Hae tästä blogista

torstai 15. toukokuuta 2008

Glukosamiinisulfaatti

Ehti jo yksi lukijamaili kolahtaa boksiin koskien glukosamiinisulfaattia. JOGE-pätkässä mainitaan glukosamiinisulfaatti, mutta en tuotteesta sen enempää kirjoittanut.

Glukosamiinisulfaatti on siis kaikista tutkituin ja käytetyin ”nivelravinne”. Glukosamiinia esiintyy luonnostaan elimistössä mm. rustojen ja nivelpintojen rakenneosana. Glukosamiinimolekyylien ketjuuntuessa syntyy glykosaminoglykaani -nimisiä suuria molekyylejä, jotka puolestaan liittyvät usein proteiineihin, jolloin syntyy proteoglykaani -nimisiä molekyylejä. Ne pystyvät ”imemään” itseensä suuria määriä vettä, jolloin muodostuu geelimäistä ainetta. Tämä geeli täyttyy solujen ulkoisen tilan, ennen kaikkea nivelissä. Nivelnesteen tehtävänä on toimia nivelissä iskunvaimentimena sekä nivelpintojen voiteluaineena.

Glukosamiinisulfaattia on tutkittu ja käytetty jo pitemmän aikaa polven nivelrikon hoidossa. Itse asiassa glukosamiinisulfaatti on Suomessa hyväksytty reseptilääkkeeksi käyttöaiheena juuri polven nivelrikko. Tuotetta myydään myös ravintolisänä. Glukosamiinisulfaattia on saatavilla useissa muodoissa. Reseptilääkkeissä usein käytetty glukosamiinisulfaattikaliumkloridi nähtävästi omaa parhaimman biologisen hyväksikäytettävyyden.

Belgradin Urheiluakatemian tutkijat selvittivät tuoreessa tutkimuksessaan glukosamiinin vaikutuksia ”polvivammaisilla” mieskilpaurheilijoilla. Tutkimuksessa oli mukana 106 koehenkilöä, jotka kaikki kärsivät akuutista polvivammasta. Koehenkilöille annettiin joko glukosaaminia (1,5 g päivässä) tai lumelääkettä neljän viikon ajan. Tulokset osoittivat, että glukosamiini parantaa polven toimintakykyä, mutta polvikivuissa ei havaittu merkitseviä eroja ryhmien välillä. Tutkimuksen kesto oli turhan lyhyt, sillä glukosamiini on varsin hidasvaikutteinen aine. Glukosamiini korjaa rustovaurioita vähitellen stimuloimalla ruston rakennusaineiden tuotantoa.

PS. Journal of Athletic Training -tiedelehdessä ilmestyi muutama vuosi takaperin hyvä katsausartikkeli glukosamiinisulfaatista. Kokotekstiartikkeli on maksutta luettavissa PubMed Centralissa.

Ei kommentteja: