Hae tästä blogista

torstai 10. joulukuuta 2009

Suomen margariineista ei löytynyt vaarallista transrasvaa
















Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa tutkittiin markkinoilla olevien margariinien ja rasvalevitteiden rasvan koostumusta. Erityishuomion kohteena oli näytteiden transrasvapitoisuus, koska se on todettu terveydelle haitalliseksi.

Eviran näytteistä mitattiin rasvapitoisuus ja määritettiin rasvahappokoostumus. Kaikissa tutkituissa tuotteissa transrasvan määrä oli hyvin alhainen, eikä todetuilla määrillä ole terveydellistä merkitystä. Transrasvaa ei löytynyt lainkaan 55 prosentista näytteistä, joita oli 18 kappaletta.

Margariineissa on eroja

Tutkittujen margariinien ja rasvalevitteiden rasvapitoisuudet vaihtelivat 29 - 80 prosentin välillä. Tyydyttyneen, ns. kovan rasvan osuus kokonaisrasvasta vaihteli 20 - 52 prosentin välillä. Kova rasva tunnetaan sydän- ja verisuonitautien riskitekijänä.

Transrasva on tyydyttymätöntä rasvaa, mutta se toimii tyydyttyneen rasvan tavoin [sic] ja lasketaan siksi kovan rasvan osuuteen mukaan. Transrasvan määrä oli kaikissa tutkituissa näytteissä hyvin alhainen; korkein mitattu määrä oli vain 0,5 g/100 g tuotetta.

EU:ssa ei ole asetettu transrasvalle raja-arvoa, vaikka eräät jäsenvaltiot ovat näin menetelleetkin. Sen ilmoittaminen pakkausmerkinnöissä ei ole pakollista. Tämän tutkimuksen mukaan transrasvat eivät ole ongelma Suomessa markkinoilla olevissa margariineissa ja rasvalevitteissä.


Lähde: Poliklinikka

Ei kommentteja: