Hae tästä blogista

torstai 20. tammikuuta 2011

A-talk TV1 to 20.1. klo 21.05 - RUTKASTI LISÄÄ D-VITAMIINIA!

Suomalaisten on vaikea saada tarpeeksi D-vitamiinia varsinkin näin talvella. Tärkein D-vitamiinin lähde on aurinko. Moni ei saa välttämätöntä vitamiinia ruuastakaan viranomaisten suosittelemaa määrää. Esimerkiksi lastenlääkärit ovat olleet asiasta huolissaan.

Uudet ohjeistukset D-vitamiinivalmisteiden käytöstä annettiin viime viikolla. Kaikkien alaikäisten ja vanhusten tulisi syödä D-vitamiinia purkista, kehottavat ravitsemustutkijat.


Viralliset suositukset eivät riitä, väittävät monet lääkärit. He määräisivät jokaiselle suomalaiselle D-vitamiinipurkin kouraan ja nostaisivat annoksen moninkertaiseksi. Nyt virallinen aikuisten saantisuositus on 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa.


D-vitamiinin tiedetään vaikuttavan luuston kehitykseen, ehkäisevän riisitautia ja hidastavan osteoporoosia. Siihen varma tieto loppuukin. Kukaan ei tunnut tietävän, mikä olisi oikea määrä D-vitamiinia ja estääkö se todella esimerkiksi syövän syntyä.


Ilari Paakkari
on lääkäri ja farmakologian professori. Hän määräisi kaikille suomalaisille D-vitamiinipillereitä. Nyt vain alle kaksivuotiaat saavat tarpeeksi D-vitamiinia, jos vanhemmat noudattavat virallisia suosituksia. Viranomaiset ovat liian arkoja ja pelottelevat suomalaisia liikaa D-vitamiinin yliannostuksilla.

Suvi Virtanen
on tutkijaprofessori Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta. Lääkäri ja ravitsemustieteilijä Virtanen kuului viranomaisten ryhmään, joka antoi viime viikolla uudet D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositukset. Hän varoittaa, että D-vitamiini ei ole mikään vaaraton valmiste, jota voi popsia suuria annoksia. Tosin liikasaanti ei ole suurin ongelma vaan se, että suomalaiset eivät nauti D-vitamiinia  edes suositusten mukaisesti.

Erkki Antila
on työterveyslääkäri ja biologi. Antilan mielestä suositusten mukaiset D-vitamiiniannokset eivät riitä. Ihmeellistä, ettei kansanterveydestä olla tämän kiinnostuneempia. Suuremmat määrät D-vitamiinia torjuisivat valtaosan suomalaisista kansantaudeista. D-vitamiini estää esimerkiksi reumatauteja, lapsuusajan diabetestä ja MS-tautia. Nykysuosituksilla pystytään torjumaan vain riisitauti.

Christel Lamberg-Allardt
on ravitsemustieteen dosentti. Hänen mielestään kaikkien ei tarvitse syödä D-vitamiinia erikseen. Tarvittavan määrän saa kalasta ja maitotuotteista, joihin vitamiinia on lisätty. Tutkimukset eivät todista suurista D-vitamiinimääristä olevan hyötyä. Kuolleisuutta ne sen sijaan voivat lisätä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa

Kiitos hyvästä D vitamiini jutusta.

Minua on jo vuosia ihmetyttänyt, kun missään asiantuntijoiden en ole havainnut puhuvan siitä, että kuinka kauan kestää luuston uusiutuminen.

Luin jostain kirjasta vuosia sitten, että luuston uusiutuminen vie 7 vuotta, joten D vitamiinin saanti koko elämän ajan on hyvin tärkeää.

Jotkut soluthan uusiutuvat hyvinkin nopeasti ja kuinka terveitä olemme riippuu siitä kuinka ravintorikasta ruokaa jatkuvasti saamme.

Minua ainakin epäilyttää noi käsitellyt ja lisäaineita täynnä olevat valmisruoat, joten en usko, että yksinomaan niitä syömällä kehomme vointi kohenee.