Hae tästä blogista

keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Lukijakyssä: Synteettinen vs. luonnollinen C-vitamiini

"Onko mitään eroa synteettisen ja luonnollisen C-vitamiinin imeytymisessä."

Ei ole. Molemmissa on täsmälleen samaa L-askorbiinihappoa eli C-vitamiinia. Tutkimuksissa on verrattu mm. tabletteja, appelsiinisiivuja, appelsiinimehua ja parsakaalia ja biologisen hyväksikäytettävyyden on havaittu olevan lähes identtinen (esim. Mangel ym. 1993). Itse asiassa raa´an parsakaalin sisältämän C-vitamiinin hyväksikäytettävyys oli hieman huonompi (n. 20 %) kuin muiden. C-vitamiinitablettien hyväksikäytettävyys on identtinen tai hieman parempi kuin C-vitamiinipitoisilla elintarvikkeilla.

Tästä(kin) aiheesta on ollut hölynpölyä liikkeellä maallikkosaarnaajien blogeissa, mutta näiden saarnaajien puheet perustuvat huhupuheisiin ja villeihin päiväuniin, ei tieteelliseen näyttöön. Esimerkiksi terveysalan maallikko Jaakko Halmetoja suitsuttaa luonnollista C-vitamiinia eräässä blogikirjoituksessaan, mutta osoittaa samalla totaalista tietämät-tömyyttä lääketieteellisistä perusasioista. Hän nimittäin väittää, että ternimaidon on osoitettu tehoavan rokotetta paremmin flunssaan. Hetkinen.. flunssaan EI edes ole rokotetta, sillä sen voi aiheuttaa niin monet virukset. Halmetojan siteeraamassa tutkimuksessa selvitettin ternimaidon vaikutuksia influenssaan.

Tämä oli vain yksi esimerkki näiden maallikkosaarnaajien pseudotieteellisistä höpinöistä. Ne voivat kuulostaa maallikkojen korvaan vakuuttavilta, mutta asiantuntijoiden keskuudessa ne saavat aikaiseksi lähinnä hymyilyä.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Halmetoja ja Sundqvist ilmeisesti käyneet painamassa Hanurista -napikkaa :D

-Harri-

Anonyymi kirjoitti...

nykysin tosiaan jonkinlainen maallikko "terveysasiantuntijoiden" trendi päällä eli kuka vaan ryhtyy asiantuntijaksi

Anonyymi kirjoitti...

Christer Sundvist ei ole vielä tähän päivää mennessä antanut mitään perusteluja väitteileen. Halusin ilmeisesti haudata koko asian kun huomasin itsekin olleensa pahasti hakoteillä

Anssi Manninen kirjoitti...

Käsittämätöntä huuhaata liikkuu netissä. Törmäsin äsken seuraavanlaiseen tekstiin:

"C-vitamiinin imeytymisestä on puhutta paljon. On tutkittu, että biologinen hyötyosuus määräytyy annoksesta: 200 mg:n vuorokausiannoksesta imeytyy 75%, 1 500 mg:n annoksesta 50% ja noin 3 000 mg:n annoksella saavutetaan vuorokautisen imeytymisen maksimi, 1 200 mg. Asia ei kuitenkaan ole läheskään näin yksiselitteinen. En tiedä onko tässä tutkimuksessa annokset annettu suonensisäisesti vai suun kautta."

Ei helvetti! Mihin on kadonnut ihmisten itsekriittisyys omaan tietämykseen?!? Jos aine laitetaan suonensisäisesti niin imeytyminen on 100 %. Itse asiassa sen ei tarvitse edes imeytyä, jos laitetaan suonensisäisesti. Kyseinen taukki ei tajua yhtikäs mitään ihmisen elimistön toiminnoista mutta siltä hänellä ei ole mitään ongelmia antaa terveysvalistusta!

Anonyymi kirjoitti...

Nykyisin vallitsee maallikkoiden "terveysvalistusrintama" ja ohjeet voivat sisältää ihan mitä tahansa. Osa ohjeista saattaa olla jopa vaarallisia! Terveysvalistusrintama" lienee saanut alkunsa THL:n ravitsemusuositusten yksipuolisuudesta. Sitä myötä ollaan sitten kyseenalaistamassa kaikki perusfaktat kuten tämä C-vitamiiniasia joka on tiedetty jo vuosikausia.