Hae tästä blogista

keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

MTV3.fi taikinoi kasaan vuoden uutisankan


Tänään varmistui se tosiasia, että MTV3.fi:n uutisia raapustelevat aivokuolleet gorillat. Sivustolta löytyy "uutinen" seuraavanlaisella otsikolla:

Brittitutkijat: Proteiinijuomat humpuukia – varo piilotettuja hormoneja

Jutussa väitetään, että "Brittitutkimuksen mukaan proteiinipitoiset urheilujuomat eivät todellisuudessa ole hyödyksi urheilusuoritukselle. Osa urheiluvalmisteista saattaa jopa sisältää piilotettuja ainesosia, kuten anabolisia hormoneja."

Kyseessä ei ollut tutkimus, vaan kahden brittitutkijan laatima katsausartikkeli, jossa selvitettiin, miten proteiinin lisääminen perinteisiin hiilihydraattipitoisiin urheilujuomiin vaikuttaa urheilusuoritukseen, kun niitä nautitaan kuormituksen aikana. Tutkimustulokset ovat ristiriitaisia, osassa tutkimuksista proteiinilisä on parantanut urheilujuoman suorituskykyä parantavaa vaikutusta, kun taas osassa vaikutukset ovat olleet samanlaisia. Yhdessäkään tutkimuksessa proteiinin lisäämisellä urheilujuomaan ei ole ollut haitallisia vaikutuksia paitsi, jos MTV.fi:n gorillat lukevat vähentyneen lihaskatabolian- ja arkuuden haittavaikutukseksi.

Uutisjutussa mainittu tutkija on julkaissut vuonna 2010 Sports Medicine -tiedelehdessä vastaavanlaisen katsausartikkeli. Artikkelissa todetaan, että "Some studies have reported improved physical performance with ingestion of carbohydrate-protein mixtures, both during exercise and during recovery prior to a subsequent exercise test. While not all of the evidence supports these ergogenic benefits, there is clearly the potential for improved performance under certain conditions, e.g. if the additional protein increases the energy content of a supplement and/or the carbohydrate fraction is ingested at below the recommended rate."  Johtopäätökset eroavat siis "hieman" siitä, mitä MTV3.fi:n gorillat olivat raapustelleet.  

MTV3.fi:n uutisessa mainitaan, että "Aiempi analyysi paljasti, että noin 10-20 prosenttia urheiluvalmisteista sisältää anabolisia hormoneja kuten testosteronia ja nadrolonia , joita ei ole merkitty ainesosaluetteloon." Tätä raporttia ei ole julkaistu tieteellisessä aikakaus-lehdessä, mutta se on luettavissa netissä. Yksikään näistä kiellettyjä aineita sisältäneistä tuotteista ei ollut hiilihydraati- tai proteiini-hiilihydraattijuoma. Toisin sanoen, sillä ei ollut mitää tekemistä ko. aiheen kanssa.

Mutta kuten tunnettua, "Bad News is Good News". MTV3.fi:n sivuston toinen uutinen onkin otsikoitu seuraavasti: Tutkimustulos yllättää: Viinilasillinen päivässä onkin syöpäriski!

Yhteenvetona voidaan todeta, että MTV3.fi on täyttä humpuukia.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tuoko nyt on jotain uutta? Pöllömedia on mennyttä, pellemedia saapui ajat sitten.