Hae tästä blogista

sunnuntai 1. elokuuta 2010

Beeta-alaniini parantaa huippusoutajien suorituskykyä


Journal of Applied Physiology -tiedelehdessä julkaistu tutkimus selvitti beeta-alaniinin vaikutuksia huippusoutajien suorituskykyyn (Baguet ym. 2010). Soutajille annettiin kaksoissokkoutettuna joko beeta-alaniinia (5 g /vrk) tai lumetuotetta seitsemän viikon ajan. Beeta-alaniinilisä nosti karnosiinipitoisuutta leveässä kantalihaksessa (soleus) 45,3 % ja kaksoiskantalihaksessa (gastrocnemius) 28,2 %. Beeta-alaniiniryhmän soutajat olivat lisän saannin jälkeen 4,3 sekuntia nopeampia kuin lumetuotetta saaneet soutajat 2000 metrin soutuergometrissä, kun taas ennen beeta-alaniinilisää he olivat 0,3 sekuntia hitaampia kuin lumeryhmä. Tämä tutkimus tarjonnee tähän mennessä kaikkein vankinta näyttöä siitä, että beeta-alaniini parantaa myös huippu-urheilijoiden suorituskykyä lajeissa, joissa "mennään hapoille". Samaisessa tutkimuksessa selvitettiin aluksi myös lihasten karnosiinipitoisuuden ja suorituskyvyn välistä yhteyttä. Karnosiinipitoisuuden havaittiin korreloivan voimakkaasti nopeuteen 100, 500, 1000, 2000 ja 6000 metrin soutumatkoilla.

Important role of muscle carnosine in rowing performance

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin kiinnostavaa, lähti foorumikierrokselle. Ajoittuipa hyvin, kun omat kuuritukseni alkoivat pitkästä aikaa. Plaseboja tarvitaan aina !

Osaatko sanoa mitään siihen, miksi Harrisin ja ystävien tutkiessa 400 metrin juoksijoilla etua ei ollutkaan ? Siinähän hapot vasta jylläävätkin. Liian nopea suoritus ?

Anssi Manninen kirjoitti...

Oisko sattumaa. Samaisessa tutkimuksessa reisiojennussarjat kyllä paranivat merkitsevästi.