Hae tästä blogista

sunnuntai 18. toukokuuta 2008

Lukijakysymys: Aamuaerobinen


JP kysyy kannattaako aamuaerobinen tehdä tyhjällä mahalla rasvanpolton maksimoiseksi. Aiheesta on julkaistu tähän mennessä vain yksi lyhytkestoinen tutkimus, joka viittaa siihen, että kyllä kannattaa. Kyseisessä tutkimuksessa koehenkilöt nauttivat 400 kalorin aamupalan joko ennen tai jälkeen fyysisen kuormituksen. Kuten odotettua, rasvahappojen hapetus (poltto) oli kuormituksen aikana runsaampaa, kun aamupala nautittiin vasta kuormituksen jälkeen (post-ryhmä). Tämä ei ollut lainkaan yllättävää, sillä paastotilassa insuliinitaso on melkein nollassa, joten lipolyysi eli rasvavarastojen purku toimii tehokkaasti. Mielenkiintoista oli kuitenkin se, että rasvojen hapetus jatkui post-ryhmässä kiivaampana vielä kaksi tuntia kuormituksen jälkeenkin. Olisi ollut helppo olettaa, että tilanne kompensoituu harjoittelun jälkeisessä tilassa, mutta näin ei siis käynyt.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Juuri tätä tekniikkaa sumopainijatkin käyttivät: ei aamiaista, intensiivinen treeni, sen jälkeen iso ateria ja perään päiväunet. Tällöin anabolia on maksimissaan. Vaan sumopainijathan ovat tunnetusti paitsi lihaksikkaita, myös varsin lihavia joten ravinnon koostumuksella lienee aika iso merkitys.

Vaan eivätkö rasvakatabolia ja lihasanabolia ole kuitenkin hieman ristiriidassa keskenään ja toimi toisiaan vastaan? Entäpä aiemmassa blogissa teroitettu ohje että proteiinia ja hiilihydraatteja kannattaisi nauttia ennen treeniä?

Tarkoittaako tämä siis että käytännössä on hyvin vaikeaa yhtaikaa kasvattaa lihasmassaa ja polttaa rasvaa, ja vain jompi kumpi onnistuu yhdellä kertaa?