Hae tästä blogista

torstai 2. kesäkuuta 2011

Glukosamiinisulfaatin myyntikieltouhka leijuu taas ilmassa















Update 2.6.: Lisäsin alkuun tiivistelmän tieteellisestä katsausartikkelissa, jossa selvitettiin glukosamiinin turvallisuutta.


Regul Toxicol Pharmacol. 2007 Feb;47(1):78-83.

Risk assessment for glucosamine and chondroitin sulfate.

Source

Council for Responsible Nutrition, Washington, DC 20036-5114, USA. jhathcock@crnusa.org

Abstract

Glucosamine and chondroitin sulfate are two popular dietary ingredients present in dietary supplements intended to support joint health. A large body of human and animal research suggests that oral intakes of these ingredients, either alone or in combination, reduces joint pain and improves mobility in persons with osteoarthritis. The increased awareness and use of these ingredients in dietary supplements warrant a comprehensive review of their safety. Systematic evaluation of the research designs and data do not provide a basis for risk assessment and the usual safe upper level of intake (UL) derived from it unless the newer methods described as the observed safe level (OSL) or highest observed intake (HOI) are utilized. The OSL risk assessment method indicates that the evidence strongly supports safety at intakes up to 2000 mg/d for glucosamine, and 1200 mg/d for chondroitin sulfate, and these levels are identified as the respective OSL. These values represent the highest levels tested in human clinical trials. The complete absence of adverse effects at these levels supports a confident conclusion of their long-term safety.


Lääkkeiden ja elintarvikkeiden myyntiä valvovat viranomaiset haluavat taas kieltää glukosamiinisulfaatin myynnin elintarvikkeena (ravintolisänä), sillä glukosamiini-sulfaatti on listattuna myös Suomen lääkeluetteloon, ja tuotetta myydään Suomessa myös reseptilääkkeenä (käyttöaiheena polven nivelrikko). Myyntikieltoa on yritetty saada aikaan jo muutaman vuoden ajan, mutta nyt viranomaisilla näyttäisi olevan kovat piipussa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on kuulemani mukaan laatinut n. 300-sivuisen raportin, jossa perustellaan kansallista myyntikieltoa.

Tilanne on kuitenkin hyvin monimutkainen, sillä kyseinen myyntikielto olisi kiistattomasti EY:n perustamissopimuksen vastainen. Tavaroiden vapaa liikkuvuus on EU:n keskeisimpiä periaatteita. Silloin, jos tuotetta ei koske yhdenmukaistettu EU-lainsäädäntö, tavaroiden vapaan liikkuvuuden oikeus kulminoituu niin sanottuun vastavuoroisen tunnustamisen periaatteeseen. Periaate tarkoittaa, että yhdessä EU-maassa laillisesti valmistetun ja markkinoidun tuotteen on päästävä esteettä myös muiden EU-maiden markkinoille

Tavaroiden vapaan liikkuvuuden toteutumisessa on kuitenkin yhä puutteita. Erityisesti tätä alaa valvovat viranomaiset olettavat olevansa EY:n perustamissopimuksen yläpuolella. Olettamus on täysin absurdi. Tavaroiden vapaan liikkuvuuden edistämiseksi EU:ssa hyväksyttiin kesällä 2008 asetus vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen soveltamisen tehostamiseksi (764/2008). Edes tämä asetus ei saanut ko. viranomaisia heräämään todellisuuteen. 

Oli miten oli, glukosamiinisulfaatin myyntikieltouhka leijuu taas ilmassa. Niinpä olemme ruvenneet varotoimenpiteisiin, jotka miellyttänevät myös kuluttajia. Olemme nimittäin laittaneet 600 g:n jättipurkin glukosamiinisulfaattijauhetta (Glucosamine) myyntiin huippuedulliseen hintaan 39,90, vaikka raaka-aineen hinta on noussut n. 25 %. Tämä on ihan uunituoretta tuotantoerää, joka tuli meidän varastolle eilen, joten käyttöaikaa on oikein säilytettynä vuosia. Tarjous on voimassa niin kauan kuin tavaraa riittää.

Mielenkiintoista on, että Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea (ent. Lääkelaitos) yrittää saada alan yrityksiä lopettamaan glukosamiinisulfaatin myynnin moraaliin vetoavilla argumenteilla.

"Siten lakia kiertävä maahantuoja voi valitettavasti tuoda oman glukosamiini-valmisteensa myyntiin, esimerkiksi ruokakauppaan ja aloittaa pitkän oikeusprosessin siitä, onko kyseinen glukosamiini-valmiste lääke vai ravintolisä... Onneksi näin ei tapahdu, vaan suurin osa lääkealalla toimivista yrityksistä tuntee vastuunsa ja toimii lain ja sen hengen mukaisesti".

Nämä kommentit ovat hyvin kummallisia, kun muistetaan, että EY:n perustamissopimus on kaikkien kansallisten lakien ja ohjeistusten yläpuolella. Eli mitään rikosta tässä ei tapahtu, kunhan tuotetta myydään elintarvikelain mukaisesti. Eri asia on sitten se toimiiko maahantuoja Fimean mielestä "hengen mukaisesti". Kyseessä on täysin subjektiivinen käsite. Ymmärtäisin Fimean "moraalisaarana", jos glukosamiinisulfaatilla olisi mainitsemisen arvoisia haittavaikuksia, mutta tuote on osoittautunut kliinisissä tutkimuksissa erittäin hyvin siedetyksi.

Uutta tuotantoerää tuskin enää hankimme. Tilanne alkaa olemaan liian tulenarka; jos ei lainopillisesti, niin ainakin poliittisesti.

2 kommenttia:

Jari kirjoitti...

Alkaako tämä Eviran ja Fimean toiminta näyttämään siltä, että lääketeollisuus on aktivoitunut huolehtimaan omista intresteistään (=vakio/korkea sairastavuus on niiden leipä + mitä suurempi medikalisoituminen yhteiskunnassa on sitä paremmat toimintaedellytykset ja valtaa heillä on) ja nämä viranomaiset on sitten laitettu heidän asialleen? Mielestäni juuri Fimean "paimenkirjeestä" saa vaikutelman, että muiden pitäisi vetäytyä ja jättää tämä valmiste rauhaan, eli niille jotka sitä nyt lääkkeenä myyvät korkeiden katteiden kera! Tärkeintähän tässä yhteiskunnallisesti on se pointti, että ihmisten pitäisi alkaa huolehtimaan itsestään ja alkaa olla terveempiä = EI ENÄÄ NIVELRIKKOJA YHTÄ MONELLA KUIN TÄHÄN ASTI, joka on täysin vastakkainen intressi lääketeollisuuteen verrattuna. Yhteiskunnallisesti myös lääkehoitokustannusten jatkuva nousukaan ei ole ihan mitätön seikka. On aika härski peli pantu tämän ympärille käyntiin. Eikö Suomessa ole ketään tahoa joka valvoo valvovan viranomaisen toiminnan juridisuutta?

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä menee offtopiciksi -toivottavasti ei-, mutta jostain muistan lukeneeni, että Codex Alimentarius saattaa tulevaisuudessa vähentää huomattavasti laillisesti myytävien lisäravinteiden myyntilupia. Myös EU:ssa. Saattaa olla hyvinkin mahdollista, että kulissien takana tapahtuu jotain ikävää.