Hae tästä blogista

perjantai 16. toukokuuta 2008

Kaksivaiheinen palautusjuoma (sic)


Niin sanottuun kaksivaiheiseen palautusjuomaan liittyvä tuuba leviää edelleen netissä, joten lienee syytä oikaista muutama harhaluulo.

Erään lisäravinnefirman mukaan Jyväskylän yliopistossa tehty tutkimus osoitti kaksivaiheisen palautusjuoman toimivan paremmin kuin perinteinen hiilihydraatti-proteiini -sekoitus. Tämä väite perustuu kolmella koehenkilöllä tehtyyn julkaisemattomaan tutkimukseen, jossa koehenkilöt ottivat 1) pelkkää heraproteiinihydrolysaattia heti harjoittelun jälkeen ja 30 minuuttia myöhemmin maltodekstriiniä, 2) heraproteiinihydrolysaattia plus maltoa heti harjoituksen jälkeen tai 3) pelkkää maltoa. Tutkimuksessa ei mitattu luustolihasten proteiinianaboliatasoa, mutta markkinoijan mukaan kaksivaiheinen palautusjuoma toimii paremmin, sillä 60 minuuttia harjoittelun jälkeen kaksivaiheista ottaneella jampalla oli insuliinitaso hieman korkeammalla kuin perinteistä palautusjuomaa nauttineella henkilöllä.

Tämä ei ollut mikään yllätys, sillä kaksivaiheista ottanut kaveri otti tietysti hiilihydraattinsa 30 minuuttia lähempänä insuliinitason mittausta kuin perinteistä palautusjuomaa nauttinut henkilö. Jos siis insuliinia mitataan harjoittelun jälleen, niin silloin pitäisi ottaa useita näytteitä esimerkiksi 15 minuutin välein, ja niistä sitten muodostaa insuliinipitoisuuden ”area under curve minus baselines” –käppyrä.

Kyseisen tutkimuksen tehnyt (tai pikemminkin ohjannut) professori ei selvästikään allekirjoita markkinoijan väitteitä, sillä hän edelleen suosittelee Nykyaikainen urheiluvalmennus -kirjassaan proteiini-hiilihydraatti -sekoituksen nauttimista heti harjoituksen päätyttyä.

PS. Lisäinfoa palautusjuomista löytyy täältä.

Ei kommentteja: