Hae tästä blogista

lauantai 30. elokuuta 2008

Lukijakysymys (hera vs. raejuusto)


















Jussi kysyy löytyykö mitään tieteellistä näyttöä siitä, että heraproteiini on tehokkaampaa lihaskasvun kannalta kuin vaikkapa raejuusto. Well, australialaistutkijat vertasivat hydrolysoidun heraproteiini-isolaatin ja kaseiinin (raejuuston pääasiallinen proteiini) kokeneilla voimailijoilla kymmenen viikon harjoitusjakson aikana (Cribb et al. 2006). Tulokset osoittivat, että hydrolysoitu heraproteiini-isolaatti tehoaa paremmin voimaharjoittelun yhteydessä kuin kaseiini. Tarkkaan ottaen rasvattoman massan lisäys heraryhmässä oli noin 5 kiloa, kun se taas kaseiiniryhmässä oli alle kilon. Lihasvoiman kasvu oli myös heraryhmässä merkitsevästi suurempaa kuin kaseiiniryhmässä. Mielenkiintoista oli se, että heraryhmässä myös kehon rasvojen määrä väheni merkitsevästi (-1.5 +/- 0.5 kg vs. +0.2 +/- 0.3 kg).

Samainen tutkimusryhmä on selvittänyt myös heraproteiini-isolaatti-kreatiinimonohydraatti-glukoosi -sekoituksen vaikutuksia lihaskasvuun (Cribb et al. 2007). Kreatiinin lisääminen heraproteiini-glukoosi -miksiin odotetusti nopeutti lihasmassan hankintaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen väsynyt, ehkä hieman juusto (varsinkin noiden tieteellisten tutkimusten suhteen) jne, mutta kun kerta kyseessä on kokeneet voimailijat ja tutkimuksen kesto oli 10 viikkoa, niin millaisella heralla saa 5 kiloa lisää rasvatonta massaa siinä ajassa? Ja kuten todettua, niin todennäköisesti itse olen jättänyt huomioimatta jonkin asian.

Anssi Manninen kirjoitti...

Ko. tutkimuksessa käytettiin mikrosuodatusmenetelmällä puhdistettua, entsymaattisesti hydrolysoitua heraproteiini-isolaattia (samaa kuin HydroISO-valmisteessa).

On syytä huomata, etä ko. tutkimuksessa proteiinimäärät olivat varsin massiivisia (1,5 g per painokilo). Tosin proteiinin saanti tavallisesta ruosta väheni tutkimuksen aikana.

Tässä vielä alkuperäinen tutkimustiivistelmä:

Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006 Oct;16(5):494-509.Links
The effect of whey isolate and resistance training on strength, body composition, and plasma glutamine.Cribb PJ, Williams AD, Carey MF, Hayes A.
Exercise Metabolism Unit, Center for Ageing, Rehabilitation, Exercise and Sport (CARES), Australia.

Different dietary proteins affect whole body protein anabolism and accretion and therefore, have the potential to influence results obtained from resistance training. This study examined the effects of supplementation with two proteins, hydrolyzed whey isolate (WI) and casein (C), on strength, body composition, and plasma glutamine levels during a 10 wk, supervised resistance training program. In a double-blind protocol, 13 male, recreational bodybuilders supplemented their normal diet with either WI or C (1.5 gm/kg body wt/d) for the duration of the program. Strength was assessed by 1-RM in three exercises (barbell bench press, squat, and cable pull-down). Body composition was assessed by dual energy X-ray absorptiometry. Plasma glutamine levels were determined by the enzymatic method with spectrophotometric detection. All assessments occurred in the week before and the week following 10 wk of training. Plasma glutamine levels did not change in either supplement group following the intervention. The WI group achieved a significantly greater gain (P < 0.01) in lean mass than the C group (5.0 +/- 0.3 vs. 0.8 +/- 0.4 kg for WI and C, respectively) and a significant (P < 0.05) change in fat mass (-1.5 +/- 0.5 kg) compared to the C group (+0.2 +/- 0.3 kg). The WI group also achieved significantly greater (P < 0.05) improvements in strength compared to the C group in each assessment of strength. When the strength changes were expressed relative to body weight, the WI group still achieved significantly greater (P < 0.05) improvements in strength compared to the C group.

PMID: 17240782 [PubMed - indexed for MEDLINE]