Hae tästä blogista

maanantai 1. syyskuuta 2008

Lukijakyssä: Ursulan ravitsemusväitteetHanna kysyy, että mitä mieltä olen Ursula Schwabin ravitsemusväitteistä Savon Sanomien jutussa. Ursula Schwab toimii kliinisenä opettajana Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen laitoksella. Ursulalla on tapana esittää perinteisiä (spekulatiivisia) ravitsemussuosituksia "lopullisina totuuksina" valtamediassa. Muutama vuosi takaperin kommunikoin ko. leidin kanssa sähköpostilla, ja kävi ilmi, ettei hän ymmärrä edes nisäkäsmetabolian alkeita. En edes viitsi ruveta toistamaan niitä metabolisia lapsuksia mitä Ursula suolsi kakkuaukostaan ulos. Sanotaan vain, että meinasi nousta tukka pystyyn, kun kävi ilmi, että Ursula on opettanut "ravitsemusfysiologiaa" yliopistotasolla. Kotimainen ravitsemustutkija myös ihmetteli Ursulan sanomisia toteamalla, että "Kukaan ei voi tietää kaikkea, mutta pitäisi tietää mitä ei tiedä." Hyvin sanottu.

Ei siis voisi vähempää kiinnostaa mitä hän on Savon Sanomissa höpissyt. Ilmeisesti taas jotain tuubaa ravitsemusalan "näennäiskonsensuksista". Some bullshit? Thanks but no thanks.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ursula oli ylittänyt itsensä. Hän väitti artikkelissa että on epäeettistä puolustella kovia rasvoja ja että Atkins dieettiä ei voi edes tutkia kun eettiset toimikunnat eivät anne lupaa! LOL On se pihalla!

Anssi Manninen kirjoitti...

Ursula edustaa perinteisen pseudotieteellisen ravitsemusidiotismin huipentumaa. Hän levittelee ihan höpöväitteitä esim. HS:n toimitukselle. Hän mm. väitti, että tyydyttynyt rasva laskaa HDL:ää ("hyvää kolesterolia"). Väite on ihan täyttä potaskaa:

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/5/1146