Hae tästä blogista

sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Totuus kolesterolista, according to Manninen















"When an old and distinguished person speaks to you, listen to him carefully and with respect - but do not believe him. Never put your trust in anything but your own intellect. Your elder, no matter whether his is a Nobel Laureate, may be wrong. The world progresses, year by year, century by century, as the members of the younger generation find out what was wrong among the things that their elders said. So you must always be skeptical - always think for yourself."
-- Nobelisti Linus Pauling, ohjeita ruotsalaisille yliopisto-opiskelijoille v. 1954

Alunperin oli tarkoitus kirjoittaa useampiosainen kirjoitus kolesterolidebaatista, mutta päätinkin hypätä suoraan johtopäätöksiin.

Tuomari: "Kutsun Anssi Mannisen todistamaan".
Tuomari: "Vannotteko kertovanne totuuden sitä mitenkään muuttamatta?"
AM: "Vannon."
Tuomari: "Istuutukaa."
Tuomari: "Kertokaa nimenne."
AM: "Anssi Manninen."
Tuomari: "Kertokaa tulkintanne kolesterolidebaatista.."

1. Erittäin korkea LDL-pitoisuus osallistuu sepelvaltimotaudin ja sitä myötä sydäninfarktin syntyy osalla ihmisistä. He voivat hyötyä statiinilääkityksestä, joskin on epäselvää johtuvatko lääkityksen hyödyt pääasiassa kolesteroliarvojen muutoksista vai joistain muista vaikutuksista. LDL-pitoisuuden ja sepelvaltimotaudin tai sydäninfarktin välisen korrelaation osalta tutkimustulokset ovat erittäin ristiriitaisia. Koko kansalle suunnattu laajamittainen statiinilääkitys ei ole tieteellisesti perusteltua. Statiinien haittavaikutuksia on vähätelty. Statiinilääkityksen yhteydessä kannattanee käyttää ubikinonilisää, joskin näyttö hyödyistä on tällä hetkellä vähäistä.

2. Osa tyydyttyneistä rasvahapoista nostaa hieman LDL-pitoisuutta. Tyydyttyneen rasvan nauttiminen ei kuitenkaan ole epidemiologisessa tutkimuksissa ollut yhteydessä sepelvaltimotautiin tai sydäninfarktiin. Kontrolloiduissa tutkimuksissa tyydyttyneen rasvan osittainen korvaaminen tyydyttämättömällä rasvalla voi laskea hieman LDL-pitoisuutta, mutta tällä ruokavaliomuutoksella ei ole tutkimuksissa havaittu olevan mitään vaikutusta sepelvaltimotauti- tai sydäninfarktiriskiin. Oma veikkaukseni on, että tällaisella "rasvanäpertelelyllä" ei ole mitään merkitystä sydänterveyden kannalta. Hyvin vähäisestä tyydyttyneen rasvan saannista (< 10 E%) on todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä. Stanolimargariinien "sydänystävällisyydestä" ei ole mitään tieteellistä näyttöä. Ruoan kolesterolia ei tarvitse varoa. Kovaa harjoittelevat urheilijat todennäköisesti hyötyvät runsaasta kolesterolin saannista.

3. Kolesteroliteorian parissa soheltaa valtava määrä tyhmiä tutkijoita, joiden kriittinen ajattelu näyttäisi olevan banaanikärpästen tasolla. Itse asiassa eräs tutkija on ehdottanut, että banaanikärpäsiä voitaisiin hyödyntää ihmisen valtimokovetustaudin syitä tutkittaessa. Hetkinen.. banaanikärpäsen verenkierto on avoin, kun se taas ihmisellä suljettu. Banaanikärpäsen takaruumiissa sijaitsevat sydämet (kyllä, monikossa) pumppaavat ruumiinnesteen lyhyitä putkia pitkin virtaamaan vapaasti ötökän kudoksissa. Noita putkia tuskin voi edes kutsua valtimoiksi. Tutkippa siinä sitten banaanikärpästen avulla ihmisen valtimokovetustaudin syitä. Äly hoi, älä jätä!

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Miten tämä kaikki on selitettävissä jos on uskomista pääjohtajan näkemystä, että kolesteroli yksinomaan tukkii suonet. Hän on Suomen terveyshallinnon korkein viranomainen ja professori. Suomen virallinen lääketieteen ymmärrys on tällä tasolla. Yhdestä tilastollisesta riskitekijästä tehdään koko sairauden syy ja pelotellaan väestö, tuhotaan perinteinen karjatalous sekä tuetaan globaalia margariini- ja lääketeollisuutta. Rahasta ja asemastahan kaikki on loppujen lopuksi kiinni."

Anonyymi kirjoitti...

"Nykyisin kun puhutaan sydän- ja verisuonitaudeista on tarkoitushakuisesti sekoitettu asioita keskenään. Pahan kolesterolin esitetään tukkivan suonen ja sitä kautta aiheuttavan äkkikuoleman. Näin asia ei ole todellisuudessa. Verisuonten kalkkeumat ja äkkikuolema ovat kaksi täysin eri asiaa. Useimmilla tavataan eriasteisia verisuonimuutoksia varsinkin jos elää tarpeeksi vanhaksi ilman että ne haittaisivat millään tavalla elämää. Joskus muutokset ahtauttavat suonia siten että verenkierto häiriintyy ja hapenpuutteesta aiheutuvia oireita ilmenee kohde-elimessä. Oireita voi olla aivoista alaraajoista tai sydämestä. Oireet ilmaantuvat yleensä rasituksessa ja hyvin harvoin esiintyy mitään suurempia verisuonikatastrofeja."

panu.rissanen@gmail.com kirjoitti...

Kun tämä nyt näyttää niin selvältä ja todisteet on ilmeisen kiistattomat, niin ihmetyttää vaan miten hitaasti tähän virallinen taho ottaa kantaa. Mielestäni on selvä, että muutos hoito-ohjeisiin ja -suosituksiin tulee ennen pitkää. Pakkohan se on tai sitten me eletään todella järkyttävässä kuplassa. Ajatus tästä huijauksesta saa kyllä voimaan pahin. Mitä voin sanoa omalle lääkärilleni, joka määräsi kovempia kolesteroli lääkkeitä ja kun yritän tuoda esille skeptisiä ajatuksiani, niin hän vetoomuksen käypään hoitosuositukseen ja kovaan kiireeseen, ei kerkee perehtymään kritiikkiin. Kiitos selvityksen tehneelle!

Jurpolukki kirjoitti...

Taisi olla parhaat tiedot sairaaloiden sydänosastoiden arkistossa näistä kolesterolitasoista. Lieneekö sinne pääsyä kuin harvoilla ja valituilla.

Anssi Manninen kirjoitti...

Onhan niitä julkaistu. Tässä kattavin otos.

Am Heart J. 2009 Jan;157(1):111-117.e2. Epub 2008 Oct 22.
Lipid levels in patients hospitalized with coronary artery disease: an analysis of 136,905 hospitalizations in Get With The Guidelines.
Sachdeva A, Cannon CP, Deedwania PC, Labresh KA, Smith SC Jr, Dai D, Hernandez A, Fonarow GC.
Source

Department of Medicine, UCLA Medical Center, Los Angeles, CA90095-1679, USA.
Abstract
BACKGROUND:

Lipid levels among contemporary patients hospitalized with coronary artery disease (CAD) have not been well studied. This study aimed to analyze admission lipid levels in a broad contemporary population of patients hospitalized with CAD.
METHODS:

The Get With The Guidelines database was analyzed for CAD hospitalizations from 2000 to 2006 with documented lipid levels in the first 24 hours of admission. Patients were divided into low-density lipoprotein cholesterol (LDL), high-density lipoprotein cholesterol (HDL), and triglyceride categories. Factors associated with LDL and HDL levels were assessed along with temporal trends.
RESULTS:

Of 231,986 hospitalizations from 541 hospitals, admission lipid levels were documented in 136,905 (59.0%). Mean lipid levels were LDL 104.9 +/- 39.8, HDL 39.7 +/- 13.2, and triglyceride 161 +/- 128 mg/dL. Low-density lipoprotein cholesterol <70 mg/dL was observed in 17.6% and ideal levels (LDL <70 with HDL > or =60 mg/dL) in only 1.4%. High-density lipoprotein cholesterol was <40 mg/dL in 54.6% of patients. Before admission, only 28,944 (21.1%) patients were receiving lipid-lowering medications. Predictors for higher LDL included female gender, no diabetes, history of hyperlipidemia, no prior lipid-lowering medications, and presenting with acute coronary syndrome. Both LDL and HDL levels declined over time (P < .0001).
CONCLUSIONS:

In a large cohort of patients hospitalized with CAD, almost half have admission LDL levels <100 mg/dL. More than half the patients have admission HDL levels <40 mg/dL, whereas <10% have HDL > or =60 mg/dL. These findings may provide further support for recent guideline revisions with even lower LDL goals and for developing effective treatments to raise HDL.

PMID:
19081406
[PubMed - indexed for MEDLINE]

Anssi Manninen kirjoitti...

Johtopäätös oli tyypillinen tämän alan tutkimuksille eli vaikka tutkimus ei anna mitään tukea LDL-pitoisuudelle tiputtamiselle niin tutkijat silti totesivat "These findings may provide further support for recent guideline revisions with even lower LDL goals". Kolme heistä oli statiinivalmistajien leivissä, mikä saattaa selittää tämän päättömän johtopäätöksen.

Anssi Manninen kirjoitti...

Edellä mainitussa tutkimuksessa siis määritettiin veren rasva-arvot sydänkohtauksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneilta potilailta. Potilaita oli yhteensä 136 905! Potilaiden LDL-kolesterolin keskiarvo oli vain 2,73 mmol/l. Suomessa laboratoriot ilmoittavat tavoitearvoksi alle 3 mmol/l. Tämä jättitutkimus on erittäin "kitkerä" tutkimus ns. kolesterolimafialle (eli siis laajamittaista statiinilääkitystä puffaavalle ääriliikeelle.

Anssi Manninen kirjoitti...

Tässä vastaava tulos. Jos halut lukea kunnon sanahelinää, lukaise myös aiheeseen liittyvä pääkirjoitus. Kirjoittajat totevat, että tuloksissa täytyy olla jotain mätää kun tiedämme, että LDL:n alentaminen on hyödyllistä. Banaanikärpäset oppineet käyttämään näppäimistöä? :)

Cardiol J. 2009;16(3):227-33.
Low admission LDL-cholesterol is associated with increased 3-year all-cause mortality in patients with non ST segment elevation myocardial infarction.
Al-Mallah MH, Hatahet H, Cavalcante JL, Khanal S.
Source

Division of Cardiology, Henry Ford Heart and Vascular Institute, Detroit, MI 48202, USA. malmall1@hfhs.org
Abstract
BACKGROUND:

The relationship between admission low-density lipoprotein (LDL) levels and long-term outcomes has not been established in patients with acute coronary syndrome. We tested the hypothesis that patients who develop non-ST segment elevation myocardial infarction (NSTEMI) despite low LDL have a worse cardiovascular outcome in the long term.
METHODS:

Patients admitted with NSTEMI between 1 January 1997 and 31 December 2000 and with fasting lipid profiles measured within 24 hours of admission were selected for analysis. Baseline characteristics and 3-year all-cause mortality were compared between the patients with LDL above and below the median. Multivariate analysis was used to determine the predictors of all-cause mortality, and adjusted survival was analyzed using the Cox proportional hazard model.
RESULTS:

Of the total of 517 patients, 264 had LDL 105 mg/dL. There was no difference in age, gender, severity of coronary artery disease, and left ventricular ejection fraction between the 2 groups. Thirty-six percent of patients with LDL 105 mg/dL were on lipid-lowering therapy on admission. After 3 years, patients with admission LDL 105 mg/dL (14.8% vs. 7.1%, p = 0.005). The higher all-cause mortality persisted (OR 1.8, 95% CI 1.0-3.5, p = 0.05) even after adjustment for confounding variables.
CONCLUSIONS:

In our cohort, lower LDL-cholesterol at admission was associated with decreased 3-year survival in patients with NSTEMI. Whether this was a result of current therapy or a marker for worse baseline characteristics needs to be studied further.

Anssi Manninen kirjoitti...

Arch Intern Med. 2010 Jun 28;170(12):1032-6.
Cholesterol lowering, cardiovascular diseases, and the rosuvastatin-JUPITER controversy: a critical reappraisal.
de Lorgeril M, Salen P, Abramson J, Dodin S, Hamazaki T, Kostucki W, Okuyama H, Pavy B, Rabaeus M.
Source

Laboratoire Coeur and Nutrition, Faculty of Medicine, Université Joseph Fourier and Centre National de Recherche Scientifique, Grenoble, France. michel.delorgeril@ujf-grenoble.fr
Abstract
BACKGROUND:

Among the recently reported cholesterol-lowering drug trials, the JUPITER (Justification for the Use of Statins in Primary Prevention) trial is unique: it reports a substantial decrease in the risk of cardiovascular diseases among patients without coronary heart disease and with normal or low cholesterol levels.
METHODS:

Careful review of both results and methods used in the trial and comparison with expected data.
RESULTS:

The trial was flawed. It was discontinued (according to prespecified rules) after fewer than 2 years of follow-up, with no differences between the 2 groups on the most objective criteria. Clinical data showed a major discrepancy between significant reduction of nonfatal stroke and myocardial infarction but no effect on mortality from stroke and myocardial infarction. Cardiovascular mortality was surprisingly low compared with total mortality-between 5% and 18%-whereas the expected rate would have been close to 40%. Finally, there was a very low case-fatality rate of myocardial infarction, far from the expected number of close to 50%. The possibility that bias entered the trial is particularly concerning because of the strong commercial interest in the study.
CONCLUSION:

The results of the trial do not support the use of statin treatment for primary prevention of cardiovascular diseases and raise troubling questions concerning the role of commercial sponsors.

Anssi Manninen kirjoitti...

Postailen muutamai keskeisiä artikkeleita, jotka kyseenalaistavat nykyiset hoitosuositukset.

Arch Intern Med. 2010 Jun 28;170(12):1024-31.
Statins and all-cause mortality in high-risk primary prevention: a meta-analysis of 11 randomized controlled trials involving 65,229 participants.
Ray KK, Seshasai SR, Erqou S, Sever P, Jukema JW, Ford I, Sattar N.
Source

Department of Public Health and Primary Care, University of Cambridge, Cambridge, England. koshray@gmail.com
Abstract
BACKGROUND:

Statins have been shown to reduce the risk of all-cause mortality among individuals with clinical history of coronary heart disease. However, it remains uncertain whether statins have similar mortality benefit in a high-risk primary prevention setting. Notably, all systematic reviews to date included trials that in part incorporated participants with prior cardiovascular disease (CVD) at baseline. Our objective was to reliably determine if statin therapy reduces all-cause mortality among intermediate to high-risk individuals without a history of CVD.
DATA SOURCES:

Trials were identified through computerized literature searches of MEDLINE and Cochrane databases (January 1970-May 2009) using terms related to statins, clinical trials, and cardiovascular end points and through bibliographies of retrieved studies.
STUDY SELECTION:

Prospective, randomized controlled trials of statin therapy performed in individuals free from CVD at baseline and that reported details, or could supply data, on all-cause mortality.
DATA EXTRACTION:

Relevant data including the number of patients randomized, mean duration of follow-up, and the number of incident deaths were obtained from the principal publication or by correspondence with the investigators.
DATA SYNTHESIS:

Data were combined from 11 studies and effect estimates were pooled using a random-effects model meta-analysis, with heterogeneity assessed with the I(2) statistic. Data were available on 65,229 participants followed for approximately 244,000 person-years, during which 2793 deaths occurred. The use of statins in this high-risk primary prevention setting was not associated with a statistically significant reduction (risk ratio, 0.91; 95% confidence interval, 0.83-1.01) in the risk of all-cause mortality. There was no statistical evidence of heterogeneity among studies (I(2) = 23%; 95% confidence interval, 0%-61% [P = .23]).
CONCLUSION:

This literature-based meta-analysis did not find evidence for the benefit of statin therapy on all-cause mortality in a high-risk primary prevention set-up.
Comment in

Arch Intern Med. 2010 Dec 13;170(22):2041; author reply 2043-4.
Arch Intern Med. 2010 Dec 13;170(22):2042-3; author reply 2043-4.
Evid Based Med. 2011 Feb;16(1):8-9.
Ann Intern Med. 2010 Sep 21;153(6):JC3-4.
Arch Intern Med. 2010 Dec 13;170(22):2041-2; author reply 2043-4.
Arch Intern Med. 2010 Jun 28;170(12):1007-8.
Arch Intern Med. 2010 Dec 13;170(22):2042; author reply 2043-4.

Anonyymi kirjoitti...

Ja ne haittavaikutukset, FDAn tuore suositus lopettaa suurimman simvastatin annoksen määräminen "potilaille"
http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm256581.htm