Hae tästä blogista

sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Lukijakyssä: Huume- tai dopingtestin huijaaminen ravintolisillä

Amerikkalaisilla nettisivuilla on myynnissä ravintotuotteita, joiden väitetään estävän käryn huumetestissä. Tuotteita markkinoidaan mm. pilven polttajille mahdollisen työpaikan huumetestin varalta. Tuotteissa näyttäisi olevan ainakin kreatiinia ja B-vitamiineja. Pystyyköhän näillä huijaamaan myös dopingtesteissä? Mihin kreatiinin ja vitamiinien lisääminen noihin tuotteisiin perustuu?

Nämä tuotteet ovat yleensä varsin alkeellisia. Ideana on huuhtoa lääkeaineen aineenvaihduntatuotteita elimistöstä juomalla erittäin suuria määriä vettä. Laimean virtsan kreatiniinipitoisuus (kreatiniini on kreatiinin hajoamistuote) tippuu kuitenkin hälyttävän alas, joten tilannetta paikataan kreatiinilla. B-vitamiineja on mukana antamaan lisäväriä laimealle virtsalle. Testaajilla on kuitenkin käytössä paljon muitakin keinoja havaita virtsanäytteen tahallinen laimentaminen.

"Kehittyneemmissä" tuotteissa on mukana myös nitriittejä, jotka hapettavat marihuanan keskeistä aineenvaihduntatuotetta (THC COOH2). Ihmisen virtsa ei yleensä sisällä mainittavia määriä nitriittejä, joten tämäkin temppu on varsin helppo havaita. Mukana voi olla myös glutaarialdehydiä, joka häiritsee eräissä testeissä käytettävää entsyymiä. Kyseistä yhdistettä ei ole normaalisti ihmisen virtsassa, joten testaajat voivat havaita kikkailun testaamalla virtsanäyteestä glutaarialdehydiä.

Virtsan tahallista laimentamista testataan usein virtsan spesifisellä graviteetilla eli suhteellisella tiheydellä (USG). USG kertoo virtsan tiheyden verrattuna puhtaaseen veteen (yleensä n. 1,010–1,025). En ole kuitenkaan varma, että tällä on suurtakaan merkitystä, jos testattavalla on käytössä asiantuntija-apua. USG on jo pitkään ollut kliinisessä käytössä (sillä tutkitaan munuaisten toimintaa), joten erilaisten yhdisteiden vaikutus USG-arvoon tiedetään varsin tarkasti.

Ei kommentteja: