Glutamiini – hyvin tärkeä aminohappo
Christer Sundqvist, FT
Glutamiini on ei-välttämätön aminohappo, joka syntetisoidaan glutamaatista (glutamiinihapon anioninen muoto), ja se on keskeisessä asemassa harjoituksen lihassoluissa aiheuttamien mikrovaurioiden korjaamisessa. Glutamiini on runsain vapaa aminohappo lihaksessa, kattaen yli 50 % vapaista aminohapoista. Se vauhdittaa sekä vaurioituneiden solunosien poistamista että lihaskasvulle välttämätöntä, lihassoluja vahvistavaa proteiinisynteesiä erityisesti voimailijoilla. Glutamiinilla näyttäisi olevan tärkeä rooli niin maksan kuin lihaksen glykogeenin synteesissä [120,580]. Myöskin maksassa tapahtuvan glukoosin uudismuodostuksessa (glukoneogeneesi) glutamiini on alaniinin ohella tärkeä raaka-aine [1,1740]. Glutamiinin määrä on sitä korkeampi mitä voimakkaampi on lihaksessa tapahtuva proteiinisynteesi. Koska glutamiini voi ”kantaa” kahta typpimolekyyliä, se on myös typpijätteiden pääasiallinen poiskuljettaja. Glutamiini auttaa näin ylläpitämään positiivista typpitasapainoa, mikä on ehdoton edellytys lihaskasvulle ja kehitykselle.
Harjoittelu kuluttaa glutamiinia ja lisää sen tarvetta. Harjoituksen aikana ja sen jälkeen poistuu suuria määriä alaniinia ja glutamiinia lihaksesta, paljon enemmän kuin mitään muita aminohappoja. Haaraketjuisten aminohappojen nopea otto harjoituksen jälkeen tarjoaa rakennusmateriaalia glutamiinille. Heraproteiini on tässä suhteessa ylivertainen tuote, sillä se sisältää runsaasti sekä glutamiinia että haaraketjuisia aminohappoja. Glutamiinin imeytymisessä on se ongelma, että ne ohutsuolen solut, jotka ottavat talteen ravinnon glutamiinin, tarvitsevat itse suuria määriä glutamiinia toimiakseen.
Voimailijat, jotka normaalin sekaruoan lisäksi nauttivat glutamiinia (5 g) ja haaraketjuisia aminohappoja (3 g) sekoitettuna heraproteiiniin, saavuttivat tuntuvamman lihaskasvun ja lihasvoiman kuin ne voimailijat, jotka saivat pelkkää heraproteiinia. Varsinkin todella kovassa harjoittelussa (ylikuntosyndroomassa) on todettu, että glutamiinia ei muodostu tarpeeksi lihaksessa. Glutamiini on tärkeä aminohappo immuunijärjestelmälle, joten ei ole mikään ihme, että todella kovaa harjoiteltaessa saattaa herkästi iskeä flunssa. Ihan kaikissa tutkimuksissa ei ole kuitenkaan löydetty yhteyttä glutamiinin ja immuunijärjestelmän välille. Tutkittaessa brittiläisiä huippu-urheilijoita todettiin, että veren glutamiinitasot olivat huomattavan alhaiset niillä urheilijoilla, jotka kertoivat voimakkaan harjoitusrasituksen aiheuttamasta uupumustilasta. Glutamiiniannos (>3-6 g/pv) harjoittelun jälkeen nostaa veren glutamiinipitoisuutta ja saattaa siten pienentää sairastumisriskiä. Yhdessä arginiinin kanssa glutamiini lisää T lymfosyyttejä ja makrofageja veressä eräiden tutkimusten mukaan, joskaan glutamiinilisät eivät aina ole korjanneet tilannetta urheilijalla. Itse asiassa jotkut tutkimukset ovat tuottaneet pettymyksiä glutamiinilisän immuunijärjestelmää tukevassa roolissa.
Elimistö pyrkii poistamaan glutamiinin puutetilan mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti aloittamalla glutamiinin tuotannon, jota varten se purkaa lihasten proteiinia. Vaikka tämä tuotanto on tehokasta, se ei läheskään aina riitä. Kovaa harjoitusta voi seurata jopa useita päiviä kestävä glutamiinin vajaustila. Maratoonareilla on veren glutamiinipitoisuus laskenut 20 % tunti suorituksen jälkeen ja kestää jopa 16 tuntia ennen kuin glutamiinipitoisuus on palautunut suoritusta edeltävälle tasolle. Eräässä tutkimuksessa koeihenkilöt polkivat kuntopyörällä 90 minuuttia 70-140 % intensiteetillä tavoitteenaan kokonaan tyhjentää lihaksen glykogeenivarastot. Harjoituksen jälkeen annettiin glykogeeniliuosta suoraan suoneen joko glutamiinin, alaniini-glysiini tai suola liuoksen kanssa. Lihaksen glykogeenipitoisuus mitattiin 2 tuntia harjoituksen jälkeen. Glutamiinia saaneilla koehenkilöillä glykogeenin määrä lihaksissa oli suurempi. Yksittäisessä tutkimuksessa on todettu, että jo 2 g glutamiiniannos kohottaa kasvuhormonitasoja. Tämä on mielenkiintoista, sillä kasvuhormoni tunnetusti vaikuttaa edullisesti kehon koostumukseen. Kannattaa kuitenkin suhtautua kriittisesti liian ylistäviin mainoslauseisiin glutamiinin tehosta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti