Hae tästä blogista

maanantai 8. syyskuuta 2008

Lukijakyssä: "Luontainen glukosamiini"

Hannu kyselee ns. "luontaisesta glukosamiinista". Well, koko käsite on täyttä hömppää. Glukosamiini on glukosamiinia ja sillä selvä. Näillä "luontaisilla glukosamiineilla" (esim. vihersimpukkauute) ei ole tieteellisesti osoitettua tehoa. Suomen viranomaiset spesifisesti kieltävät glukosamiini -sanan käytön näiden tuotteiden yhteydessä. Puhdas glukosamiini valmistetaan yleensä äyriäisten kuorista, mutta sillä ei ole mitään tekemistä vihersimpukkavalmisteiden kanssa.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hannu ei ole ihan niin metsässä mitä Anssin vastauksesta voisi ymmärtää. Glukosamiiniahan on sekä synteettistä että luonnosta (äyriäisistä) peräisin olevaa. Äyriäisistä valmistettu voi aiheuttaa allergiaoireita äyriäisyliherkille. Glukosamiini on glukosamiinia, mutta voi olla siis eri tavalla valmistettua. Glukosamiini kuuluu myös Lääkelaitoksen lääkeluettelon aineisiin on se sitten synteettistä tai äyriäisperäistä ja luokitellaan reseptilääkkeeksi. Puhdasta ja varmasti laadukasta glukosamiinia saa tällä hetkellä vain reseptillä apteekeista Kela-korvattuna.

Vihersimpukkavalmisteilla on hyvin vähän tekemistä "puhtaan" glukosamiinin kanssa. Vihersimpukan vaikutus(, jos sellaista on) perustunee lähinnä rasvahappoihin.

-Farmasian tohtori

Anssi Manninen kirjoitti...

Farmasian tohtori ei ymmärrä EU:n lainsäädäntöä niin hyvin kuin kuvittelee. Glukosamiinisulfaattia voi myydä laillisesti Suomessa myös ravintolisänä EU:n ansiosta.

Glukosamiinia valmistetaan myös synteettisesti (esim. glukosamiinihydrokloridi), mutta sen teho on olematon.

Anssi Manninen kirjoitti...

Farmasian tohtori näyttäisi vihjailvan, että Manninen Nutraceuticals Oy ja Vitabalans Oy myyvät feikki glukosamiinisulfaattia. Onneksi ko. henkilön IP-numero on näkyvillä, joten voimme tarvittaessa ruvetaan oikeustoimiin.

Anssi Manninen kirjoitti...

Manninen Nutraceuticals Oy:n markkinoimasta Glucosamine -glukosamiinisulfaattivalmisteesta on tehty ravintolisäilmoitus

Eviralle noin vuosi takaperin.
"In intra-EU trade in goods, mutual recognition is the principle that a product lawfully marketed in one Member State should be allowed to be marketed in any other Member State, even when the product does not fully comply with the technical rules of the Member State of destination.

Farmasian tohtorin väite, jonka mukaan "Puhdasta ja varmasti laadukasta glukosamiinia saa tällä hetkellä vain reseptillä apteekeista Kela-korvattuna" on virheellinen.

Anssi Manninen kirjoitti...

Tarkistin papereista milloin ilmoitus Eviralle Manninen Nutraceuticals Oy:n Glucosamine -valmisteesta on tehty. Ajankohta oli tammikuun alussa eli viranomaisilla on ollut nyt n. 9 kk aikaa pähkäillä asiaa. Mitään ei ole kuulunut. Lääkelaitoksen nainen sanoi minulle viime vuoden puolella, ettei glukosamiinisulfaattia saa myydä Suomessa ravintolisänä. Kysyin mihin tämä perustuu. Hän antoi jonkun lakipykälän, jonka sitten annoin lakimiehelleni. Hän selvitti asiaa ja totesi, ettei tälle kiellolle ole mitään perusteita ja ettei pykällä ole ylipäätänsä mitään tekemistä asian kanssa. Lisäksi hän totesi, että myyntikielto rikkoisi EY:n perustamissopimista, jonka artiklat ovat kaikkien kansallisten ohjeistuksien yläpuolella.

Anssi Manninen kirjoitti...

"Lisäksi hän totesi, että myyntikielto rikkoisi EY:n perustamissopimista, jonka artiklat ovat kaikkien kansallisten ohjeistuksien yläpuolella."

Tähän tarkennus, että meidän glukosamiini valmistetaan toisessa EU-maassa ja näin ollen on ns. "EU:n vapaan liikkuvuuden" piirissä.