Kreatiini – urheilijoiden hittituote
Christer Sundqvist, FT
Johdanto
Kreatiini eli metyyliguanidiiniasetaatti on elimistön oma aine, joka näyttelee keskeistä roolia energia-aineenvaihdunnassa ja lihasten liike-energian tuottamisessa. Urheilupiireissä elävät uskomukset voivat olla sitkeähenkisiä, vaikka tieteellistä näyttöä tehosta ei löytyisikään, mutta kreatiinin hyödyt on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa.
Kreatiinin puutteen on havaittu johtavan ennen kaikkea lihastoimintaan liittyviin ongelmiin sekä ihmisissä että eläimissä. Kreatiinilla on lihassolua turvottava ja venyttävä vaikutus. Tutkimuksissa on todettu, että kreatiini lisää lihassolun kokoa, joka sinällään lisää hiilihydraattien ja proteiinien hyväksikäyttöä. Kreatiini näyttäisi toimivan yhtä hyvin miehillä kuin naisilla. Kreatiini on herättänyt kiinnostusta lisätessään rasvattoman massan osuutta urheilijoilla, mutta kaikissa tutkimuksissa tätä vaikutusta ei ole havaittu.
Ihmisen elimistö valmistaa kreatiinia kolmesta aminohaposta, jotka ovat glysiini, arginiini ja metioniini. Kahta ensimmäistä keho pystyy tekemään, mutta metioniini on ns. välttämätön aminohappo, jota keho ei kykene valmistamaan, vaan sitä on saatava ravinnosta. Kreatiinin tuottaminen elimistössä tapahtuu maksassa, haimassa ja munuaisissa, joista se siirtyy veren mukana pääasiassa lihaksiin. Rajoittava tekijä kreatiinin muodostuksessa on AGAT-entsyymi, johon vaikuttaa muodostetun kreatiinin määrä. Kreatiinin synteesiin vaikuttavat myös tyroksiini, kasvuhormoni, testosteroni, ornitiini ja ruokavalio. Erityinen kreatiinitransportteri (CreaT) on vastuussa kreatiinin kuljetuksesta lihakseen. Katekolamiinit, insuliinintapainen kasvutekijä (IGF-1), insuliini, hiilihydraatit ja liikunta vaikuttavat myös siihen kuinka paljon lihakseen pystytään kokonaisuudessaan kuljettamaan kreatiinia. Nämä tekijät kiihottavat kreatiinin kuljetusta verestä lihaskudokseen.
Kreatiinista noin 40 % on vapaan kreatiinin muodossa ja 60 % kreatiinifosfaattina. Kreatiinia on 0,4 g litrassa verta ja n. 4 g kilossa lihasta. Koko kehon kreatiinivarastosta 95 % onkin lihaksistossa. Erityisen paljon kreatiinia on nopeissa lihassoluissa. Loppuosa on sydänlihaksessa ja aivoissa, miehillä myös kiveksissä. Kehon kreatiinimäärä (100-150 g) ei tutkimusten mukaan liiemmin muutu iän mukana, mutta nuoremmilla kreatiinista suurempi osa on kreatiinifosfaattina johtuen suuremman liikuntamäärän luomasta tarpeesta. Sinänsä uskotaan, että liikunta ei lisää kreatiinin kokonaismäärää.
Ihmisen uskotaan tarvitsevan päivittäin n. 2 g kreatiinia korvaamaan menetykset. Ihmisen elimistö muodostaa osan tarpeestaan itsenäisesti, eli kaiken ei tarvitse tulla ravinnosta Kreatiinia esiintyy luonnostaan merkittäviä määriä vain eläinkunnan tuotteissa, pääasiassa lihassa ja kalassa, jotka sisältävät raakana 4-5 g kreatiinia kilossa ruoka-ainetta. Litrassa maitoa on 0,1 g kreatiinia. Kasvisperäisissä tuotteissa on merkityksettömiä määriä kreatiinia. Kasvisruokavaliota noudattavilla urheilijoilla onkin raportoitu olevan huomattavasti vähemmän kreatiinia lihaksissa ja he näyttävät hyötyvän erityisen paljon kreatiinilisästä. Kreatiinikuurin jälkeen vegetaristien lihasmassa, suorituskyky ja kreatiinivarastot kasvavat enemmän kuin sekaravintoa syövillä.
Kreatiinilisän vaikutukset fyysiseen suorituskykyyn
On jo kauan oletettu, että kreatiinin nauttiminen suun kautta saattaisi auttaa lihaksia työskentelemään tehokkaammin. Lihaksiston liike-energia syntyy viime kädessä vain ja ainoastaan adenosiinitrifosfaatista (ATP). Kreatiinin ja erityisesti kreatiinifosfaatin saatavuuden tiedetään rajoittavan lyhyttä, maksimaalista suorituskykyä, koska kreatiinifosfaatin väheneminen johtaa kyvyttömyyteen ylläpitää tarvittavalla nopeudella ja kestolla ATP:n uudelleenmuodostumista. Ravintolisänä nautittu kreatiini, tavallisesti kreatiinimonohydraatin muodossa, nostaakin elimistön (erityisesti lihasten) kreatiinivarastoja (vapaan kreatiinin ja kreatiinifosfaatin muodossa) ja samalla nousee kreatiinin sekä myös aineenvaihduntatuotteen, kreatiniinin, määrä veressä. Erityisesti tyypin II nopeat lihassolut ovat hanakoita ottamaan talteen ravinnosta saatavaa kreatiinia. Kreatiinilisän ei sinänsä oleteta lisäävän suoritusta edeltävää ATP:n määrää lihaksessa, vaan tehohyöty johtunee lisääntyneestä kreatiinifosfaatin muodostumisesta lihaksessa ja sitä myötä nopeutuneesta ATP:n uudismuodostuksesta. Suuremmasta kreatiinivarastosta elimistö tekee myös enemmän kreatiinifosfaattia.
Ravintolisänä nautitun kreatiinin suurin hyöty on, että se pidentää maksimivoiman kestoa (5-15 %). Selvimmin tällainen hyöty tulee esiin esimerkiksi voimalajeissa, pikajuoksussa, keskimatkojen juoksussa, pikaluistelussa, hypyissä, jääkiekossa, sulkapallossa, uinnissa, pyöräilyssä, soudussa ja kanoottiurheilussa. On suuri ero sillä, loppuuko satasen juoksijan tehokkain suorituskyky 8 sekunnin vai 10 sekunnin jälkeen. Lihasvoiman on todettu kasvaneen kreatiinin avulla monissa tutkimuksissa; kreatiinilisän on raportoitu parantavan mm. penkkipunnerrustuloksia n. 6 %. Kreatiinin on myös todettu ehkäisevän ylikunnon syntymistä painonnostajilla.
Pikajuoksussa olennaista on se miten nopeasti voidaan ottaa uusi askel ja kreatiinin on todettu lyhentävän maksimissaan 20 % tätä ns. relaksaatioaikaa juoksuaskeleiden välillä. Kreatiini näyttäisi pikajuoksijoilla tehostavan kreatiinifosfaatin uudelleen muodostusta erityisesti nopeissa, tyypin II lihassäikeissä, ja se lisää myös lihaksen yleistä aineenvaihduntaa. Hyppylajeissa kreatiinista luulisi myös olevan hyötyä kuten yksittäinen hyppyvoimaa testannut tutkimus osoittaa. Samaan hengenvetoon todettakoon, että on myös voima- ja hyppytutkimuksia, joissa kreatiinin teho on ollut vähäinen.
Kreatiinista on hyötyä myös kaikessa sellaisessa urheilussa, jossa rauhallisempien jaksojen väliin tulee nopeita pyrähdyksiä kuten monissa joukkuelajeissa. Tällaisia ovat esimerkiksi jääkiekko, pesäpallo, jalkapallo, käsipallo, lentopallo ja koripallo. Judon suhteen todettiin eräässä tutkimuksessa, että kolme minuuttia ottelun alkamisesta kreatiinitasot olivat korkeimmillaan ja pysyivät korkeina koko ottelun ajan ja laskivat normaalitasolle vähitellen palautumisen aikana. Jalkapalloilijoilla kreatiini (latausvaiheessa 15 - 20 g/vrk 4 - 5 vrk ajan; ylläpitovaiheessa 2 – 5 g/vrk) on joissakin tapauksissa tehokas lihasvoiman lisääjä ja lyhyiden pyrähdysten vauhdittaja. Veteraaniurheilijat voivat kompensoida lihasvoiman heikkenemistä ainakin jossain määrin nauttimalla säännöllisesti tätä tuotetta. Kreatiinin todettiin lisäävän anaerobista voimaa ja työkapasiteettia 70-vuotiailla miehillä käytettäessä 3 x 5 g kreatiinia päivässä.
Kreatiini parantaa suorituskykyä myös kuumuudessa. Eräässä testissä verrattiin kreatiinia käyttäneiden testihenkilöitten suorituskykyä 37 asteen lämpötilassa. Testi alkoi 30 minuutin kuntopyöräharjoituksella, jonka jälkeen suoritettiin kolme kymmenen sekunnin juoksupyrähdystä. Kreatiinia käyttäneessä ryhmässä suorituskyky pyrähdyksissä oli huomattavasti parempi ja rasvaton kehonmassa lisääntyi. Kreatiini yhdessä dekstroosin kanssa paransi anaerobista työkapasiteettia fyysisesti aktiivisilla naisilla. Nuoret jalkapalloilijat hyötyivät kreatiinilisästä selvittäen pujotteluradan nopeammin ja sprinttivauhtinen juoksu nopeutui, mutta kestävyyspuolella ei näkynyt kohennusta.
Yleisin kaupallinen kreatiinivalmiste on kreatiinimonohydraatti, joka lienee täysin turvallinen tuote. Sitä on tutkittu erittäin paljon. Kreatiinipyruvaatista ei ollut hyötyä pyöräilijöillä eräässä belgialaisessa tutkimuksessa. Myös kreatiiniseerumia testattiin pyöräilijöillä, mutta jauheena nautittu kreatiinimonohydraatti oli selvästi tehokkaampaa.
Kreatiinin annostelu
Suomessa kreatiinimonohydraatin suositusannostus on yleensä 2 g/vrk [Elintarvikeviraston vanha ohjeistus. AM:n huom.]. Tällä annoksella kreatiinimäärä elimistössä nousee maksimiin noin kolmessa viikossa riippuen lähtökohtatilanteesta. Lihasten vapaa kreatiini nousee noin 20 % ”kuurin” käynnistyessä. Monissa muissa maissa suositellaan ensimmäisen 3-5 päivän aikana suurempaa alkuannosta (20-30 g/vrk), suosittelevatpa jotkut jatkuvaa isoa annostusta. Eräiden tutkimusten mukaan tästä ei kuitenkaan ole vastaavaa hyötyä, vaan 2 g:n päiväannoksella kreatiinitason nousu on melkein yhtä nopeaa ja tällä jatkuvalla annostuksella kreatiinitaso myös pysyy korkealla.
Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kreatiinia kuuluisi ottaa korkeintaan 8-10 viikkoa minkä jälkeen pidetään noin kuukauden tauko. Kuukauden sisällä kreatiinitasot lihaksessa laskevat perustasolle. Tauko pidetään lähinnä sen takia, että jotkut urheilijat kertovat kreatiinin menettävän osan tehostaan pitkä-aikaisessa käytössä. Kreatiini pitäisi nauttia yhdessä hiilihydraattipitoisen ravinnon kanssa, sillä kohonnut insuliinitaso lisää kreatiinilisän siirtymistä lihakseen. Hyväkuntoisen ihmisen lihaksisto näyttäisi ottavan kreatiinia helpommin vastaan kuin huonokuntoisen. Hyväkuntoisella myös suurempi osa kreatiinivarastosta on heti käyttövalmiin kreatiinifosfaatin muodossa. Kehon automatiikka ilmeisesti pitää hyväkuntoisen elimistöä tällä tavoin toimintavalmiimmassa tilassa.
Kreatiini kannattaa ottaa ainakin harjoitusta edeltävän ruokailun yhteydessä, sillä yhdessä tutkimuksessa liikunnan todettiin lisäävän kreatiinilisän siirtymistä lihakseen. Kahvi, tee, kolajuomat ja Red Bull -tyyppiset energiajuomat voivat mahdollisesti ”vaimentaa” kreatiinin tehoa, sillä kofeiinin on todettu häiritsevän kreatiinin tuomaa parannusta lihasten relaksaatioaikaan [Tällä ei todennäköisesti ole suurtakaan merkitystä ainakaan voimailijoille. AM:n huom.]
Kreatiinin turvallisuus
Kreatiinilla on hyvin vähäisiä tai täysin olemattomia haittavaikutuksia suositellulla annostuksella, mutta aivan nuorille urheilijoille (alle 18 vuotta) ainetta ei suositella. Yhdysvalloissa on tehty sellainen linjaus, että kreatiinia voidaan suositella nuorillekin urheilijoille jos tällä käytöllä pidetään nuoret poissa dopingaineiden parista. Pientä painonnousua (0,7-2,0 kg) on havaittu kreatiinin oton yhteydessä johtuen nesteen kertymisestä ja proteiinisynteesin tehostumisesta.
Eräissä tapausselostuksissa kreatiinilisän on väitetty aiheuttaneen munuaisvaivoja. Tätä erityisesti tutkittaessa ei kuitenkaan ole löydetty mitään näyttöä munuaisiin kohdistuvista haittavaikutuksista. Kreatiinilisän on myös väitetty aiheuttavan lihaskramppeja, mutta kliiniset tutkimukset eivät tue tätä olettamusta. Esimerkiksi amerikkalaista jalkapalloa pelaavilla ei 21 kuukauden pituisessa tutkimuksessa havaittu mitään haittavaikutuksia. Lopuksi mainittakoon, että lisäravinteena nautittu kreatiini ei näytä sekoittavan kehon omaa kreatiinin tuotantoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti