Hae tästä blogista

torstai 27. lokakuuta 2011

Karppaukseen pureutuva ohjelma, jonka päätin jättää katsomatta

 

 

 

 

 

Karppaukseen pureutuva pätkä tulee tänään ulos klo 21:05. Itse olen jo ehtinyt kyllästyä tähän karppausdebaattiin, joten jätän koko ohjelman katsomatta :-) Mieluummin rentoudun saunassa kuin ihmettelen eräiden ihmisten kapeakatseisuutta. En jaksa Uusituvan ylimielisiä kommentteja töllätä. Joku voisi kysyä, että onko se Uusituvalta pois, jos joku henkilö huomaa terveytensä kohentuneen hiilihydraattirajoituksen ansiosta.  Ilmeisesti on - ainakin vallasta ja kunniasta. Mutta ne, jotka vaivautuvat katsomaan, laittakaahan kommentteja tulemaan. Suosittelen muuten tutustumaan Reijo Laatikaisen erinomaiseen nettisivustoon.

 

KARPPAUKSEN TERVEELLISYYS

 
Karppaus kuohuttaa. Karppaamisen eli vähähiilihydraattisen ruuan kannattajat jättävät lautaseltaan pois muun muassa pastat ja perunat. Karppaajat täyttävät vatsansa lihalla ja voilla sekä kasviksilla ja marjoilla, joista he kertovat saavansa tarpeelliset hiilihydraatit. Virallisten ruokasuositusten kannattajat  pelkäävät suurta suosiota saaneen karppauksen vaarantavan jopa ihmisten terveyden, jos karppaus jatkuu pitkään.

Netissä karppaajat jakavat kokemuksiansa vähähiilihydraattisesta ruuasta eivätkä kumartele terveyden- ja ravitsemusalan asiantuntijoita. Karppausta vastustavat ravitsemusterapeutit painottavat, ettei karppausta ole tutkittu tarpeeksi. Heitä huolestuttaa erityisesti se, että karpaajavanhemmat vaarantavat uusilla ruokatottumuksillaan lastensa terveyden ja kasvun.

Vieraina:

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen sanoo, että karppaaminen on onnenpotku suomalaisille. Karppaamisen ansiosta ihmiset ovat tulleet tietoisiksi hiilihydraattien haitoista. Karppaamisessa on paljon hyvää, mutta tässä on nyt sota käynnissä, sanoo Laatikainen. Virallinen puoli, THL:n pääjohtajan Pekka Puskan ja professori Matti Uusituvan johdolla, ei voi myöntää edes hiukan, että ovat väärässä, painottaa Laatikainen.

Ravitsemusgenomiikan ja –genetiikan professori, Sydänliiton puheenjohtaja Matti Uusitupa lyttää karppauksen humpuukiksi.  Professorin mielestä karppaamista ei ole tutkittu tarpeeksi ja ihmiset poimivat tiedoista vain sen, mikä tukee heidän omia näkemyksiään. Uusitupa pitää erittäin ongelmallisena sitä, että lapsille ja nuorille suositellaan karppaamista.

Ravintoneuvoja Marjut Janhusen 2- ja 10-vuotiaat lapset syövät vähähiilihydraattista ruokaa. Janhunen kertoo, että heidän perheensä voi hyvin ja jaksaa paremmin karppaamisen ansiosta. Janhunen moittii Suomen vähärasvaisia ruokasuosituksia. Hänen mielestänsä rasvattomalla ruualla ei ole saatu ylipainoa kuriin, sen sijaan diabetes on lisääntynyt.   

Ravitsemusterapeutti Katrin Strengellin mielestä karppaus on muoti-ilmiö, jota hän ei voi suositella kenellekään. Lapsiperheiden karppaamisinto on huolestuttavaa ja lapsen kasvu voi häiriintyä karppaamisen takia, sanoo Strengell.  Liian pitkälle vietynä karppaus on terveydelle haitaksi, jopa vaaraksi, painottaa Strengell.

YLE TV1 torstaisin klo 21.05
Uusinta perjantaisin klo 13.45

Ei kommentteja: