Hae tästä blogista

keskiviikko 3. helmikuuta 2010

GAKIC















GAKIC eli glysiini-arginiini-ketoisokapronihappo on tieteellisesti testattu lihasväsymyksen estäjä, joka lisää anaerobista suorituskykyä keskimäärin 10,5 % ja väsymyksen sietoa keskimäärin 28 %. Tuotteen vaikutus perustuu pääasiassa ammoniakin poistoon. GAKIC soveltuu erinomaisesti kaikkiin urheilulajeihin.

Hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihdunnan lopputuotteina syntyy vettä ja hiilidioksidia, jotka on tarvittaessa helppo poistaa elimistöstä. Aminohappoaineenvaihdunta on sen sijaan "jätehuollollisesti" haastavampaa, sillä aminohapoissa on typpeä (tarkkaan ottaen aminohapon aminoryhmässä). Näin ollen aminohappoaineenvaihdunnassa syntyy ammoniakkia, mikä on hyvin myrkyllistä kaikille nisäkkäille. Tämän vuoksi elimistöllä on tehokkaita keinoja ammoniakin poistamiseksi elimistöstä. Ylivoimaisesti tärkein näistä on maksassa tapahtuva ureakierto. Tässä monimutkaisessa kierrossa ammoniakkimolekyylit (NH3) muuttuvat ureaksi eli virtsa-aineeksi. Urea päätyy lopulta munuaisiin, joista se erittyy pois virtsana.

Fyysisen kuormituksen aikana lihassolut hapettavat (polttavat) energiaksi myös aminohappoja, joten veren ammoniakkipitoisuus nousee (esim. McLean ym. 1991). Ainoastaan aminohapon hiilirunko voidaan polttaa, joten aminoryhmät (NH2) jäävät jäljelle. Ne muuttuvat ammoniaksi (NH3) poimiessaan itselleen yhden oksoniumionin (veteen sidotun vety-ionin; H = hydrogen = vety). Toinen syy ammoniakkipitoisuuden nousuun fyysisen kuormituksen aikana on verenvirtauksen vähentyminen maksaan ja munuaisiin, joissa edellä mainittu ureakierto tapahtuu. Ammoniakkipitoisuuden nouso eli hyperammonemia on yhtenä syynä lihasväsymykseen kovatehoisen urheilusuorituksen aikana (esim. Graham 1994).

GAKIC on tieteellisesti kehitetty yhdiste, joka vähentää fyysisen kuormituksen aiheuttamaa hyperammonemiaa. Ketoisokaproaatti (KIC) on kirjaimellisesti "typetön aminohappo" eli siis ketohappo. KIC "imee" itseensä ylimääräistä ammoniakkia. Arginiinilla on keskeinen rooli ureakierrossa, sillä arginaasientsyymi hajottaa arginiinin ornitiiniksi ja ureaksi. Näin ollen sekä KIC että arginiini osallistuvat ammoniakin poistoon. Myös glysiini tehostaa ammoniakin eliminointia.

Medicine & Science in Sports & Exercise -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen loppukaneettina todettiin, että "GAKIC supplementation may be a useful aid for strength-power athletes, similar to creatine supplementation. Unlike creatine, which requires approximately five days of loading to produce improvements in high-intensity work, GAKIC appears to impart an ergogenic effect within minutes of consumption."

Ensimmäinen GAKIC-tutkimus, joka niin ikään julkaistiin Medicine & Science in Sports & Exercise -lehdessä, osoitti, että

1. GAKIC increased the ability to sustain muscle force (concentric torque) up to at least 28 percent during intense acute anaerobic muscle exercise;

2. GAKIC increased the ability to sustain muscle total work by up to at least 12 percent during intense anaerobic muscle exercise; and

3. GAKIC increased the overall muscle performance by delaying muscle fatigue during the early phases of anaerobic exercise through at least 15 minutes.

Yhteenvetona voidaan todeta, että glysiini-arginiini-ketoisokapronihapon (GAKIC) lihasväsymystä estävästä vaikutuksesta on vankkaa tieteellisistä näyttöä.

Manninen Nutraceuticals Oy:n markkinoima GAKIC -valmiste sisältää lisäksi patentoitua mustapippuriuutetta (BioPerine®) biologisen hyvväksikäytettävyyden maksimoimiseksi.

Ravintolisä/Kosttillskott
Aminohappo-ketohappovalmiste

Ravintosisältö keskimäärin per kapseli/
Näringsvärde per kapsel:
Glysiini-arginiini-ketoisokapronihappokalsium 1333 mg
Mustapippuriuute/Svartpepparextrakt (BioPerine®) 0,5 mg

Annostus: 4-8 kapselia n. 30 min ennen harjoittelua. Ohjeen mukaista annostusta ei saa ylittää.

Ainesosat: Glysiini-arginiini-ketoisokapronihappokalsium, gelatiini, pintakäsittelyaine (magnesiumstearaatti), paakkuuntumisenestoaine (piidioksidi), mustapippuriuute (Bioperine®).

Ravintolisää ei tule käyttää monipuolisen ruokavalion korvikkeena. Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. GAKIC säilytetään huoneenlämmössä poissa lasten ulottuvilta. Viimeinen käyttöpäivä on merkitty pakkaukseen. GAKIC skall förvaras i rumstemperatur oåtkomliga för barn. Sista användnings-datum står på förpackningen.

Markkinoija/Marknadsförare: Manninen Nutraceuticals Oy, Hajottamotie 11, 90550 Oulu.

BioPerine® on Sabinsa Corporationin rekisteröimä tavaramerkki.

Lue myös:
GAKIC - Is It the Ultimate Anti-Fatigue Agent?
US Patent 6100287 - Materials and methods for enhancing muscle performance and recovery from fatigue

PS. Myös krooninen glutamiinisupplementaatio vähentää hyperammonemiaa fyysisen kuormituksen aikana (Bassini-Cameron ym. 2009). Tämä ei ollut yllättävää, sillä on jo pitemmän aikaa tiedetty, että glutamiinin tärkein tehtävä verenkierrossa on ammoniakin kuljetus myrkyttömässä (ionisoitumattomassa) muodossa periferiasta (esim. luustolihaksista) maksaan ja munuaisiin.  Glutamiini nappaa glutamaatilta typen (glutamaatti + NH3 + ATP --> glutamiini +ADP + P) ja kuljettaa sen sitten maksaan tai munuaisiin käsiteltäväksi (ureakierto).

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

GAKIC"
Tuote ihan mielenkiintoinen, mikäli saadaan enemmän tutkimustietoa.

Neonomide kirjoitti...

Ajattelin korvata kaamean uutisankkani vetoamalla KTL:n ex-pääjohtajan terveyskolumniin:


Lähetin juuri oikaisupyynnön Duodecim-terveyskirjastoon Jussi Huttusen kivikauden ruokavaliota koskeneesta terveyskolumnista. Saa nähdä muuttuuko teksti siellä nettisivulla:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=tko00005


"Hei!

Huomasin Jussi Huttusen terveyskolumnissa "Kivikauden Dieetti" 4.11.2009 asiavirheen:

"Miten kivikauden ihmisen ravinto erosi nykyisestä? Se sisälsi vähemmän rasvaa ja erityisesti kovia rasvoja ja enemmän proteiinia ja hiilihydraatteja."


Huttusen Duodecim-lehdessä viittaamassaan artikkelissa (Cordain et al. 2005) lukee näin:

"Both the current US macronutrient intakes and suggested healthful levels differ considerably from average levels obtained from ethnographic (20) and quantitative (21) studies of hunter gatherers in which dietary protein is characteristically elevated (19–35% of energy) at the expense of carbohydrate (22–40% of energy) (20, 21)."

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/71/3/682


Tämä jättää rasvojen osuudeksi 28-58% (ks. alla). Saman tutkijan (Cordain et al.) viittaamassa koosteessa kirjoitetaan näin (viite 20):

"...the most plausible... percentages of total energy from the macronutrients would be 19-35% for protein, 22-40% for carbohydrate, and 28-58% for fat."

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/71/3/682




Finravinto-tutkimuksen (2002) perusteella suomalaisten makroravinteiden kokonaissaanti oli hiilihydraatteina 42-49%, rasvoina 32-36% ja proteiineina 14-17%:

http://www.ktl.fi/portal/suomi/osastot/ ... en_saanti/


Toisin sanoen Huttusen väite hiilihydraattien ja rasvojen suhteesta on päinvastainen hänen käyttämänsä lähteen mukaan. Eli Huttusen kirjoittaman virkkeen tulisi mennä suunnilleen näin:

"Kivikauden ruokavalio sisälsi enemmän rasvaa ja proteiinia, mutta vähemmän hiilihydraatteja."


Toivoisin että kyseisen terveyskolumnin virheet korjataan nettiversioon, kiitos."

Anssi Manninen kirjoitti...

Olisi ehkä parempi, jos Huttunen ei kirjoittaisi ravitsemuksesta yhtikäs mitään.

Guije kirjoitti...

Hei, Onko verkkokaupassanne myynnissä Omega 3 valmisteita? Muistelisin että ennen teiltä sai tukkupakkauksessa omega kolmosia. Suurempi erä tulisi käyttöön..

kiitos

Anssi Manninen kirjoitti...

Ei ole kalaöljyä tällä hetkellä myynniss.. ollut toimitusvaikeuksia sillä rintamalla :(