisältää erektiohäiriölääkettä












Evira on kieltänyt FullContact Max Potency -tuotteen kaikkien erien myynnin ja määrännyt tuotteen valmistuttajan ja maahantuojan poistamaan sen markkinoilta.

Tuotteesta on Eviran Tullilaboratoriossa teettämässä tutkimuksessa löydetty kahta sildenafiili-lääkeaineen kaltaista ainetta, jotka voivat aiheuttaa vakavia sydänperäisiä haittavaikutuksia. Sildenafiili on Viagra-lääkkeen vaikuttava aine.

Seksuaalisen kyvyn lisäämiseksi myytävän FullContact Max Potency -tuotteen käyttö voi aiheuttaa vakavan terveysvaaran sydän- ja verisuonitauteja poteville, joiden tulee lopettaa tuotteen käyttö välittömästi.

Jos kuluttaja on saanut tai epäilee saaneensa ravintolisästä haittavaikutuksia, hänen tulee ottaa yhteyttä lääkäriin. Haittavaikutuksista tulee ilmoittaa myös oman kunnan elintarvikevalvontaviranomaisille.

Valmisteesta löydetyt aineet on suurella todennäköisyydellä tunnistettu sildenafiilitioniksi ja homosildenafiilitioniksi. Näitä aineita sisältävät valmisteet rinnastetaan ominaisuuksiensa perusteella reseptilääkkeisiin. Full Contact Max Potency -tuotteen tuotekohtainen lääkeluokittelu on vireillä Lääkelaitoksessa.

FullContact Max Potency -tuote sisältää myös elintarvikkeissa hyväksymättömiä uuselintarvikeainesosia, sillä tuotteessa todetuilla sildenafiilin kaltaisilla aineilla ei ole aiempaa käyttöhistoriaa elintarvikkeena.

Kuluttajia pyydetään palauttamaan tuote myyntipaikkaan, josta se on ostettu.


Lähde: Eviran tiedote 19.8.2009

Lukijakyssä: Whey Overdrive ja heraproteiinikonsentraatti














Melko korkea ton Whey OD:n proteiinipitoisuus (83%) verratuna moniin kilpailijoihin. Se sisältää pääasiassa jotain heraproteiinikosentraattia. Onko tosta herakonsentraatista labratodistusta ja mistä se tule?

Whey Overdrive -valmisteen sisältämä heraproteiinikonsentraatti (meidän tavaramerkki "WheyPure") tulee Armor Proteines -nimisestä proteiinijauhetehtaasta Ranskasta. Raaka-aineen tavaramerkki on "Protarmor 82". Ohessa kuva analyysitodistuksesta. Ko. tuotantoerä on sisältänyt proteiinia kuiva-aineesta 85,3 % ja bruttona 80,6 %. Eräkohtainen vaihtelu proteiinipitoisuudessa on yleensä n. 1 prosenttiyksikkö.

PS. Voin tarvittaessa lähettää analyysitodistuksen kopion PDF-tiedostona.

ProBody 4/2009 nyt lehtipisteissä

TALENTISTA TÄHDEKSI
Ahmad Ahmad sinetöi viime vuoden aikana tyylikkäästi hoidetun amatööriuransa ja siirtyi ammattilaisliigaan.

MARIUS GRAATRUD
Norjalainen Graatrud ponnistelee kohti maailman huippua.

CARITA RIIHELÄINEN - MATKALLA HUIPULLE
Body fitnessin noviisien Suomen mestari vuosimallia 2007 ennakkosuosikkina syksyn SM-kisoihin.

SELKÄ KUNTOON
Perusliikkeitä ja puhtaita suorituksia.

HARJOITTELUN TEHOKEINOT JA ERIKOISTEKNIIKAT OSA 2.
Harjoittelun intensiivisyyteen keskittyvä artikkelisarja jatkuu.

LAARDIT LIHAKSIKSI
Terassikausi tuli ja meni. Nyt pitäisi päästä kuntoon.

HORMONIVASTEHARJOITTELU
Mitä se on ja mistä on oikeasti kyse?

VOIMAKEILAT Osa 2
Voimakeila on Giryan tapaan vanha väline, joka on tehnyt tuloaan kuntoilijoiden pariin jo muutamia vuosia.

MAITOTUOTTEISTA TERVEYTTÄ
Maitovalmisteiden on viestitty edistävän terveyttä, mutta toisaalta maitovalmisteista etenkin täysrasvaiset versiot on nähty lähinnä pelätyn maitorasvan saantilähteenä.

MAITOTUOTTEET KEHON KOOSTUMUKSEN MUOKKAAJINA
Positiivista tutkimusnäyttöä maitotuotteiden painonhallintavaikutuksista.

URHEILURAVINTEIDEN ABC OSA 2.
Tässä kolmiosaisessa artikkelissa esitellään tunnetuimmat urheiluravinteet.

PROBODYN KOKKAUSNURKKA
Kvinoa on ruokakasvi Etelä-Amerikasta, mutta saako siitä maistuvan aterian?

NABBA-INTERNATIONAL MM-KISAT
Jarmo Sohlman sijoittui kahdeksanneksi.

UUSI VÄITÖSKIRJA KERTOO
Vauhdikkaat pelit vahvistavat lonkkia.

TUOTEPALSTA
ProBody esittelee mielenkiintoisimmat uutuustuotteet.

PÄÄKIRJOITUS
Irti lomastressistä, kovaan kuntoon jouluksi.

WRANGE UUDISTUU
Yrityksen toiminta laajenee ja monipuolistuu.

BLOGITUTKA
Jonna Musakka.

10 MINUTES WITH MIKE
Markus Heinänen.

PROBODY FEMALE
Naiskauneutta lavoilta.

TAPAHTUMAKALENTERI
Syksyn parhaat menovinkit.

keskiviikko 19. elokuuta 2009

Move over, Mr. Snickers. There is a new sheriff in town: Mr. WOW!





Jos tykkäät Snickers -suklaapatukoista, olet juuri löytänyt suosikki proteiinipatukkasi! Interactive Nutritionin valmistama WOW! -proteiinipatukka on hyvin pitkälti Snickersin makuinen, joskaan ei niin suolainen. 100 g:n WOW! sisältää 35 g proteiinia, 39 g hiilihydraatteja, 17 g rasvaa ja 4 g kuitua. Proteiinin lähteet ovat heraproteiinikonsentraatti, maitoproteiini-isolaatti ja soijaproteiini-isolaatti. WOW! ei sisällä lainkaan transrasvahappoja tai kollageenia. Ja kuten kaikki muutkin Interactive Nutritionin tuotteet, WOW! on valmistettu Interactiven omassa cGMP-sertifioidussa tehtaassa. Maahantuoja ja markkinoja Suomessa on Manninen Nutraceuticals Oy. Tuotetta on myynnissä verkkokaupassa, tukussa ja noutomyymälässä. Laatikko sisältää 12 patukkaa ja yksi kartonki 6 laatikkoa.

WOW! is a trademark of Interactive Nutriton International, Inc. Used with permission by Manninen Nutraceuticals Oy. Snickers is a registered trademark of Mars, Inc. Used for identification purposes only.

Noutomyymälän valikoima laajeni taas muutamilla tuotteella



















Edit 19.8.: Alla mainitut tuotteet nyt noutomyymälän valikoimassa.

- Interactive Nutrition: WOW!, Mammoth 2500, Whey Pro XL ja BCAA caps

- Double-T: NO-Beta ja Creadyl

- Leader Nutrition: Active Sport (appelsiini, sitruuna ja mustaherukka), Strong Magnesium Citrate (hyvä tuote lihaskramppien estoon)

VUODEN LOPPUUN MENNESSÄ NOUTOMYYMÄLÄN VALIKOIMASSA NOIN VIISISATAA TUOTETTA.

tiistai 18. elokuuta 2009

Tuoteuutisia lehdessä hieman etuajassa














ProBody 4/09 heilahti tänään postiluukusta. Käsittääkseni lehti on tänään iskeytynyt myös lehtipisteisiin ympäri Suomen. Uutuustuotepalstalla oli mukavasti esillä kolme meidän tuotetta: Optimal Results Muscle Gainer sekä meidän oman merkin alla myytävät Anabolic Overdrive RTD ja Pharma Omega-3. Tuoteinfot lähetetään lehden toimitukseen luonnollisesti useita viikkoja ennen lehden ilmestymistä, joten ajoitus ei aina osu ihan nappiin. Muscle Gainer on näillä näkymin myynnissä ensi viikon lopussa. Tehdas, joka valmistaa Anabolic Overdrive RTD:n, oli kolme viikkoa kesälomalla. Tuotanto pääsee kuitenkin käyntiin lähipäivinä, joten juoma lienee myynnissä syyskuun ensimmäisellä viikolla. Pharma Omega-3 on todennäköisesti myynnissä syyskuun puolivälissä.

Kirjauutuus: Monipuolinen kuntosaliharjoittelu - voimaa, kuntoa ja kiinteyttä












Onko tavoitteenasi kiinteyttää vartaloa ja polttaa rasvaa, kohentaa lihaskuntoa, kehittää lisää puhdasta lihasmassaa tai vain pitää yllä hyvää kuntoa ja virkeyttä? Tästä oppaasta löydät useita eritasoisia ja erilaiset tavoitteet huomioon ottavia harjoitusohjelmia, jotka sopivat sekä miehille että naisille. Kaikki harjoitusliikkeet ja niiden suoritustekniikat on selitetty tarkasti havainnollisten kuvien kera.

Myös oikea ravitsemus liittyy olennaisesti hyvään harjoitusohjelmaan. Sekä laihduttaja että lihasmassaa kasvattava harjoittelija saavat kirjasta omat ravinto-ohjeensa.

Kirja soveltuu kaikille, jotka haluavat harjoitella tavoitteellisesti, panostaa tuloksia tuottavaan ruokavalioon ja saada oikeasti upean vartalon ja kovan yleiskunnon.

Kirjan aiheita ovat:

- Harjoittelun perusteet ja aloitusohjelman rakentaminen
- Aerobinen kuntoharjoittelu
- Kuntotestaus
- Edistyneet, jaetut harjoitusohjelmat
- Harjoittelua tehostavat erikoistekniikat
- Vaihtoehtoiset harjoitusliikkeet
- Kuntoilijan ravitsemus
- Hyödyllisiä verkko- ja blogilinkkejä