Hae tästä blogista

tiistai 18. lokakuuta 2011

Lukijakommentti: Kalaöljy sulattaa muovisen kertakäyttömukin

"Testasin tänään liukeneeko kertakäyttömuki yhdestä 'Mannisen kapselista' [Pharma Omega-3] ja kyllähän se liukeni. Kohta puolet kadonnut mukista tiskipöydälle vain yhden kapselin öljyn määrästä."

Tämä ei ollut uutinen - ainakaan minulle. Kalaöljyn sisältämät polaariset alifaattiset hiilivedyt liuottavat polystyreeniä. Lue lisää vaikkapa täältä. Yksinkertaistettuna todettakoon, että kyse on tunnetusta kemiallisesta tosiasiasta "samanlainen liuottaa samanlaista"; muovit valmistetaan öljystä. Eräs foliohattusyndroomasta kärsivät ortopedi luuli, että kyseessä on jonkinmoinen "laatutesti". Jos jotain, niin nopea polystyreenimukin liukeneminen tarkoittaa suhteellisen korkeaa konsentroidun kalaöljyn pitoisuutta kapselin sisäisessä nesteessä. 

Kyseinen ilmiö aiheutti aikonaan ihmetystä amerikkaisten sairaanhoitajien keskuudessa, kun he antoivat lääkejätti GlaxoSmithKlinen markkinoimia LOVAZA-kalaöljykapseleita henkilöille, joilla oli vaikeuksia niellä kapseleita. Hoitsut rikkoivat kapselin sisällön muovimukiin, jonka pohjaan liukeni nopeasti reikä ja öljyt lensivät potilaan paidalle.

Olisikohan kyseisen foliohatun kannattanut jälleen kerran vaivautua tarkastamaan faktat ennen kuin rupeaa lietsomaan pelkoa kuluttajien keskuudessa. Faktat olisi ollut helppo löytää myös ihan selvällä suomenkielellä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kotisivulta, josta alla lyhyt lainaus:

"Kuluttajat ovat tehneet kokeiluja valuttamalla kalaöljykapselien sisältöä polystyreenistä (PS) valmistettuun muovimukiin, havainneet ja hämmästyneet, että muki sulaa öljyn vaikutuksesta. Ilmiö on saanut heidät miettimään, onko öljy vaarallista ruoansulatuselimistölle... Siitä, että öljy on sulattanut muovimukin, ei voi tehdä sellaisia päätelmiä, että se käyttäytyisi vastaavalla tavalla myös ruoansulatuselimistössä!"

THIS IS NOT ROCKET SCIENCE! Ei muuta kuin kirkas turbaani päähän ja lisää salaliittoteorioita kehittelemään.

Ei kommentteja: