Hae tästä blogista

torstai 27. tammikuuta 2011

Pari sanaa alfa-lipoiinihaposta


Alfa-lipoiinihappo (ALA) on ihmiselimistölle tärkeä vitamiinin kaltainen yhdiste, jota kutsutaan usein "universaaliksi antioksidantiksi". ALA on sekä rasva- että vesiliukoinen, joten se toimia aktiivisesti kaikkialla elimistössä. Lisäksi ALA kykenee ”kierrättämään” muita antioksidantteja, erityisesti C-vitamiinia (Shay ym. 2009). ALA lisää myös solunsisäistä glutationipitoisuutta. Glutationi on kolmesta aminohaposta koostuva peptidi, jota on kaikissa soluissa ja joka osallistuu mm. solujen puolustamiseen hapettavia aineita vastaan.

Vaikka ALA:n antioksidanttivaikutukset ovat kiistattomat, suurin huomio on kiinnittynyt sen insuliinin kaltaisiin vaikutuksiin. Näistä keskeisin on tehostunut glukoosin siirtyminen luustolihaksiin. ALA -valmisteita onkin käytetty varsin menestyksellisesti diabeteksesta johtuvien oheissairauksien hoidossa (Singh & Jialal 2009). Eläinkokeissa on havaittu, että liikunnan ja ALA:n vaikutukset luustolihasten glukoosinottoon ovat toisistaan riippumattomia (Saengsirisuwan ym. 2001 & 2002). Toisin sanoen liikunnan ja ALA:n yhdistelmä vaikuttaa voimakkaammin luustolihasten glukoosinottoon kuin jompikumpi yksinään.  

Urheilupiireissä ALA -valmisteita on käytetty erityisesti hiilihydraattitankkauksen yhteydessä. ALA tehostaa myös kreatiinitankkauksen vaikutusta (Burke ym. 2003).
PS. Meillä on tällä hetkellä myynnissä kahta ALA -valmistetta: Vida Alpha Lipoic Acid 100 mg ja Solgar Alpha Lipoic Acid 200 mg

Ei kommentteja: