Hae tästä blogista

sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Prof. Salonen: "Ravintolisistä liian hätäisiä johtopäätöksiä"
Lääketieteen ja kirurgian tohtori, professori Jukka T. Salonen kommentoi Helsingin Sanomissa "kohututkimusta":

"Sekä toimittajat että tutkijat syyllistyvät tutkimustulosten ylitulkintaan. Kysessä oli Iowa Women´s Health Study, joka on epäkokeellinen seuruututkimus. Siinä on tutkittu vaihdevuosi-iän ylittäneitä naisia itse täytettyjä kyselylomakkeita käyttäen. Kun elämäntapoja ja aikaisempia sairauksia ei otettu tilastoanalyysissa huomioon, vain rautatablettien käyttö liittyi lisääntyneeseen kuoleman vaaraan. 


"[...] Kuten Mursu ja työtoverit [...] toteavat, vitamiininkäyttäjät eroavat niitä käyttämättömistä monin tavoin, he saattavat olla terveystietoisempia, mutta myös sairaampia. Aikaisemmat tutkimukset ovat myös osoittaneet, että terveystapojen, kuten ravintolisien käytön virheellinen ilmoittaminen lomaketutkimuksissa riippuu terveydentilasta.
 

"Näistä syistä pidän tutkimuksesta julkisuudessa esitettyjä johtopäätöksiä liian pitkälle menevinä. Tutkimuksesta voidaan päätellä, että iäkkäillä naisilla, jotka ilmoittivat käyttävänsä tiettyjä ravintolisiä, olisi ollut suurempi teoreettinen kuolemanvaara, jos he olisivat olleet samanlaisia kuin niitä ilmoittamattomat. Sen sijaan tutkimus näyttäisi vahvistavan työryhmäni 1990-luvulla julkaiseman havainnon, jonka mukaan liika raudan saanti saattaa liittyä kohonneeseen sepelvaltimotaudin riskiin.
 

"Ravintolisiä tarvitaan joidenkin sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon. Mielestäni monipuolinen ruokavalio ei takaa kaikille riittävää vitamiinien ja mineraalien saantia.

Jukka T. Salosella on mittavat meriitit mm. ravitsemusepidemiologiassa. Lue lisää täältä

Ei kommentteja: