Hae tästä blogista

perjantai 28. lokakuuta 2011

Kolesterolipommi räjähti käsiin?





















Nyt tulee mielenkiintoista tietoa Norjan kuningaskunnan suunnalta. Norjalaistutkijat ovat nimittäin julkaisseet tutkimuksen, joka melko lailla kumoaa ns. riskilaskurit. Lue kokoartikkeli napsauttamalla tästä. Samainen tutkijaryhmä on julkaissut aiemmin vastaavanlaisia tuloksia.

6 kommenttia:

S-252 kirjoitti...

"Combined risk factor" - juuri noin minun työterveyslääkärinikin toimi. Kokonaiskolesterolini on 8.9, mutta lääkäri totesi ettei se merkitse mitään, koska en ole ylipainoinen, en tupakoi, en ole alkoholisti ja koska liikun säännöllisesti. Lisäksi HDL/LDL -suhteeni ja trigly- ja tulehdusarvoni ovat erinomaiset. Hän ei nähnyt mitään syytä huoleen.

Anssi Manninen kirjoitti...

Suomalaisten kokonaiskolesteroli on keskimäärin 5,3 mmol/l.
Ei ole mitään tieteellisiä perusteita laskea kokonaiskolesterolia alle viiden.

Anonyymi kirjoitti...

Ei tuo tutkimus millään muotoa kumoa riskilaskureita - puhumattakaan kolesterolin ja/tai dyslipidemioiden roolista asiassa. Pelkkää kolesteroliarvoa/LDL-arvoa ei hoideta ja kok.kolesteroli itsessään on tunnetusti huono mittari sv-tautiriskille. Raflaavasti otsikoit, mutta ihan turhaan.

Anssi Manninen kirjoitti...

Lähinnä "kumoaa" sen, että viitosen alle ei ole mitään syytä mennä. Se on silkkaa statiinipuffausta.

Anssi Manninen kirjoitti...

"Pelkkää kolesteroliarvoa/LDL-arvoa ei hoideta ja kok.kolesteroli itsessään on tunnetusti huono mittari sv-tautiriskille."

Suomessa näin nimenomaan usein tehdään. Katso vaikka Terveyskirjaston artikkeli lipidiarvoista. Lieneeko syynä tietämättömyys vai statiinipuffaus?

Anonyymi kirjoitti...

"Suomessa näin nimenomaan usein tehdään."

Se mitä hoitosuosituksissa sanotaan ja se miten hoitava lääkäri toimii ovat toki usein eri asioita. Et voi kuitenkaan syyttää jälkimmäistä edellisten toimista.

"Katso vaikka Terveyskirjaston artikkeli lipidiarvoista."

Niin? Hoitosuositus löytyy dyslipidemioiden Käypä hoito-suosituksesta, ja siellä selvästi todetaan, että lääkehoito tulee kysymykseen suuren riskin potilailla (joiden kohdalla kysymyksessä on, oireettomista potilaista puhuttaessa, useiden riskitekijöiden verkosto tai yksittäinen, todella korostunut riskitekijä). Pelkkää kolesteroliarvoa ei tule hoitaa.

En minäkään näe tarvetta laskea nykyisiä tavoitearvoja, mutta niihin pääsee kyllä varsin helpostikin terveellisillä elämäntavoilla ilman sen kummempaa vaivaa. Ja tämä on monessa muussakin mielessä suositeltavaa.