Hae tästä blogista

perjantai 6. elokuuta 2010

Suomalaistutkimus: D-vitamiini saattaa ehkäistä infektioita














Päivittäinen D-vitamiinilisä voi ehkäistä nuorten miesten akuutteja infektioita (flunssia), vihjaa Tampereen yliopiston ja Puolustusvoimien uusi tutkimus. Sen julkaisi The Journal of Infectious Diseases. Tutkimus uutisoitiin ReutersHealthin verkkosivuilla, josta se leviää nopeasti koko maailman tietoisuuteen.

D-vitamiini on noussut suuren kiinnostuksen kohteeksi, ja sen on todettu ehkäisevän lähes kaikkia tavallisia tauteja ja hillitsevän niiden kulkua. Tällaisia tauteja ovat mm. diabetes, astma, sydäntaudit, masennus ja tietyt syöpäsairaudet, toteaa ReutersHealth.

Kiinnostus D-vitamiinin flunssaa ja muita hengitystieinfektioita ehkäisevään vaikutukseen johtuu siitä, että flunssaepidemiat ilmestyvät pohjoiselle pallonpuoliskolle talvisin, jolloin auringonvaloa on vähän, eikä siitä muodostu D-vitamiinia ihossa. Kysymys kuluukin: Ehkäiseekö ravintolisänä nautittu D-vitamiini infektioita?

“Eräät viimeaikaiset tutkimukset ovat todellakin osoittaneet, että hengitystietulehdukset ovat yleisempiä ihmisillä, joiden veressä on vain vähän D-vitamiinia verrattuna niihin, joilla sitä on enemmän”, sanoo uutta tutkimusta johtanut tohtori Ilkka Laaksi (Tampereen yliopisto) Reutersin haastattelussa. ”Lisäksi uudet laboratoriokokeet ovat osoittaneet, että D-vitamiinilla voi olla tärkeä merkitys elimistön immuunipuolustuksessa hengitystieinfektioita aiheuttavia ”pöpöjä” vastaan”, Laaksi kirjoittaa Reutersille sähköpostilla. Tiedeyhteisö on kuitenkin kaivannut kliinisiä tutkimuksia D-vitamiinilisän vaikutuksesta hengitystieinfektioihin, Laaksi toteaa.

Laaksin työryhmä selvitti asiaa arpomalla 164 alokasta kahteen samanlaiseen ryhmään, joista toinen sai 6 kuukautta päivittäin, lokakuusta maaliskuuhun, 10 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia ja toinen lumetta. Vaikutusjakson lopussa ryhmien välillä ei havaittu selvää eroa palveluksesta poissaolopäivissä hengitystieinfektioiden vuoksi. Infektioiksi laskettiin keuhkoputkentulehdus (bronkiitti), poskiontelon tulehdus, keuhkokuume, korvatulehdus ja kurkkukipu. D-vitamiinia saaneet miehet olivat näistä syistä poissa palveluksesta keskimäärin kaksi päivää ja verrokit kolme päivää. Ero ei kuitenkaan noussut tilastollisesti merkitseväksi.

D-vitamiinia saaneessa ryhmässä oli kuitenkin enemmän koko talven terveenä pysyneitä miehiä (51 %) kuin verrokkiryhmässä (36 %), työryhmä raportoi. Terveinä pysyneillä ei ollut lainkaan poissaolopäiviä. ”Tulos antaa ”osviittaa” D-vitamiinilisän hyödyistä hengitystieinfektioiden torjunnassa”, Laaksi tulkitsee.

Erilaisia tutkimustuloksia

Yhdysvalloissa ja Kanadassa tutkitaan parhaillaan, voisiko D-vitamiini torjua sikainfluenssaa aiheuttavaa H1n1-virusta. Japanissa tehdyssä koululaisten tutkimuksessa 30 µg päivässä ehkäisi selvästi A-influenssaa. Tutkimukseen osallistuneesta 167 D-vitamiinia saaneesta lapsesta vain 18 sairastui, kun 167 verrokista sairastui 31 lasta. D-vitamiini ehkäiseekin todennäköisesti A-influenssaa, mutta ei välttämättä muita influenssoja, tulkitsivat tutkijat. Toisessa tuoreessa 162 aikuisen tutkimuksessa 40 µg päivässä 3 kuukauden ajan ei antanut lumetta parempaa suojaa hengitystieinfektioihin. Useat asiantuntijat pitävät näitä D-vitamiinin annoksia liian pieninä ja vaativat päivittäisen saannin suosituksen nostoa 50 µg:aan.

ReutersHealth 5.8.2010

Laaksi I, Ruohola J-P, Matti V, Auvinen A, Ylikomi T, Pihlajamäki H. Vitamin D Supplementation for the Prevention of Acute Respiratory Tract Infection: A Randomized, Double‐Blinded Trial among Young Finnish Men. The Journal of Infectious Diseases 2010;202:809–814 DOI: 10.1086/654881

Lähde: tritolonen.fi

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Vähän on heppoinen tutkimus tieteellisesti. 10 mikrogrammaa vastaan lume. Ei tuossa homeopaattisessa annoksessa mitään merkittävää eroa löydy.

Pitäisi olla 125 mikrogrammaa vastaan lume ja tutkimuskesto vähintään vuoden. Täysikasvuinen henkilö kuluttaa päivässä jo sata mikrogrammaa ja kalsidiolin nousu kestää useita kuukausia.