Hae tästä blogista

sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Seleeni + NAC nostaa testosteronitasoa













Oulun Classic Gymin pikkujouluista on selvitty, joten rupesin taas etsimään uusia jutunaiheita blogiini. Tämän vuoden helmikuussa ilmestyi arvovaltaisessa Journal of Urology -tiedelehdessä laadukas iranilaistutkimus, jossa selvitettiin N-asetyyli-kysteiinin (NAC) ja seleenin vaikutuksia testosteroni-tasoihin ja sperman laatuun. Kyseessä oli 468:lla mies-koehenkilöllä suoritettu kaksoissokkotutkimus. Koehenkilöiden sperman laatu oli heikko.

Oheisesa kuviossa näkyvät testotasojen käyttäytyminen seleeniryhmässä (200 mcg/vrk), NAC-ryhmässä (600 mg/vrk), seleeni+NCA-ryhmässä (200 mcg/vrk + 600 mg/vrk) ja lumeryhmässä. Kuten voit nähdä, seleeni ja NCA nostivat testosteronitasoa. Myös kaikki sperman laatua kuvaavat parametrit paranivat seleeni+NCA-ryhmässä. Tutkijat spekuloivat, että seleenillä ja NAC:lla on antioksidantti-vaikutus kiveksiin, mikä vaikuttaa edullisesti niiden toimintaan.

Tutkijat päätyivät suosittelemaan seleeni-NAC -yhdistelmää miesten hedelmättömyyden hoitoon: "These results indicate that supplemental selenium and N-acetyl-cysteine improve semen quality. We advocate their use for male infertility treatment."

Ei kommentteja: