Hae tästä blogista

lauantai 25. kesäkuuta 2011

Ns. bio-orgaanisia vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävät ravintolisät ovat kiellettyjä EU:ssa


Eräät yritykset markkinoivat ns. bio-orgaanisia vitamiineja. Valtaosa näistä tuotteista on todellisuudessa ihan "tavallisia" vitamiinivalmisteita. Yksi tyypillinen esimerkki on "luontaiset" C-vitamiinivalmisteet, joihin on lisätty ripaus esim. Acerolakirsikkaa, mutta suurinosa C-vitamiinista tulee kuitenkin L-askorbiinihaposta (tai muista L-askorbiinihapon lähteistä kuten kalsium-L-askorbaatista). Puhtaan askorbiinihapon ja acerolakirsikasta saatavan L-askorbiinihapon biologisessa hyväksikäytettävyydessä ei ole mitään eroa, joten kyseessä on markkinointikikka.

Ei ole olemassa virallista määritelmää bio-orgaaniselle vitamiinille tai kivennäisaineelle. Erään määritelmän mukaan nämä tuotteet ovat sellaisia, joissa vitamiinia tai kivennäis-ainetta ei ole eristetty sen luonnollisesta lähteestä. Jos tätä määritelmää sovelletaan, niin markkinoilla on myös ihan oikeita bio-orgaanisia vitamiinivalmisteita - tai ainakin tuotteiden pakkausmerkinnöistä saa sellaisen kuvan. Pakkausmerkinnöissä voi lukea esimerkiksi "Tuote sisältää mm. oluthiivaa". Tällaisia tuotteita ei saa kuitenkaan myydä EU:ssa vitamiini- tai kivennäisainelisinä.

Euroopan komissio on antanut 30. marraskuuta 2009 asetuksen (EY) N:o 1170/2009 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/46/EY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1925/2006 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse sellaisten vitamiinien ja kivennäisaineiden ja niiden muotojen luetteloista, joita voidaan lisätä elintarvikkeisiin, ravintolisät mukaan luettuina. Tämä tarkoittaa sitä, että ravintolisien valmistuksessa on saanut 20.12.2009 jälkeen käyttää ainoastaan asetuksen 1170/2009 liitteessä I lueteltuja vitamiineja ja kivennäisaineita liitteessä II luetelluissa muodoissa.

Uuden asetuksen myötä ravintolisien, jotka eivät täytä asetuksen vaatimuksia, pitäminen kaupan kiellettiin 1 päivä tammikuuta 2010 lukien. Ravintolisät, jotka sisältävät muita vitamiineja ja/tai kivennäisaineita ja niiden lähteitä kuin mitä uusi asetus sallii, vedetään pois markkinoilta. Asetuksen tarkoituksena on taata, että kaikkien ravintolisissä käytettävien vitamiini- ja kivennäisainelähteiden biologinen hyväksikäytettävyys, stabiilisuus ja turvallisuus on tarkasti dokumentoitu. On myös tärkeää, että valmisteiden tarkat vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudet ovat sekä valmistajan että kuluttajan tiedossa. Jos tuotteen sanotaan sisältävän mm. oluthiivaa, niin kuka voi taata tietyn pitoisuuden vitamiinia X tai kivennäisainetta Z. Ja missä nämä tuotteet valmistetaan? Ainakaan isot tehtaat eivät käytä muita kuin EU:ssa hyväksyttäjä vitamiini- ja kivennäisainelähteitä

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä bio-orgaanisiin vitskuihin liittyvä hypetys lähti nousuun Christer Sundqvitin blogista. Nyt hänen blogiinsa on ilmestynyt mainosbanneri, joka menee toisen Sundqvistin verkkokauppaan.. hmm.. haiskahtaa vedätykseltä!

Anonyymi kirjoitti...

Christer kirjoitti blogissaan seuraavan "vastineen" kovaan kritiikiin:

"Mielenkiintoisia kommentteja! Vähän kiire juuri nyt, sillä on tullut runsain määrin muutakin palautetta ja täytyy tehdä välillä "ihan oikeitakin töitä". Vastailen tänne jossakin vaiheessa."

maanantai, toukokuu 23, 2011

Missä ne vastaukset luuraa? On mennyt jo reilu kuukausi??

Anssi Manninen kirjoitti...

NaturaMedian "bio-orgaaniset" vitamiinit kivennäisaineet ovat huijausta. Tässä esim. heidän markkinoiman magnesiumin ainesosat:

Ainesosat: magnesiumsitraatti, inuliini, magnesiumpitoinen oluthiivavalmiste, sitruunahappo, ksylitoli.

Eli magnesiumim lähde siis on magnesiumsitraatti, mikä on hyvä magnesiumin lähde, mutta ei se mikään "bio-orgaaninen" ole. Mukana on lisäksi ripaus magnesiumpitoista oluthiivaa, joka on pelkkä mainosjippo.

Anssi Manninen kirjoitti...

Sama koskee NaturaMedian kalsiumvalmistetta:

Ainesosat: kalsium karbonaatti, kalsium sitraatti, inuliina, kalsiumpitoinen hiivavalmiste, ksylitoli.

Anonyymi kirjoitti...

Eli NaturaMedian kalsium, magnesium ym. ovat vain ylihintaista silmänlumetta.