Hae tästä blogista

sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Kreatiinimonohydraatti pitää pintansa


Jani kyseli tänään lisäinfoa kreatiinietyyliesteritutkimuksesta, joten kirjoitin hieman kattavamman raportin aiheen tiimoilta.

Kreatiinimonohydraatti (CM) on erittäin suosittu ravintolisä voimailijoiden keskuudessa. CM:n säännöllinen käyttö nopeuttaa lihasmassan- ja voiman hankintaa suurimmalla osalla käyttäjistä. Markkinoille on tuotu viime vuosina myös useita kreatiinietyyliesteriä (CEE) sisältäviä kreatiinituotteita. CEE on rasvaliukoinen kreatiini, joten sen markkinoijat ovat väittäneet sen siirtyvän lihasoluihin ilman spesifistä kuljetusjärjestelmää. Tämän on sitten väitetty takaavan CEE:lle paremman biologisen hyväksikäytettävyyden kuin CM:llä.

Helmikuun puolivälissä Journal of the International Society of Sports -tiedelehdessä julkaistu tutkimus vertasi CM:n ja CEE:n vaikutuksia. Koehenkilöille annettiin sokkoutettuna joko CM:ää tai CEE:tä; ensimmäiset viisi päivää annos oli n. 20 grammaa ja sen jälkeen n. 5 grammaa 42 päivän ajan. Selvästi kallimpi CEE ei tämän tutkimuksen mukaan tarjoa mitään etuja perinteiseen CM:ään verrattuna. Itse asiassa CEE nosti enemmän veren kreatiniinipitoisuutta (kreatiniini on kreatiinin hajoamistuote) kuin CM, joten CEE näyttäisi kestävän huonommin maha-suolikanavassa tapahtuvaa metaboliaa. Lisäksi CEE lisäsi solun ulkoisen nesteen määrää enemmän kuin kreatiinimonohydraatti. Solun ulkoisen nesteen lisääntyminen tarkoittaa suomeksi nestepöhöä. Toisin kuin solun sisäisen nestemäärän lisääntyminen, se EI ole hyvä asia.

3 kommenttia:

JHR-Training kirjoitti...

Kyselin tätä tuolla mun foorumilla, mutta laitetaan vielä tännekin. Minkä kanssa kehottaisit ottamaan kreatiinin tankkausvaiheessa, jos yrittää välttää sokerimehujen ym. sokerien käyttöä?

Onko tankkausvaiheessa väliä, ottaako päivittäisen annosmäärän pienissä erissä vai voiko ottaa koko annoksen kerrallakin?

Anonyymi kirjoitti...

Aamupalan ja palautusjuoman yhteydessä n. 5 g.
AM

Anonyymi kirjoitti...

Aamupalan... mees ny nukkuu niin jaksat satuilla huomen lisää! Eli otetaan ennen treeni tai treenin jälkeen.. 2.5-5g. Pistän ite ennen treeniä 2.5 g ja treenin jälkeen 5g .tulos on parempi tällä mun käyttämällä systeemil. Ja sit vedä 4 black testo tabuu pàivässä. ! Huippu kamaa molemmat!