Hae tästä blogista

perjantai 14. lokakuuta 2011

Lukijakysymys: Jaakko Mursu
Onko Mannisella jotain Jaakko Mursua vastaan kun hänen tutkimustaan lyttäät?

Ei ole minulla mitään Jaakko Mursua vastaan. Itse asiassa hän on jopa ostanut meiltä joskus tuotteita. Jaakko Mursu oli siis ykköskirjoittajana kohua aiheuttaneessa ravintolisätutkimuksessa. Jätin jutusta tutkijoiden nimet kokonaan pois, ettei kritiikkiä oteta henkilökohtaisesti. Mursu on varmasti pätevä tutkija alallaan ja hän ei selvästikään ole fanaattinen ravintolisien vastustaja, jos itsekin niitä käyttää. On myös syytä huomata, että kritiikkini kohdistui enemmänkin populaarimedian uutisointiin ja epidemiologiaan yleisesti.

Oma näkemykseni on, että epidemiologisella seurantatutkimuksella ei voida luotettavasti selvittää esim. monivitamiinien terveysvaikutuksia, sillä ko. tuoteryhmä on niin heterogeeninen. Toisin sanoen monivitamiini-valmisteiden koostumuksissa on suuria eroja ja siten myös niiden terveysvaikutukset ovat hyvin erilaisia. Sen sijaan esim. tupakan terveysvaikutuksista saatiin aikoinaan hyvää vihiä seurantatutkimuksissa, sillä kuolleisuus lisääntyy monikymmenkertaisesti, ja tupakka on tuoteryhmänä hyvin homogeeninen.

4 kommenttia:

K kirjoitti...

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/10/1411224/laakari-vitamiinitutkimuksesta-tulokset-taysin-virheellisia-ja-vaarin-tulkittuja


Tuossa Heikkilän mielipide

Anssi Manninen kirjoitti...

Muutamia ihan hyviö pointteja mutta myös turhaa poskensoittoa Mursun ja Itä-Suomen YO:n suuntaan..

jaska kirjoitti...

Osittain tutkimukseen liittyvä kritiikki on ihan aiheellista, osittain ei. Sama koskee uutisointia, osittain onnistunutta, osittain sitten ei yhtään. Osittain omaa vikaa, osittain muiden. Yritän tuoda jotain lisävaloa asiasta lähipäivien aikana. Todennäköisesti Laatikaisen Reijon blogissa tosin.

Terv,
Jaakko Mursu

Anssi Manninen kirjoitti...

Kiitos kommentista.