Jouni Virtamo haastatteli allekirjoittanutta ProBody-lehteen. Alla haastattelun editoimaton versio.
Urheiluravinnebisnes on melko nuorta, hera- ja kreatiinituotteita on esimerkiksi myyty vasta hieman toistakymmentä vuotta. Millaista tuotekehitys on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana, tuleeko markkinoille vuosittain aivan uusia tuotteita?
Kuntosalitreenaajat nauttivat nykyisin aivan yleisesti palautusjuomaa, jossa on vaihtelevissa määrin proteiinia ja hiilihydraatteja. Uudempaa perua on käytäntö nauttia samanlaista juomasekoitusta tai pelkkää proteiinijuomaa myös juuri ennen harjoitusta ja joskus myös itse harjoittelun aikana. Saavutetaanko tällä jotain etua pelkän harjoitusten jälkeisen palautusjuoman nauttimiseen verrattuna? Tehostaako käytäntö jotenkin itse harjoituksia ja niiden jälkeistä palautumista?
Ravitsemuksen ajoitus on tuoreiden tutkimusten mukaan varsin tärkeää voimaharjoittelun anabolisten vaikutusten maksimoinnissa. Esimerkiksi Cribb ja kumppanit raportoivat herahydrolysaatti-hiilihydraatti-kreatiini -yhdistelmän nauttimisen ennen ja jälkeen voimaharjoittelun edistävän lihasvoiman- ja massankasvua merkitsevästi tehokkaammin kuin samaisen yhdistelmän nauttiminen muina aikoina (1). Pääsyy tähän lienee se, että harjoittelu lisää verenvirtausta työskenteleviin luustolihaksiin ja sitä myötä tehostaa ravinteiden sisäänottoa lihassoluihin. Voimailijoiden kannattaa heittää siis kunnon heraproteiinipaukku ennen ja jälkeen harjoittelun. Proteiinijuomaa voidaan vielä tehostaa lisäämällä joukkoon muutama gramma ylimääräistä leusiinia. Leusiini on haaraketjuinen aminohappo (BCAA), joka toimii eräänlaisena proteiinisynteesikoneiston kapellimestarina (2,3).. Baylorin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa suoritetuissa eläinkokeissa, joissa haaraketjuisia aminohappoja laitettiin suoraan suoneen, osoitettiin, että proteiinisynteesi (anabolia) lisääntyy veren leusiinipitoisuuden noustessa (4). Sen sijaan kahdella muualla haaraketjuisella aminohapolla, isoleusiinilla ja valiinilla, ei havaittu olevan samaa vaikutusta. Tutkijat totesivat leusiinin toimivan ravinnesignaalina lihasproteiinisynteesin stimuloinnille.
Beeta-alaniini on uusimpia runsaasti keskustelua herättäneitä lisäravinteita. Mitä beeta-alaniini tarkalleen ottaen on ja mitä vaikutuksia harjoittelija voi sen säännöllisestä käytöstä odottaa?
Kovatehoinen urheilusuoritus johtaa lihasolujen pH:n alenemiseen (happamoitumiseen) ja tämä on yhteydessä uupumiseen. Urheilijat ovat jo vuosikymmeniä käyttäneet bikarbonaattia puskuroimaan happamuutta (8), mutta bikarbonaatin ongelmana ovat mahavaivat. Beeta-alaniinilla voidaan lisätä lihasten puskurikapasiteettia ilman mahavaivoja, mutta se toimii täysin eri mekanismin kautta. Beeta-alaniini lisää lihasten karnosiinipitoisuutta; karnosiini on tärkeä solunsisäinen puskuri. Beeta-alaniinia sisältävällä ravintolisällä on tutkimuksissa pystytty suurentamaan lihasten karnosiinipitoisuutta noin 50 prosenttia (9).
Kesä lähestyy jo kovaa vauhtia, ja monien ihmisten ikuinen ongelma, talven aikana kertyneet ylimääräiset kilot, kaivertaa mieltä. Läskeistä pitäisi päästä eroon ja saada vyötärö ainakin siedettävään kuntoon kevyitä kesävaatteita ja jopa uimarantaa varten. Jos laihtumistarve on suunnilleen viiden kilon luokkaa, onko olemassa rasvanpolttotuotteita, jotka nopeuttaisivat tätä jokakeväistä trimmausta? Saako joistakin tuotteista todellista lisäpotkua laihtumiseen, jos noudattaa jo liikunta- ja ruokavalio-ohjelmaa?
Suomen markkinoilla ei ole tällä hetkellä kovin tehokkaita laihdutusvalmisteita myynnissä. Efedriini-kofeiini -yhdistelmä tutkitusti nopeuttaa rasvakudoksen vähentymistä ja säästää lihasmassaa laihdutuksen aikana (17), mutta sitä ei ole myynnissä Suomessa. Myös efedriinin pikkuveli eli synefriini on kofeiiniin yhdistettynä jossain määrin tehokas (18). Yksinään käytettynä kofeiini ei näytä edistävän laihtumista, mutta kofeiini kyllä parantaa fyysistä suorituskykyä ja sitä kautta voi auttaa laihdutuksessa. Vihreä tee lienee lupaavin Suomessa myytävistä laihdutusvalmisteista (19). Sitriinin, kromin, pyruvaatin, kitosaanin ja karnitiinin vaikutukset ovat parhaimmillaankin minimaalisia. Forskoliini ja 7-keto-DHEA ovat mielenkiintoisia yhdisteitä, joista on vastikään julkaistu lupaavia tutkimuksia. Pureudun näihin kahteen tuotteeseen hieman tarkemmin.
Coleus forskohlii -kasvista eristettävä forkoliini toimii elimistössä välittäjäaineena. Forkoliinin lisää niin sanottua syklistä AMP:tä, jonka pitäisi kaiken järjen mukaan lisätä rasvakudosta harjoittavan lipaasientsyymin aktiivisuutta. Forskoliinin käytön teoreettinen pohja on melko vankka, mutta mitä tapahtuu käytännössä? Tätä selvittivät Kansasin yliopiston tutkijat selvästi ylipainoisilla koehenkilöillä, joille annettiin 50 milligrammaa forskoliinia päivässä 12 viikon ajan (20). Tutkijat raportoivat forskoliinin vähentävän merkitsevästi rasvakudoksen määrää lumevalmistetta saaneisiin koehenkilöihin verrattuna. Lisäksi forskoliini lisäsi lihasmassaa ja nosti merkitsevästi testosteronitasoja. Sen sijaan tuoreemmassa, samalla annostuksella ja seuranta-ajalla tehdyssä tutkimuksessa forskoliini ei merkitsevästi vähentänyt rasvakudoksen määrää lievästi ylipainoisilla naisilla. Näiden kahden tutkimuksen pohjalta on tietysti mahdotonta vetää mitään tiukkoja johtopäätöksiä forkoliinin tehosta laihdutuksen edistäjänä. Positiivista oli ainakin se, että forskoliini ei kummassakaan tutkimuksessa aiheuttanut mitään haittavaikutuksia.
Leusiini näyttäisi vaikuttavan edullisesti myös rasvakudokseen. Brasilialainen tutkijaryhmä jakoi tuoreessa tutkimuksessaan 28 rottaa kahteen ryhmään; toinen ryhmä sai pelkkää normaaliravintoa, kun taas toinen sai sen lisäksi pienen annoksen leusiinia (0,6 %) (24). Tämä kuuden viikon pituinen tutkimus osoitti, että leusiini pieninäkin annoksina vähentää merkitsevästi kehonrasvoja. Vaikutukset olivat itse asiassa varsin dramaattisia; kehon rasvan määrä vähentyi 24,5 % ja rasvaprosentti 22,6 % verrattuna kontrollirottiin. Lisäksi leusiini paransi proteiiniravitsemustilan indikaattoreita. Brassitutkijat arvelivat tulostensa soveltuvan myös ihmisiin. Toisessa eläinkokeessa leusiinin saannin tuplaaminen vähensi rasvan kertymistä ylensyönnin aikana jopa 25 % sekä paransi insuliiniherkkyyttä ja kolesterolisarvoja (25).
Ovatko markkinoilla olevat proteiini/hiilihydraattipatukat hyviä ja terveellisiä välipalavaihtoehtoja, vai pitäisikö aina jaksaa tehdä tuoreista aineksista kunnollisia eväitä mukaan myös välipalaksi esimerkiksi kouluun tai työpaikalle? Patukoiden suosio on joka tapauksessa kasvanut tasaisesti, niitä myydään tällä hetkellä jo lähes kaikissa hyvinvarustetuissa päivittäistavarakaupoissa, K-Marketeissa, Prismoissa ja niin edelleen.
Proteiinipatukoita ei voi kyllä sanoa kovin terveellisiksi, mutta ovat ne yleensä ravintosisällöltään selvästi tavallisia suklaapatukoita parempia. Kannattaa valita proteiinipatukka, joka ei sisällä epäterveellisiä transrasvoja. Proteiinipitoisuuden luonnollisesti pitäisi olla suhteellisen korkea tai muuten tuote on verrattavissa tavallisiin suklaapatukoihin. Mielestäni proteiinipatukoita ei kannata sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon, vaan ne soveltuvat paremmin silloin tällöin nautittaviksi herkkupaloiksi suklaapatukoiden sijasta.
Glutamiini on jo pitkään ollut varsin kiistanalainen lisäravinne. Monet vannovat sen nimeen ja sanovat sen auttavan palautumisessa ja suojaavan katabolialta. Toiset ovat taas sitä mieltä, että tuote ei toimi lainkaan ja että sen käyttö on pelkkää rahan haaskausta. Mitä nykytutkimus sanoo lisäglutamiinin käytöstä?
Tammikuussa 2008 julkaistu tutkimus selvitti peptidimuotoisen glutamiinin vaikutuksia jalkapalloilijoilla (27). Koehenkilöt saivat joko 50 grammaa maltoa plus 3,5 grammaa glutamiinia tai pelkästään 50 grammaa maltoa. Ravinteet annettiin 30 minuuttia ennen urheilusuoritusta. Glutamiinin saanti paransi suorituskykyä ja vähensi väsymyksen tunnetta suorituksen aikana.
(Kirjallisuusviitteet saatavilla pyynnöstä)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti