Hae tästä blogista

torstai 30. kesäkuuta 2011

Huippulaadukkaat Pharma Nord -ravintolisät myynnissä lähipäivinä







Pharma Nord on yksi Euroopan johtavista korkealuokkaisten ravintolisien ja rohdosten valmistajista. Yritys kehittää, valmistaa ja markkinoi tieteellisesti tutkittuja ravintolisiä, rohdosvalmisteita ja lääkkeitä, joiden biologinen hyväksikäytettävyys on optimaalinen ja turvallisuus hyvin dokumentoitu. Noin 85 % yrityksen tuotteista on yhdessä tai useammassa maassa rekisteröity lääkkeeksi. Tästä johtuen kaikki tuotteet valmistetaan tiukkojen, lääkkeitä koskevien GMP-tuotantonormien mukaisesti. Yksi kulmakivi Pharma Nordin filosofiassa on, että kaikkien tuotteiden biologinen hyväksikäytettävyys ja fysiologinen vaikutus on optimaalinen. Esimerkiksi Pharma Nordin patentoidulla seleenihiivalla, SelenoPrecise, on dokumentoitu 89%:n imeytyminen – tähän asti korkein mitattu arvo koskaan.

Maxim Recovery Drink 250 ml


















Rankan urheilusuorituksen aikana tyhjentyneet energiavarastot on täytettävä välittömästi, jotta palautuminen rasituksesta olisi mahdollisimman nopeaa. Maxim Recovery Drink -palautusjuoma on suunniteltu juuri tähän tarpeeseen. Yhdessä tetrassa (250 ml) on 22 g proteiinia ja 39 g hiilihydraatteja, joten proteiini-hiilihydraattisuhde on 1:2. Juoma on vähälaktoosinen ja vähärasvainen (0,3 g /100 g). Maxim Recovery Drink on helppo ja siisti käyttää sen kätevän kierrekorkin ansiosta. Avaa, nauti ja sulje. Täyteläisen herkulliset maut: mansikka, vanilja ja suklaa.  

Maxim Recovery Drink tarjoushintaan Mannisen noutomyymälästä 1.7. alkaen.

keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

tiistai 28. kesäkuuta 2011

Uuden myymälän hyllyt rupeavat nousemaan..














Lähipäivinä pitäisi olla uuden noutomyymälän eli Manninen Superstoren uudet myyntihyllyt kasassa. Toki on vielä paljon muitakin muutostöitä edessä; tärkeintä, että homma etenee. Myymälä on tämän viikon hieman sekaisin, mutta siellä voi asioida ihan normaaliin tapaan.

Laaja valikoima valmisjuomia kylmästä














Lähipäivinä saamme uuden juomalastin ja kylmäkaapin. Kesän ajan myymme kaikkia valmisjuomia supertarjoushinnoin noutomyymälässä. Valikoimassa on muun muassa kaikki Leaderin juomat (Recovery, Protein 40, Carbo Energy, Adrenalin, C4 System, Carnitine 3200, XXL Mass Drink)  sekä markkinoiden paras maitopohjainen proteiinipirtelö, Twister.

lauantai 25. kesäkuuta 2011

Sitrulliinimalaattitankkaus lisää rotan lihaksen voimantuottoa välittömästi 23 %














Eur J Pharmacol. 2011 Jun 6. [Epub ahead of print]

Citrulline malate supplementation increases muscle efficiency in rat skeletal muscle.

Source

Centre de Résonance Magnétique Biologique et Médicale (CRMBM), UMR CNRS 6612 Université de la Méditerranée, Faculté de Médecine de Marseille, 27 Boulevard Jean Moulin, 13385 Marseille Cedex 5, France.

Abstract

Citrulline malate (CM; CAS 54940-97-5, Stimol®) is known to limit the deleterious effect of asthenic state on muscle function, but its effect under healthy condition remains poorly documented. The aim of this longitudinal double-blind study was to investigate the effect of oral ingestion of CM on muscle mechanical performance and bioenergetics in normal rat. Gastrocnemius muscle function was investigated strictly non-invasively using nuclear magnetic resonance techniques. A standardized rest-stimulation- (5.7min of repeated isometric contractions electrically induced by transcutaneous stimulation at a frequency of 3.3Hz) recovery-protocol was performed twice, i.e., before (t(0)-24h) and after (t(0)+48h) CM (3g/kg/day) or vehicle treatment. CM supplementation did not affect PCr/ATP ratio, [PCr], [Pi], [ATP] and intracellular pH at rest. During the stimulation period, it lead to a 23% enhancement of specific force production that was associated to significant decrease in both PCr (28%) and oxidative (32%) costs of contraction, but had no effect on the time-courses of phosphorylated compounds and intracellular pH. Furthermore, both the rate of PCr resynthesis during the post-stimulation period (VPCr(rec)) and the oxidative ATP synthesis capacity (Q(max)) remained unaffected by CM treatment. These data demonstrate that CM supplementation under healthy condition has an ergogenic effect associated to an improvement of muscular contraction efficiency.
Copyright © 2011 Elsevier B.V. All rights reserved.

Naputtelen pikapuolin selkokielisen yhteenvedon. Näyttäisi siltä, että sitrulliinimalaattia kannattaa tankata ennen kilpailua ja tärkeimpiä harjoituskertoja.

Ns. bio-orgaanisia vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävät ravintolisät ovat kiellettyjä EU:ssa














Eräät yritykset markkinoivat ns. bio-orgaanisia vitamiineja. Valtaosa näistä tuotteista on todellisuudessa ihan "tavallisia" vitamiinivalmisteita. Yksi tyypillinen esimerkki on "luontaiset" C-vitamiinivalmisteet, joihin on lisätty ripaus esim. Acerolakirsikkaa, mutta suurinosa C-vitamiinista tulee kuitenkin L-askorbiinihaposta (tai muista L-askorbiinihapon lähteistä kuten kalsium-L-askorbaatista). Puhtaan askorbiinihapon ja acerolakirsikasta saatavan L-askorbiinihapon biologisessa hyväksikäytettävyydessä ei ole mitään eroa, joten kyseessä on markkinointikikka.

Ei ole olemassa virallista määritelmää bio-orgaaniselle vitamiinille tai kivennäisaineelle. Erään määritelmän mukaan nämä tuotteet ovat sellaisia, joissa vitamiinia tai kivennäis-ainetta ei ole eristetty sen luonnollisesta lähteestä. Jos tätä määritelmää sovelletaan, niin markkinoilla on myös ihan oikeita bio-orgaanisia vitamiinivalmisteita - tai ainakin tuotteiden pakkausmerkinnöistä saa sellaisen kuvan. Pakkausmerkinnöissä voi lukea esimerkiksi "Tuote sisältää mm. oluthiivaa". Tällaisia tuotteita ei saa kuitenkaan myydä EU:ssa vitamiini- tai kivennäisainelisinä.

Euroopan komissio on antanut 30. marraskuuta 2009 asetuksen (EY) N:o 1170/2009 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/46/EY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1925/2006 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse sellaisten vitamiinien ja kivennäisaineiden ja niiden muotojen luetteloista, joita voidaan lisätä elintarvikkeisiin, ravintolisät mukaan luettuina. Tämä tarkoittaa sitä, että ravintolisien valmistuksessa on saanut 20.12.2009 jälkeen käyttää ainoastaan asetuksen 1170/2009 liitteessä I lueteltuja vitamiineja ja kivennäisaineita liitteessä II luetelluissa muodoissa.

Uuden asetuksen myötä ravintolisien, jotka eivät täytä asetuksen vaatimuksia, pitäminen kaupan kiellettiin 1 päivä tammikuuta 2010 lukien. Ravintolisät, jotka sisältävät muita vitamiineja ja/tai kivennäisaineita ja niiden lähteitä kuin mitä uusi asetus sallii, vedetään pois markkinoilta. Asetuksen tarkoituksena on taata, että kaikkien ravintolisissä käytettävien vitamiini- ja kivennäisainelähteiden biologinen hyväksikäytettävyys, stabiilisuus ja turvallisuus on tarkasti dokumentoitu. On myös tärkeää, että valmisteiden tarkat vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudet ovat sekä valmistajan että kuluttajan tiedossa. Jos tuotteen sanotaan sisältävän mm. oluthiivaa, niin kuka voi taata tietyn pitoisuuden vitamiinia X tai kivennäisainetta Z. Ja missä nämä tuotteet valmistetaan? Ainakaan isot tehtaat eivät käytä muita kuin EU:ssa hyväksyttäjä vitamiini- ja kivennäisainelähteitä

perjantai 24. kesäkuuta 2011

Verkkokauppaa muokattu käyttäjäystävällisemmäksi

Manninen Nutraceuticals Oy:n verkkokauppaa on muokattu käyttäjäystävällisempään suuntaan. Ravinnetuotteita on jaoteltu myös käyttötarkoituksen mukaan, mikä helpottanee tarvittavien tuotteiden löytymistä. Verkkokaupastamme löytyvät nyt seuraavat tuoteryhmät:
Osa tuotteista sopisi hyvin useampaakin tuoteryhmään. Esimerkiksi foolihappolisää voi tietyissä tilanteissa tarvita kuka tahansa, mutta foolihapon tärkein käyttäjäkunta on raskautta suunnittelevat ja raskaana olevat naiset. Niinpä foolihappo on sijoitetty tuoteryhmään Ravintolisiä naisille. Osa tuotteista omaa varsin laajamittaiset vaikutukset, joten niille on vaikea nimetä yhtä käyttötarkoitusta. Nämä tuotteet on sijoitettu ryhmään Muut ravintolisät

Myös monien tuotteiden kuvauksia on täydennetty ja täydennystyötä jatketaan koko viikonlopun ajan. Blogin kommentti-osioon voit postata parannusehdotuksia. Vaikka Manninen Nutraceuticals on ylivoimaisesti suosituin tuotemerkki voimailijoiden ja kilpaurheilijoiden keskuudessa, panostamme jatkossa entistä enemmän "tavallisten ihmisten" terveystuotteisiin.

PS. Ensi viikolla on taas tulossa lukuisia uutuustuotteita.

Hyvä katsausartikkeli rasvahappojen vaikuksista veren lipidiarvoihin ja sepelvaltimotautiriskiin




Saturated Fatty Acids and Risk of Coronary Heart Disease: Modulation by Replacement Nutrients

torstai 23. kesäkuuta 2011

Kolesterolikattilassa kiehuu


















Lueskelin eilen hieman tarkemmin Totuus kolesterolista -kirjaa. Kirjassa oli muutamia niin huvittavia väitteitä, että joku voisi luulla kirjoittajien myyneen sielunsa statiinivalmistajille. Timo Strandberg ei ole viranomainen, mutta hän on virkamies. Hänen päätyönsä on professorin virka Oulun yliopistossa. Sivutoimenaan hän markkinoi statiinivalmisteita. 

Valtion virkamieslaki 19.8.1994/750:

"Virkamies ei saa ottaa vastaan eikä pitää sivutointa, joka edellyttää työajan käyttämistä sivutoimeen kuuluvien tehtävien hoitamiseen, ellei asianomainen viranomainen hakemuksesta myönnä hänelle siihen lupaa. Tuomari tai tuomioistuimen esittelijä ei saa ottaa vastaan tai pitää mitään sivutointa, ellei tuomioistuin hakemuksesta myönnä siihen lupaa. Sivutoimilupa voidaan antaa myös määräajaksi ja rajoitettuna. Sivutoimilupa voidaan peruuttaa, kun siihen on syytä. (11.5.2001/387)
Harkittaessa sivutoimiluvan myöntämistä on otettava huomioon, että virkamies ei saa sivutoimen vuoksi tulla esteelliseksi tehtävässään. Sivutoimi ei myöskään saa vaarantaa luottamusta tasapuolisuuteen tehtävän hoidossa tai muutenkaan haitata tehtävän asianmukaista hoitamista taikka kilpailevana toimintana ilmeisesti vahingoittaa työnantajaa."

En väitä mitään, kunhan provosoin. Ei mulla muuta tällä kertaa.. :)

NEWS FLASH: MANIA! NYT VARASTOSSA

Lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen ruvennut sekoilemaan (positiivisessa mielessä)





















Lääkäri-ravitsemustieteilijä Kirsi Pietiläinen HUS:n Lihavuustutkimusyksiköstä on ruvennut "sekoilemaan" oikein olan takaa. Hän on nimittäin ruvennut suosittelemaan vähähiilihydraattista ruokavaliota lihavuuden hoidossa. Kyllä, luitte ihan oikein: SUOMALAINEN TUTKIJA SUOSITTELEE VÄHÄHIILIHYDRAATTISTA RUOKAVALIOTA. Eikö PK-projektien luvatussa maassa enää kukaan pysy ruodussa?! Pekka Puska kääntyisi haudassa, jos olisi jo kuollut. Viime viikolla järjestettin Helsingissä pohjoismaisten ravitsemusterapeuttien kokous, Nordiska Dietistdagarna (NND). Siellä Kirsi piti esityksen vähähiilihydraattisen ruokavalion puolesta.

keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Solgarin kversetiinikompleksi

Kversetiini on voimakas, flavonoideihin kuuluva antioksidantti, jota on mm. omenan kuoressa, teessä ja sipulissa. Kversetiini on luonnon oma antihistamiini, joka vähentää histamiinin eritystä. Kversetiini hillitsee tulehdus- ja allergiaprosesseja. 

Liikuntaimmunologit suosittelevat kversetiinin käyttöä kovaa harjoitteleville urheiljoille, sillä sen on havaittu vähentävän merkitsevästi ylähengitystieinfektioiden esiintymistä kovien harjoitusjaksojen aikana (Walsh NP ym. Exerc Immunol Rev. 2011;17:64-103.). Solgarin kversetiinivalmiste sisältää lisäksi mm. C-vitamiinia ja sitrusbioflavoneideja.

Ravintolisä aikuisille. 2 kapselia päivässä ruokailun yhteydessä tai terveydenhoidon ammattilaisen antaman erillisen ohjeen mukaan.

Kahden kapselin sisältö:

C-vitamiini (kalsiumaskorbaatti, trenonaatti)  500 mg
Kversetiini 500 mg
Bromelaiini 50 mg
Sitrusbioflavonoidit 50 mg
Ruusunmarjajauhe  40 mg
Rutiini  10 mg 


Muita aineita: hydroksipropyylimetyyliselluloosa, magnesiumstearaatti. 

Voit tilata tätä tuotetta napsauttamalla tästä.

Lukijakyssä: Synteettinen vs. luonnollinen C-vitamiini

"Onko mitään eroa synteettisen ja luonnollisen C-vitamiinin imeytymisessä."

Ei ole. Molemmissa on täsmälleen samaa L-askorbiinihappoa eli C-vitamiinia. Tutkimuksissa on verrattu mm. tabletteja, appelsiinisiivuja, appelsiinimehua ja parsakaalia ja biologisen hyväksikäytettävyyden on havaittu olevan lähes identtinen (esim. Mangel ym. 1993). Itse asiassa raa´an parsakaalin sisältämän C-vitamiinin hyväksikäytettävyys oli hieman huonompi (n. 20 %) kuin muiden. C-vitamiinitablettien hyväksikäytettävyys on identtinen tai hieman parempi kuin C-vitamiinipitoisilla elintarvikkeilla.

Tästä(kin) aiheesta on ollut hölynpölyä liikkeellä maallikkosaarnaajien blogeissa, mutta näiden saarnaajien puheet perustuvat huhupuheisiin ja villeihin päiväuniin, ei tieteelliseen näyttöön. Esimerkiksi terveysalan maallikko Jaakko Halmetoja suitsuttaa luonnollista C-vitamiinia eräässä blogikirjoituksessaan, mutta osoittaa samalla totaalista tietämät-tömyyttä lääketieteellisistä perusasioista. Hän nimittäin väittää, että ternimaidon on osoitettu tehoavan rokotetta paremmin flunssaan. Hetkinen.. flunssaan EI edes ole rokotetta, sillä sen voi aiheuttaa niin monet virukset. Halmetojan siteeraamassa tutkimuksessa selvitettin ternimaidon vaikutuksia influenssaan.

Tämä oli vain yksi esimerkki näiden maallikkosaarnaajien pseudotieteellisistä höpinöistä. Ne voivat kuulostaa maallikkojen korvaan vakuuttavilta, mutta asiantuntijoiden keskuudessa ne saavat aikaiseksi lähinnä hymyilyä.

MANIA! nyt tilattavissa








Siirry tilaamaan napsauttamalla tästä.

tiistai 21. kesäkuuta 2011

Valikoimaa laajennetaan jatkuvalla syötöllä


















Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että tuotevalikoimaa on laajennettu. Jatkamme siis samalla linjalla; lisäämme valikoimaamme kesänaikana n. 20 uutta tuotetta per viikko.

PS. D-aspartiinihappo on nyt myös myynnissä. Ja MANIA! -valmisteen toimitukset alkavat näillä näkymin keskiviikkona tai torstaina.

sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

ProBake50 - 50 % proteiinia sisältävä proteiinikeksi

















Manninen Nutraceuticals Oy aloittaa lähitulevaisuudessa UK:ssa valmistettujen Probake50 -proteiinikeksien jakelun Suomessa. Yksi keksi (75 g) sisältää 37,5 g proteiinia, 20,1 g hiilihydraatteja (joista sokereita 7,4 g) ja rasvaa 10 g. Probake50 ei sisällä transrasvoja, vehnää tai aspartaamia. Makuvaihtoehdot ovat Double Chocolate Chip ja White Chocolate Almond. Matala glykeeminen indeksi.

Mäkitie O. Muuttuiko mikään uusien D-vitamiinisuositusten myötä? Pääkirjoitus. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2011;127(12):1181-3







Voit lukea artikkelin maksutta täällä. Kun napsautat linkkiä, kuvaruudun vasempaan laitaan ilmestyy aluksi teksti "Dokumenttia ei löydy". Napsauta vielä kerran osoiteriviä ja PDF-tiedosto rupeaa latautumaan.

PS. Pakollisena tuotepuffina mainittakoon, että meillä on nyt tuotevalikoimassa useita erilaisia D-vitamiinivalmisteta; tabletteja, purutabletteja ja tippoja. Tutustu vitamiinivalikoimaan täällä.

perjantai 17. kesäkuuta 2011

MANIA! myynnissä ensi viikolla














Ensimmäinen tuotantoerä MANIA! -valmistetta on nyt paketissa ja lasti on Oulussa ensi viikolla. Lupasivat tehtaalta laittaa videoklipin MANIA! -valmisteen tuotannosta, mutta vielä ei ole kuulunut. Lataan videon tänne blogiin heti kun sen saan..

Superstore updeittia










Saamme tänä iltana käyttöömme n. 270 neliötä uutta toimitilaa, joten Manninen Superstore -projekti on hyvin aikataulussa. Varastohallin lattia aiotaan kuitenkin vielä maalata, joten nykyinen noutomyymälä tulee muistuttamaan varastoa vielä muutaman päivän ajan.

Manninen Superstoren avajaiset

Ajankohta
1. elokuuta 2011 kello 11:00 - 6. elokuuta kello 16:00

Paikka
Manninen Nutraceuticals Oy
Hajottamotie 11, 90620 Oulu

Luonut

Lisätietoja
Manninen Nutraceuticals Oy avaa loppukesästä täysin uusitun noutomyymälän, jota kutsutaan nimellä Manninen Superstore. Uusittu myymälä sijaitsee samoissa tiloissa kuin aiemminkin, mutta kyseinen tila tulee olemaan jatkossa pelkästään noutomyymälän käytössä. Näin ollen noutomyymälän pinta-ala suurinpiirtein kaksinkertaistuu.

Manninen Superstoren valikoimaan kuuluvat mm. seuraavat tuotemerkit: Manninen Nutraceuticals, Vida, Easy Diet, Leader, Supreme Protein, WNT, Mivitotal, Naturdiet, Colon Clear, Solgar, Salus, SportLife, Disney, Friggs, Maxim, Olimp, Midsona, Organic Food Bar ja Thermal Care.

Ravintolisien ja erityisruokavaliovalmisteiden lisäksi Manninen Superstoren valikoimaan kuuluvat myös rohdoslääkkeet ja terveydenhuollon välineet ja tarvikkeet.

Avajaisviikolla eli elokuun ensimmäisellä viikolla Manninen Superstoressa on runsaasti supertarjouksia, ilmaisnäytteitä ja muuta mukavaa.

torstai 16. kesäkuuta 2011

Tuotevalikoima kasvaa..
















Tuotevalikoimamme kasvaa vielä tämän viikon aikana parillakymmenellä tuotteella. Lisäilemme uutuustuotteita iltapäivällä verkkokauppaan. Uutuudet -osioista löydät viimeisimmät lisäykset.

keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Asiakaskyssä: Verkkokaupan maksutavat


















"Miksi Mannisen verkkokaupassa on ainoana maksutapana ennakkomaksu?"

Siksi, että se on edullisin. Kaikki muut maksutavat (postiennakko, lasku jne.) lisäävät kustannuksia ja ne lisäkustannukset maksaa loppupelissä aina kuluttaja - suoraan tai epäsuoraan. Lisäkulut on joko "piilotettu" tuotteiden hintoihin tai sitten ne lisätään suoraan loppusummaan.

Muutoksia puhelinnumeroissa

















Nostin tämän ylös, jotta asiakkaat huomaavat väliaikaisen muutoksen puhelinnrossa, josta voi tiedustella tilauksiin liittyviä asioita.  Mainittakoon myös, että verkkokaupan Itella-integraatiossa on ollut viime päivinä joitain ongelmia; ainakin neljän asiakkaan paketti on mennyt normaalisti perille, mutta sähköistä saapumisilmoitusta he eivät ole saaneet. Ongelmatapauksessa soita Riitalle nroon 040 555 6956 (klo 11-18).

Hanna Savolainen on lähtenyt lomalle ulkomaille, joten häneltä ei voi tällä hetkellä tiedustella tilauksista. Riitta Mäkäräinen vastaa tilauksia ja noutomyymälää koskeviin tiedusteluihin; 040 555 6956 (klo 11-18). Tuotetiedustelut numeroon 040 522 6763.

tiistai 14. kesäkuuta 2011

Organic Food Bar








Otin Manninen Nutrceuticals Oy:n alati laajenevaan tuotevalikoimaan tämän planeetan myydyimpiä orgaanisia energia- ja proteiinipatukoita, Organic Food Bar. Täydennä ruokavaliotasi nauttimalla ravitseva, luonnonmukainen ja hyvänmakuinen Organic Food Bar -patukka. Ne valmistetaan 90% neutraloivista, orgaanisista viljatuotteista ja idätetyistä tehokasviksista, siksi niissä on runsaasti mm. antioksidantteja. Maidoton, laktoositon ja gluteeniton. Patukat ovat Suomen tullilaboratorion testaamat ja hyväksymät. EU-sertifioitu luomutuote. Suomen luontaistuotekauppiatten liitto valitsi Organic Food Bar -patukat ehdolle vuoden 2008 luontaiselintarvikkeeksi. Alla yhden patukan tuoteinfo. Muut vaihtoehdot ovat Protein, Active Greens, Cranberry ja Cinnamon Raisin. Kuten nimestäkin voi päätellä, näistä Protein on proteiinipatukka (24 g per patukka) ja muut energiapatukoita (proteiinipitoisuus vaihtelee).











Active Green Chocolate

Sisältää 4000 mg valikoituja kasvisraaka-aineita seoksessa, johon käytämme havaijilaista spirulina-levää, vehnän ja ohran itumehua, mustikoita ja vadelmia. Active Greens Chocolate -energiapatukka on yksi ravitsemuksellisesti voimallisimpia tuotteitamme. Se tarjoaa täydellisen energialisän ruokavalioosi, kun haluat tukea terveellistä elämäntapaasi orgaanisten hedelmien ja vihannesten elinvoimalla sekä orgaanisen, antioksidanttirikkaan tumman suklaan herkullisuudella.

12,3 g terveellisiä kasvirasvoja
13 g proteiineja
34 g hiilihydraatteja
7 g ravintokuitua

Runsaasti antioksidantteja orgaanisesta tummasta suklaasta
Energiaa 320 kilokaloria
80 % kypsentämätöntä

Ainesosat:
Mantelimassa, 19% suklaata, ruokosokerimehu, kaakaovoi, taatelimassa, agavenektari, ruskea riisiproteiini, rusinoita, pellavanituja, kvinoanituja, vehnäruohomehujauhe, ohraruohomehujauhe, seesaminsiemeniä, spirulinajauhe, mustikkajauhe, vadelmajauhe, parsakaalinituja, punajuurimehujauhe.

Tutustu Organic Food Bar -tuotteisiin täällä.

maanantai 13. kesäkuuta 2011

Maallikko on kirjoittanut Totuus kolesterolista -kirjan


















Laajamittaisen statiinilääkityksen kannattaja prof. Strandberg on julkisuudessa harmitellut sitä, että maallikot osallistuvat kolesterolidebaattiin. Jos he kertovat esimerkiksi omia kokemuksiaan statiinilääkityksen haittavaikutuksiasta, niin tämä on mielestäni täysin OK.  Ja jos he kertovat omia kokemuksiaan statiinilääkityksen hyödyistä, niin tämä on mielestäni myös täysin OK.

Mutta mutta.. havaitsin juuri, että Totuus kolesterolista -kirjan todellinen kirjoittaja on toimittaja Maarit Huovinen, jolla ei ole mitään lääke- tai terveystieteellistä koulutusta, eikä hän luonnollisesti ole julkaissut artikkeleita vertaisarvioiduissa tieteellisissä julkaisuissa. Ja hän ei taatusti ole arvioinut ainuttakaan tieteelliseen julkaisuun tarjottua käsikirjoitusta. Hän on siis kiistatta alan maallikko. Toki kirjan seassa on Strandbergin ja Kovasen yksipuolisia kommentteja. Näiden herrojen mukaan maallikkot saavat siis osallistua debaattiin, kunhan vaan toistavat kritiikittömästi heidän veisuja.

En jaksanut lukea Huovisen ja kumppaneiden tieteisfiktiota kovinkaan tarkkaan, mutta uskallan veikata, että kirjassa ei mainita sanallakaan sisätautiopin spesiaalilehdessä julkaistua meta-analyysiä statiinilääkityksen tehosta primaaripreventiossa. Primaari-preventio tarkoittaa pyrkimystä ehkäistä sairauksia terveissä ihmisissä. Maallikkokin tajuaa, että primaaripreventio on lähes poikkeuksetta elämäntapamuutoksia tai muita ei-farmakologisia toimenpiteitä. Toki löytyy poikkeuksia kuten esim. rokotukset ja ulkomaanmatkoihin liittyvät estolääkitykset. Statiinimafia on kuitenkin päättänyt ruveta suosittelemaan SADOILLETUHANSILLE TERVEILLE SUOMALAISILLE STATIINILÄÄKITYSTÄ, ja tämän huvin kustantaa valtaosin veronmaksajat. Mutta nyt takaisin meta-analyysiin. Siihen otettiin mukaan yhdentoista kontrolloidun tutkimuksen data. Potilaita niissä oli mukana yhteensä 65 229. Kyseessä oli vieläpä "korkean riskin" potilaat.

Meta-analyysin johtopäätös: Ei ole näyttöä siitä, että statiinilääkitys vähentäisi kokonaiskuolleisuutta "korkean riskin" potilailla.

Analyysi on julkaistu kesäkuussa 2010 erittäin tunnetussa tiedelehdessä, joten se on varmasti ollut Strandbergin ja Kovasen tiedossa kirjaa kirjoitettaessa. Toki on mahdollista, että Strandberg ja Kovanen ovat ruvenneet denialisteiksi ja eivät halunneet edes tutustua ko. meta-analyysiin. Romuttaahan se koko Strandlandian.

Kirjan esittelyssä käytetään ovelaa kikkaa: "Kirjassa asiantuntijat jakavat tietoa, vastaavat kysymyksiin ja avaavat väitteitä, jotta lukija saisi kokonaiskuvan tästä Nobel-palkitusta mutta kiistellystä aiheesta." Asiaan perehtymätön lukija voisi tämän lauseen perusteella päätellä, että monet kolesteroliteoriaan liittyvät olettamukset on selvitetty niin perusteellisesti, että niiden perusteella on jaeltu Nobel-palkintoja. Todellisuudessa Brown ja Goldstein saivat Nobel-palkinnon LDL-reseptorin identifikaatiosta tutkiessaan FH-tautia.

Jos lääkäri on määrännyt sinulle statiinlääkitystä primaaripreventioon, älä lopeta sitä oma-aloitteisesti. Voit kuitenkin viedä hänelle näytille ko. meta-analyysin. Voit ladata sen maksutta PDF-tiedostona täältä.  On mahdollista, että hän ei ole siitä koskaan kuullutkaan. Kliinikot ovat hyvin kiireisiä ja siksi poimivat tietonsa valtaosin Käypä hoito -suosituksista. Tässä tapauksessa Käypä hoito on melko pitkälle käymätöntä hoitoa.

Alla Uutispalvelu Duodecimim uutinen ko. meta-analyysiin liittyen. Lääkäriseura Duodecim on Käypä hoito -suositusten takana. Muuttuukohan Strandlandian suositukset lähitulevaisuudessa? 

Statiinit eivät pienennä riskiryhmäläisten kuolleisuutta

julkaistu 01.07.2010/Uutispalvelu Duodecim

Statiini-kolesterolilääkkeiden hyödyt sydäntautien ennaltaehkäisevässä hoidossa saattavat olla uskottua vähäisemmät. Ainakaan statiinit eivät näytä alentavan riskiryhmäläisten kuolleisuutta, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa.

Statiinit ehkäisevät uusia oireita ja vähentävät kokonaiskuolleisuutta henkilöillä, jotka ovat jo sairastuneet sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi ne vähentävät vakavia sydänkohtauksia henkilöillä, joilla on runsaasti riskitekijöitä. Sen sijaan ei ole ollut riittävästi tietoa niiden vaikutuksista kokonaiskuolleisuuteen terveillä, mutta sydäntaudeille alttiilla. Statiinit ovat käytetyimpiä lääkkeitä sydäntautien hoidossa ja ehkäisyssä.

Meta-analyysiin koottiin yhdentoista aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä noin 33 000 statiinihoitoon satunnaistetun ja yhtä monen lumelääkettä saaneen tiedoista.

Keskimäärin nelivuotisten seurantojen aikana 2 800 osallistujaa kuoli, mutta tapauksia sattui yhtä lailla kummassakin ryhmässä.

Erot eivät olleet tilastollisesti merkitseviä, vaikka statiineja käyttäneiden LDL-kolesterolin pitoisuudet pienenivät selvästi enemmän kuin verrokkien. Myöskään tutkimuksen alussa mitattu veren LDL-pitoisuus tai sen muutoksen suuruus eivät liittyneet kuolleisuuteen, tutkijat havaitsivat.

Tulosten perusteella statiinihoito ei juuri vaikuta sydän- ja verisuonitautien riskiryhmäläisten kuolleisuuteen ainakaan neljän vuoden seurannassa. Seuranta-aika on kuitenkin suhteellisen lyhyt, joten hoidon pitkäaikaisvaikutuksista tarvitaan lisää tietoa. Tutkijat suosittavat, että statiinien ennaltaehkäisevää käyttöä harkitaan tarkoin etenkin, kun lääkitykseen voi liittyä myös haittoja.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Archives of Internal Medicine -lehdessä.

sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Totuus kolesterolista, according to Manninen















"When an old and distinguished person speaks to you, listen to him carefully and with respect - but do not believe him. Never put your trust in anything but your own intellect. Your elder, no matter whether his is a Nobel Laureate, may be wrong. The world progresses, year by year, century by century, as the members of the younger generation find out what was wrong among the things that their elders said. So you must always be skeptical - always think for yourself."
-- Nobelisti Linus Pauling, ohjeita ruotsalaisille yliopisto-opiskelijoille v. 1954

Alunperin oli tarkoitus kirjoittaa useampiosainen kirjoitus kolesterolidebaatista, mutta päätinkin hypätä suoraan johtopäätöksiin.

Tuomari: "Kutsun Anssi Mannisen todistamaan".
Tuomari: "Vannotteko kertovanne totuuden sitä mitenkään muuttamatta?"
AM: "Vannon."
Tuomari: "Istuutukaa."
Tuomari: "Kertokaa nimenne."
AM: "Anssi Manninen."
Tuomari: "Kertokaa tulkintanne kolesterolidebaatista.."

1. Erittäin korkea LDL-pitoisuus osallistuu sepelvaltimotaudin ja sitä myötä sydäninfarktin syntyy osalla ihmisistä. He voivat hyötyä statiinilääkityksestä, joskin on epäselvää johtuvatko lääkityksen hyödyt pääasiassa kolesteroliarvojen muutoksista vai joistain muista vaikutuksista. LDL-pitoisuuden ja sepelvaltimotaudin tai sydäninfarktin välisen korrelaation osalta tutkimustulokset ovat erittäin ristiriitaisia. Koko kansalle suunnattu laajamittainen statiinilääkitys ei ole tieteellisesti perusteltua. Statiinien haittavaikutuksia on vähätelty. Statiinilääkityksen yhteydessä kannattanee käyttää ubikinonilisää, joskin näyttö hyödyistä on tällä hetkellä vähäistä.

2. Osa tyydyttyneistä rasvahapoista nostaa hieman LDL-pitoisuutta. Tyydyttyneen rasvan nauttiminen ei kuitenkaan ole epidemiologisessa tutkimuksissa ollut yhteydessä sepelvaltimotautiin tai sydäninfarktiin. Kontrolloiduissa tutkimuksissa tyydyttyneen rasvan osittainen korvaaminen tyydyttämättömällä rasvalla voi laskea hieman LDL-pitoisuutta, mutta tällä ruokavaliomuutoksella ei ole tutkimuksissa havaittu olevan mitään vaikutusta sepelvaltimotauti- tai sydäninfarktiriskiin. Oma veikkaukseni on, että tällaisella "rasvanäpertelelyllä" ei ole mitään merkitystä sydänterveyden kannalta. Hyvin vähäisestä tyydyttyneen rasvan saannista (< 10 E%) on todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä. Stanolimargariinien "sydänystävällisyydestä" ei ole mitään tieteellistä näyttöä. Ruoan kolesterolia ei tarvitse varoa. Kovaa harjoittelevat urheilijat todennäköisesti hyötyvät runsaasta kolesterolin saannista.

3. Kolesteroliteorian parissa soheltaa valtava määrä tyhmiä tutkijoita, joiden kriittinen ajattelu näyttäisi olevan banaanikärpästen tasolla. Itse asiassa eräs tutkija on ehdottanut, että banaanikärpäsiä voitaisiin hyödyntää ihmisen valtimokovetustaudin syitä tutkittaessa. Hetkinen.. banaanikärpäsen verenkierto on avoin, kun se taas ihmisellä suljettu. Banaanikärpäsen takaruumiissa sijaitsevat sydämet (kyllä, monikossa) pumppaavat ruumiinnesteen lyhyitä putkia pitkin virtaamaan vapaasti ötökän kudoksissa. Noita putkia tuskin voi edes kutsua valtimoiksi. Tutkippa siinä sitten banaanikärpästen avulla ihmisen valtimokovetustaudin syitä. Äly hoi, älä jätä!

lauantai 11. kesäkuuta 2011

Kolesterolidebaatti – Osa 1: Famiaalinen hyperkolesterolemia














I'll never make that mistake again, reading the experts' opinions. Of course, you only live one life, and you make all your mistakes, and learn what not to do, and that's the end of you.” -- Richard Feynman

Kolesteroliteoriasta käydään kovaa debaattia. Itse en ole aiheeseen vielä kovinkaan hyvin perehtynyt, mutta nyt olen ruvennut systemaattisesti käymään läpi ne tieteelliset julkaisut, joiden väitetään osoittavan kolesteroliteorian oikeaksi sekä ne julkaisut, joiden väitetään romuttavan kolesteroliteorian. Asiantuntijalausunnot ja muut mielipidekirjoitukset eivät merkkaa tässä yhteydessä mitään; teen omat henkilökohtaiset tulkintani saatavilla olevan tutkimusdatan perusteella. Toimiessani Advanced Research Pressin tiede-toimittajana vuosina 2004-2008 "asuin" käytännössä PubMed-tietokannassa, joten kirjallisuuden tutkailu on tuttua puuhaa. Johtopäätös tulee olemaan 1) kolesteroliteoria on pitävä tai 2) kolesteroliteoria on potaskaa tai 3) jotain siltä väliltä.


Famiaalinen hyperkolesterolemia eli FH-tauti on varsin yleinen perinnöllinen sairaus. FH-tauti aiheutuu solukalvoilla olevien LDL-lipoproteiinireseptorien rakenneviasta, jonka vuoksi kolesterolin pääsy verenkierrosta soluihin on heikentynyt. Tämän vuoksi FH-tautia sairastavien henkilöiden veressä on poikkeuksellisen korkea LDL-pitoisuus.  LDL eli low-density lipoprotein on kolesteroliteorian kannattajien mukaan ns. huono kolesteroli.

FH-taudin periytymistapa on dominantti; mikäli toisella vanhemmalla on tauti, on lapsella 50%:n mahdollisuus periä se, ja vice versa, jos lapsella todetaan FH tauti on se myös jommalla kummalla (tai molemmilla) hänen vanhemmistaan. Tauti tulee yleensä esiin jokaisessa sukupolvessa. Jos molemmilla vanhemmilla on FH-tauti on lapsella 25 %:n mahdollisuus periä se molemmilta vanhemmiltaan ja saada taudin vaikein muoto, homotsygoottinen FH-tauti. Heillä LDL ei poistu verenkierrosta lainkaan normaalia reittiä.

FH-tautia sairastaa arviolta joka 500. suomalainen eli rapiat 10 000 henkilöä. Homotsygoottista FH-tautia sairastaa vain joka miljoonas suomalainen eli tällä hetkellä ehkä 3 tai 4 henkilöä.

Kuten sanottua, FH-tautia sairastavien henkilöiden veressä on poikkeuksellisen korkea LDL-pitoisuus; homotsygoottista FH-tautia sairastavilla LDL-pitoisuus on äärimmäisen korkea. Niin korkea, että kolesteroli lähes kirjaimellisesti tulee korvista ulos (tarkkaan ottaen kolesterolikertymät sijoittuvat lähinnä yläluomiin, silmän iiriksen ulkoreunaan ja akillesjänteeseen). Kolesterolikertymiä havaitaan myös ”helpompaa” FH-tautia sairastavilla.

Kolesteroliteorian kannattajien mukaan FH-tauti edustaa Luontoäidin ultimaalista tutkimusta, joka osoittaa kiistattomasti korkean LDL-pitoisuuden lisäävän sepelvaltimotaudin riskiä. Onhan FH-taudin havaittu hoitamattomana johtavan usein sydäninfarktiin jo suhteellisen nuorella iällä. Homotsygoottista FH-tautia sairastavat saattavat ilman hoitoa kuolla infarktiin jo muutaman vuoden iässä.

Asiaan perehtymättömille mainittakoon, että sydäninfarkti tarkoittaa äkillisestä hapenpuutteesta johtuvaa kuoliota sydänlihaksessa. Infarkti on sepelvaltimotaudin pahin seuraamus. Sepelvaltimotauti johtuu sepelvaltimoiden ahtautumisesta. Ahtautumisen syynä on valtimon kovettumatauti eli ateroskleroosi. Sepelvaltimot huolehtivat sydämen veren saannista. Yksinkertaistettuna on todettu, että ”sepelvaltimotaudissa kolesteroli tukkii suonet ja lopulta ne menevät kokonaan tukkoon, jolloin seuraa sydänkohtaus”. Ja nimenomaan LDL eli ns. huono kolesteroli tukkii ne suonet. HDL eli ns. hyvä kolesteroli puhdistaa suonia kolesterolista.












Yhteenveto: korkea LDL --> sepelvaltimoiden kovettuminen --> sydäninfarkti. Eli LDL-pitoisuutta laskemalla voidaan estää sepelvaltimotaudin ja sitä myötä infarktin riskiä koko väestössä. End of discussion, right? Wrong.

Kuten sanottua, FH-taudin on havaittu hoitamattomana johtavan usein sydäninfarktiin jo suhteellisen nuorella iällä. Tämä on sekä kliinikoiden kertomaa ”anekdoottitietoa” että tutkimusten tarjoamaa antia. Kyseisissä tutkimuksissa on kuitenkin lähes poikkeuksetta ollut mukana sellaisiin sukuihin kuuluvia henkilöitä, joissa infarktin tiedettiin kulkevan. Populaatiotasolla tulokset ovat olleet selvästi ristiriitaisempia. Ehkä mielenkiintoisin tähän aiheeseen liittyvä tutkimus ilmestyi kymmenisen vuotta sitten arvovaltaisessa British Medical Journal -tiedelehdessä (Sijbrands ym. 2001).  Alankomaalainen tutkimusryhmä haivaitsi, että noin 40 % hoitamatonta FH-tautia sairastavista saavutti täysin normaalin elämänkaaren. Tämä siis siitä huolimatta, että heidän LDL-pitoisuutensa oli mitä ilmeisemmin hyvin korkea. Itse asiassa FH-tauti näytti jopa hieman pidentävän elinikää ennen vuotta 1900. Tutkijat spekuloivat, että korkea kolesterolipitoisuus suojasi infektiotaudeilta. Korkean kolesterolin tiedetään suojaavan ainakin gramnegatiivisten bakteerien aiheuttamilta infektiotaudeilta. Vaikka ko. artikkeli julkaistiin yhdessä tämän planeetan tunnetuimmista lääketieteellisistä lehdistä, tilastotiedot paljastavat, että sitä on siteerattu kirjallisuudessa suhteellisen harvoin.

Lukuisissa tutkimuksissa on myös havaittu, että FH-tautia sairastavien kolesteroliarvot eivät korreloi sydänsairauksien kanssa. Tämä ilmiö on havaittu myös suomalaisessa tutkimuksessa (Gylling & Miettinen 1988). Mielenkiintoista on myös se, että runsas-kolesterolinen veri virtaa luonnollisesti kaikissa valtimoissa, mutta se tukkii lähinnä sepelvaltimot, eikä esimerkiksi aivovaltimoita. Jopa homotsygoottista FH-tautia sairastavien aivovaltimot ovat usein täysin normaalit (esim. Postiglione ym. 1991). Valtimo tarvinnee siis mekaanista kuormitusta, jotta korkea kolesteroli voisi aiheuttaa kovettumia.

Osa FH-tautia sairastavista kiistattomasti hyötyy LDL-pitoisuutta alentavista toimenpiteistä eli lähinnä statiinilääkityksestä. Myös ruokavaliomuutoksista voi olla hyötyä. Toisaalta on myös selvää, että pelkkä korkea LDL ei pysty selittämään heidän lisääntynyttä sepelvaltiomotauti- ja infarktiriskiä. Heillä täytyy olla geeneissään myös muita tekijöitä, jotka edesauttavat korkean LDL-pitoisuuden vaikutusta valtimoiden kovettumiseen. Nähtävästi osallisena on ainakin verenhyytymiseen liittyviä tekijöitä (esim. fibrinogeeni, tekijä 8 ja protrombiini). Statiinilääkitys vaikuttaa suotuisasti myös näihin tekijöihin.

Kotiläksy:
FH-tautia ei voida käyttää oikeutuksena terveille ihmisille suunnatulle statiinilääkitykselle. Siihen kuitenkin usein viitataan tässä debaatissa. Esimerkiksi professori Strandberg, jonka laatimien suositusten mukaan satojen tuhansien suomalaisten pitäisi käyttää statiineja, perustelee kantaansa mm. FH-taudilla.  Eihän FH-tautia sairastavia voida pitää ”normaaleina ihmisinä” tässä suhteessa. Ja sitä paitsi osa FH-tautia sairastavista elää hoitamattomanakin täysin normaalin elämän huolimatta hyvin korkeasta kolesterolista.

Hiilihydraattitankkaus ja entsyymivalmisteet



















Kaveri kyseli, että mitä entsyymivalmistetta kannattaisi käyttää hiilihydraattitankkauksen yhteydessä. Suosittelin käyttämään pankreatiinia, sillä siinä on kaikki energiaravinto-aineita pilkkovat entsyymit sellaisena kuin ne eläimen haimasta erittyvät ulos. Jos ideologisista tai muista syistä ei halua käyttää eläinperäisiä tuotteita, Vegan Digestive Entzymes on hyvä valinta.  Betaine HCL with Pepsine ei ole kovinkaan relavantti tuote hiilihydraattitankkauksen kannalta, sillä suolahappo (HCL) ja pepsiini osallistuvat proteiinipitoisten ruokien pilkkomiseen. Suolahappo on sama asia kuin mahahappo. Happamuutta tarvitaan lähinnä tiettyjen liharakenteiden hajottamiseen.

Hiilihydraattitankkauksen yhteydessä kannattaa ruoka pureskella hyvin, sillä silloin ruokaan sekoittuu runsaasti myös syljen amylaasia. Amylaasi on siis hiilihydraatteja pilkkova entsyymi, jota erittyy sekä sylkirauhasista että haimasta.

perjantai 10. kesäkuuta 2011

Kolesterolidebaatti kiihtyy
















Jussi Halleen, FT on dosentti, jolla on 20 vuoden kokemus lääketieteellisestä tutkimustyöstä osteoporoositutkijana. Hänet on palkittu vuoden parhaasta luututkimuksesta Suomessa, Euroopan luututkimusseuran tutkijapalkinnolla, Uuden Teknologian Säätiön palkinnolla parhaasta suomalaisesta keksinnöstä, sekä Tasavallan Presidentin InnoSuomi-keksintöpalkinnolla. Jussi on erehtynyt vuosikausien ajan erittäin perusteellisesti kolesteroliaiheiseen tieteelliseen kirjallisuuteen, ja tuntee sen jopa paremmin kuin osteoporoosiaiheisen. Alla hänen ajatuksiaan aiheen tiimoilta.

"Erilaisten terveyshaittojen yleisyyttä statiinien käyttäjillä pitäisikin nyt ruveta pikaisesti tutkimaan yhteiskunnan rahoituksella ilman lääketeollisuuden tukea, ja sellaisten henkilöiden toimesta, joilla ei ole minkäänlaisia kytköksiä lääketeollisuuteen.

Tässä yhteydessä haluan tuoda esille, miksi itse aikanaan lähdin tässä asiassa julkisuuteen. Havahduin aiheeseen nähtyäni Ylen ”Silminnäkijä”-sarjan ohjelman ”Turha kolesterolisota”, ja luettuani perään Uffe Ravnskovin kirjan ”Kolesterolimyytti”. Molemmissa todettiin yksiselitteisesti ja perustellusti, että kolesterolilääkkeet ovat käytännössä hyödyttömiä. Ravnskov toi lisäksi esille statiinien aiheuttamat moninaiset terveyshaitat. Tuttavapiirissäni oli 19 statiinien käyttäjää, joista muutama ihan lähipiirissä. Lähipiiriläisilläni tuntui olevan juuri niitä terveyshaittoja, joita Ravnskov toi kirjassaan esille. Rupesin sitten kyselemään asiasta tarkemmin noilta muilta tuttavapiiriini kuuluvilta statiinien käyttäjiltä, joista ihan jokainen tuntui kärsivän Ravnskovin kuvaamista haitoista. Yleisimmät haitat olivat erilaiset lihasvaivat, alaraajojen ongelmat ja muistihäiriöt.

Ravnskov perusti väitteensä selkeisiin tieteellisiin faktoihin. Hän toi erinomaisesti esille paitsi omia väitteitään tukevan kirjallisuuden, myös vastakkaista näkemystä puoltavan kirjallisuuden, sekä selkeät tieteelliset perustelut sille, mikä siinä on vikana. Aloin järjestelmällisesti penkomaan Ravnskovin väitteiden taustalla olevia julkaisuja, ja havaitsin hyvin nopeasti (muutamista kirjassa esiintyvistä virheistä huolimatta) hänen olevan oikeassa. Mitä enemmän asiaan tutustuin sitä enemmän aloin ihmetellä, kuinka voi olla mahdollista, että asiantuntijat ympäri maailman tuntuvat olevan pihalla kuin lumiukot kolesteroliin liittyvistä tieteellisistä faktoista. Vallalla olevan teorian taustalla ei näkynyt olevan minkäänlaista tieteellistä näyttöä, vaan sen perusteet olivat monin paikoin suorastaan naurettavan lapselliset. Tuntui ettei kukaan asiantuntija voi siihen uskoa, jos on tosissaan perehtynyt alan kirjallisuuteen.

Otan yhden konkreettisen esimerkin lapsellisista perusteluista. Haastattelin useita lääkäreitä kysellen heiltä perusteluja sille, miksi kolesterolia kannattaa alentaa lääkkeillä. Yleisimpänä vastauksena tuli kuin apteekin hyllyltä: ”Joillakin luonnonkansoilla on matalat kolesteroliarvot ja ei lainkaan sydäntauteja”. Tällä perusteella kuulemma voi päätellä, että matala kolesterolitaso on ”ihmisrodulle ominaista ja luontaista”. Tämä ilmeisesti lääketeollisuuden myyntimiehiltä opittu myyntivaltti on kirjattu myös hoitosuosituksiin. Missään ei kuitenkaan vaivauduta tuomaan esille sitä tosiseikkaa, että kyseisten luonnonkansojen keski-ikä on alle 30 vuotta, mikä selittää alhaisen sydäntautikuolleisuuden. Tämankaltainen olennaisten tosiasioiden pimittäminen on hyvin yleinen käytäntö, jonka avulla saadaan luotua harhaanjohtava illuusio kolesterolin alentamisen järkevyydestä.

Tähän voisikin nyt todeta kyynisesti, että siitä vain kaikki alentamaan kolesteroliarvojanne näiden luonnonkansojen tasolle, ja mielellään mahdollisimman nuorena, niin saadaan suomalaistenkin keski-ikä putoamaan alle 30 vuoden. Siitä olen asiantuntijoiden kanssa samaa mieltä, että sydäntautikuolleisuus taatusti romahtaa. Tieteellisesti tämä luonnonkansa-argumentti on suunnilleen yhtä järkevä kuin että suosittelisi suomalaisia pukeutumaan ympärivuotisesti pelkkään lannevaatteeseen, koska niin tekevät päiväntasaajan seudulla asuvat luonnonkansatkin. Ja jos talvella meinaa tulla kylmä kannattaa lämmittää ulkoilman lämpötilaa lämmittämällä lämpömittaria kuumavesihanan alla, niin johan alkaa tarjeta. On nimittäin täsmälleen yhtä perusteltua ja järkevää kuin kolesterolin alentaminen sydäntautien ehkäisemiseksi. Nämä sinänsä hupaisat esimerkit eivät kovin paljoa naurata, sillä useat ”tieteelliset perustelut” kolesterolin alentamisen järkevyydestä ovat todellakin tätä tasoa!

Esitin sitten ajatukseni kolesterolilääkkeiden turhuudesta ja haitoista statiineja käyttäville tuttavilleni, joista osa lopettikin lääkityksen, minkä seurauksena heidän jokaisen haittansa joko lievenivät tai paranivat kokonaan. Muutaman heistä lääkärit vaativat kolesteroliarvojen noustessa heitä aloittamaan hoidon uudestaan toisella statiinilla, jolloin kaikkien heistä haitat taas pahenivat tai palasivat. Lopulta he luopuivat lääkkeistä kokonaan, jolloin haitat taas lievenivät tai paranivat. Mikään muu asia ei muuttunut lääkityksissä tai elämäntavoissa, joten oli itsestäänselvää, että vaivat johtuivat statiineista. Jos joka ikinen tuntemistani statiinien käyttäjistä kärsi elämänlaatuaan merkittävästi heikentävistä lääkityksen aiheuttamista terveyshaitoista, niin kenenkään on turha tulla väittämään, että nämä vaivat eivät olisi hyvin yleisiä. Ja jos tutkimustulokset muuta osoittavat, silloin niiden tutkimusasetelmia ja tuloksia on tarkoitushakuisesti ja räikeästi manipuloitu. Varsinkin kun terve järkikin sanoo, kolesterolin tärkeyden elimistölle tietäen, että kolesterolin alentamisesta täytyy seurata terveyshaittoja. 

Osa tuttavistani, mukaan lukien pari lähipiiriläistä, ei kuitenkaan lääkärinsä kehotuksesta suostunut hoitoaan lopettamaan. Joillakin heistä haitat olivat todella vakavia, ja niiden seuraaminen oli todella rankkaa. Tässä jos missä toteutui kohdallani sanonta ”tieto lisää tuskaa”, ja minun oli yksinkertaisesti pakko yrittää tehdä asialle jotain. Yritin kirjoittaa aiheesta Lääkärilehteen katsauksen, jolle annoin nimeksi ”Totuus kolesterolista”. Kirjoituksen arvioineet asiantuntijat luonnollisesti lyttäsivät sen maan rakoon. Otsikko sentään sai jatkaa elämäänsä Prof. Timo Strandbergin ja Prof. Petri Kovasen vastikään julkaisemassa science fiction –romaanissa (mikä ihmeellinen yhteensattuma), jossa ”pimeälle puolelle siirtynyt paha kolesteroli terrorisoi ihmiskuntaa” vanhaan hyvään ”Tähtien sota” -tyyliin. 

Kalevassa julkaistiin lauantaina 30.4. toimittaja Heli Väyrysen kirjoittama Strandbergin haastattelu, jossa Strandberg on huolissaan siitä, että ”kolesterolista on liikkeellä väärää tietoa”. Samasta asiasta olen minäkin hyvin huolestunut, ja tuon väärän tiedon levittämisestä ovat pääasiassa vastuussa Strandberg itse sekä hänen hoitosuosituksia laativat kollegansa. Väyrynen kirjoittaa haastattelussaan: ”Strandberg on seurannut kolesteroliskeptikkojen kritiikkiä tiedotusvälineissä surullisena. Kolesterolia pitkään tutkinut asiantuntija sekä nettitiedon ja omien kokemustensa varassa kommentoiva maallikko saavat mediassa yhtä suuren painoarvon.

Kommentti on vähintäänkin erikoinen, sillä julkisuudessa kritiikkiä ovat esittäneet pääasiassa pitkän linjan tiedemiehet ja arvostetut professorit. Näen kommentin erityisesti hyökkäyksenä statiineista sairastunutta ja niiden käytön vähentämisen puolesta erinomaisen perustellusti Kalevan mielipidepalstalla (7.4.) kirjoittanutta Leino Utriaista kohtaan. Kommentti osoittaa Strandbergin täydellisen välinpitämättömyyden ja piittaamattomuuden niitä ihmisiä kohtaan, jotka ovat lääkityksen vuoksi sairastuneet. Samaa piittaamattomuutta osoittaa myös se, että Strandberg pyrkii kaikin keinoin vähättelemään ja suorastaan peittelemään tutkimuksia, jotka osoittavat statiinien aiheuttavan terveyshaittoja, vaikka hänen pitäisi hoitosuositusten laatijana olla niistä erittäin huolestunut ja huutaa huolensa julki kovaan ääneen. 

Prof. Kari Salminen on ansiokkaasti ja perustellusti kritisoinut kolesteroliteoriaa jo suurin piirtein ennen kuin itse olin syntynytkään. Tuolloin asian ymmärtäminen oli paljon vaikeampaa kuin nykyään, koska tutkimustietoa oli paljon vähemmän. Nykyäänhän kolesteroliteorian kumoavaa tietoa tulee koko ajan lisää kiihtyvällä tahdilla, ja sitä on jo niin paljon, että asian pitäisi olla jokaiselle asiaan toden teolla perehtyneelle asiantuntijalle itsestään selvä. Salminen on esittänyt Strandbergille julkisuudessa aiemmin tässäkin viestiketjussa esiin tulleita kysymyksiä, joihin Strandbergilla ei ole kuulemma ”ollut aikaa” vastata. Kummallisesti Strandbergilla kuitenkin oli heti aikaa paneutua penkomaan julkaisua, jossa statiinien oli jollain ihmeen konstilla osoitettu ehkäisevän syöpää, ja lähettää se tälle foorumille vastauksena lähettämääni viestiin, jossa toin esille tuoreen julkaisun, jossa statiinien osoitettiin aiheuttavan eturauhassyöpää. Kysymys ei siis ole siitä, etteikö Strandbergilla ole aikaa. 

Strandbergilta on ihan turha odottaa vastauksia noihin Salmisen kysymyksiin, koska hän pelkää, että niiden tarkempi penkominen tulee väistämättä osoittamaan, että hänen käsityksensä kolesterolin vaaroista ei pidä paikkaansa. Tämä on ollut Strandbergin kollegoineen yleinen tapa toimia jo pitkään. Kritiikkiin ei vastata suoraan, koska näyttö sen puolesta on kiistaton, ja heidän omaa kantaansa tukevaa tieteellistä näyttöä ei ole olemassa. Näin ollen heidän ainoaksi mahdollisuudekseen jää ”vaieta kritiikki kuoliaaksi” tai hokea hokemasta päästyään, kuinka ”useat sadat tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet heidän olevan oikeassa”. Ja silloin harvoin kun kritiikkiin vastataan siihen vastataan virheellisillä väitteillä sekä keksimällä kuinka näissä vastakkaisissa julkaisuissa olisi jotain mystisiä ”sekoittavia tekijöitä”, joiden vuoksi niiden tulokset ovat vääriä. Helppoa ja yksinkertaista, eikä tarvitse vaivata päätään niin monimutkaisilla asioilla kuin oikeilla tieteellisillä perusteluilla, varsinkaan kun niitä ei ole olemassa. 

Strandberg on tehnyt kolesterolitutkimusta 30 vuotta ja tehnyt siitä aikanaan väitöskirjan. Tällä perusteella hän julistautuu suureksi kolesteroliasiantuntijaksi, vaikka hänen kolesterolitietämyksensä näyttää jämähtäneen ajalle jolloin hän teki väitöskirjaansa. Hän tuntuu olevan perillä ainoastaan sellaisista uudemmista tutkimuksista, jotka ovat edullisia lääkemyynnin edistämisen kannalta, ja vastakkaisista tutkimuksista hän ei näytä olevan edes tietoinen. Ristiriita julkisuudessa käytävässä kolesterolikeskustelussa syntyykin siitä, että kritiikkiä esittävät skeptikot perustavat kritiikkinsä tuoreeseen tutkimustietoon, ja ovat perillä myös niistä lukuisista tutkimuksista, joiden tulokset eivät ole lääkemyynnin edistämisen kannalta edullisia. 

Strandbergin tavoin olen minäkin seurannut erittäin surullisena julkisuudessa käytävää kolesterolikeskustelua. On täysin käsittämätöntä, että hoitosuosituksia laativat henkilöt, joilla on merkittävät henkilökohtaiset taloudelliset kytkökset lääketeollisuuteen, ja joiden käsitys kolesterolista perustuu ikivanhoihin pakkomielteisiin päähänpinttymiin, joilla ei ole mitään tekemistä tieteellisten tosiasioiden kanssa. Kuitenkin he tuntuvat edelleen saavan julkisuudessa paikoin suuremman painoarvon kuin ne todelliset (skeptikko)asiantuntijat, joilla ei ole minkäänlaisia kytköksiä lääketeollisuuteen, ja jotka yrittävät epätoivoisesti tuoda julki totuuden. Hoitosuositusten laatijat eivät esim. tunnu ymmärtävän lainkaan Prof. Pentti Tuohimaan ja Prof. Matti Järvilehdon erinomaisen oivaltavaa ja perusteltua tuoretta teoriaa verisuonitukosten synnystä, vaikka se on saanut maailmalla hyvin positiivisen vastaanoton. Ongelma lienee siinä, että tuo teoria osaltaan romuttaa käsityksen kolesterolin vaarallisuudesta? 

Hoitosuosituksia laativien asiantuntijoiden puolustukseksi voi sanoa, että he seuraavat hoitosuosituksissa samaa trendiä kuin asiantuntijat kaikkialla muualla maailmassakin. Kuinka sitten on mahdollista, että asiantuntijat ympäri maailman tuntuvat olevan pihalla kuin lumiukot kolesteroliaiheisesta tieteellisestä kirjallisuudesta? Tähän lienee kolme mahdollista syytä: 1) Heillä ei ole aikaa tutustua itse tarpeeksi hyvin alan kirjallisuuteen, vaan heidän asiantuntemuksensa perustuu pääasiassa lääketeollisuuden myyntimiehiltä saatuun ”koulutukseen”, jossa tuodaan ilmi ainoastaan lääkemyynnin edistämisen kannalta olennaiset tutkimukset, ja vastakkaiset tutkimukset jätetään huomiotta (tässä yhteydessä haluan korostaa, että lääketeollisuuden myyntimiehet tekevät työtään, ja valtaosa heistä toimii taatusti hyvässä uskossa annettujen ohjeiden mukaisesti); 2) He ymmärtävät totuuden, mutta eivät enemmistön paineen alla ja/tai taloudellisten kytköstensä vuoksi uskalla ryhtyä vastustamaan valtavirtaa; 3) He yrittävät tarkoitushakuisesti johtaa yhteiskuntaa harhaan, motiiveinaan lääketeollisuuden myynnin edistäminen ja henkilökohtainen vaurastuminen.

Valtaosa asiantuntijoista kuulunee kategoriaan 1), ja yhä useampi luultavasti kategoriaan 2). En olisi ollenkaan yllättynyt jos kategoriaan 3) kuuluvia tapauksiakin maailmalta paljastuisi, sillä vastaavia tapauksia on paljastunut aiemmin kun kolesterolilääkkeillä rikastuneita lääketehtaita on tuomittu miljardiluokan korvauksiin rötöksistään. Tällöin on mm. paljastunut tapauksia, joissa asiantuntijan ja lääketehtaan välillä on ollut salainen sopimus, jonka mukaan lääketehdas on maksanut asiantuntijalle rojaltityyppistä korvausta, jonka määrä on ollut sidottu tietyn lääkkeen myyntivolyymiin. Kuulostaa täysin uskomattomalta että tällaista voi tapahtua, mutta tämä on ihan silkkaa faktaa!

Alussa mainitsemistani tuttavapiiriini kuuluvista statiinien käyttäjistä viimeinenkin lopetti vihdoinkin (aiemmin jääräpäisenä pysyneen lääkärinsä kehoituksesta) lääkityksensä pari viikkoa sitten, joten olen nyt saavuttanut sen tavoitteen, joka minulla oli kun julkisuuteen lähdin. Tuttavapiirissäni on nyt 19 henkilöä, joiden elämänlaatu on turhan statiinien käytön lopettamisen ansiosta huomattavasti parempi kuin aiemmin. Moni heistä lopetti lääkityksen lääkärinsä kehotuksesta MOT-ohjelman jälkeen, joten olen asiassa suuressa kiitollisuudenvelassa toimittaja Martti Backmanille. On pakko mainita että seurasin hämmentyneenä, kuinka ”maallikkotoimittaja” Backman pystyi muutamien viikkojen asiaan perehtymisen jälkeen oikomaan selkeisiin tieteellisiin faktoihin nojaten hoitosuositusten laatijoiden julkisuudessa esittämiä virheellisiä väitteitä ohjelman sisällöstä. Todella hatunnoston arvoinen suoritus!

Lopuksi haluan vielä esittää Nostradamusta. On päivänselvää, että ei mene enää kovin kauaa siihen kun väistämätön tapahtuu ja tosiasiat tulevat yleisesti hyväksytyksi. Lumipalloefekti on käynnistynyt, ja sitä ei voida enää pysäyttää. Malcolm Kendrick totesi erinomaisessa kirjassaan ”Ei sittenkään kolesteroli”, että kehoitus alentaa kolesterolia lääkkeillä on ”vakava rikos ihmiskuntaa vastaan”. Ennustankin, että lähivuosien paljastukset tulevat johtamaan lääketieteen historian ylivoimaisesti suurimpaan skandaaliin, jonka rikosoikeudelliset seuraukset tulevat olemaan aivan omassa kastissaan.

Hoitosuosituksia laativien asiantuntijoiden olisikin nyt hyvä ottaa hieman ennakkoa ja pysähtyä pohtimaan omaa asemaansa sillä hetkellä kun (ei siis jos) tämä ihan lähivuosina tapahtuu. Tietämättömyydelläkään ei voi väistää vastuutaan, sillä tosiasiat ovat olleet yleisessä tiedossa ja jokaisen asiantuntijan saatavilla vuosikausia. Seuraukset olisivat todella vakavat, jos joidenkin kohdalla paljastuisi, että kyseessä on ollut omien taloudellisten intressien ajama tarkoituksellinen yhteiskunnan harhaanjohtaminen, jolla on pyritty tietoisesti aiheuttamaan kansanterveyden romahtaminen, ja sitä kautta lääkemyynnin huomattava lisääntyminen. Itse en tällaiseen usko, ainakaan suomalaisten asiantuntijoiden kohdalla, mutta teoriassa se on tietenkin mahdollista ainakin jossain päin maailmaa.

Ymmärrän tavallaan hoitosuosituksia laativien asiantuntijoiden aseman ja tilanteen, sillä lääketeollisuus pyrkii hyvin voimakkaasti vaikuttamaan heidän päätöksentekoonsa järjestämillään koulutustilaisuuksilla, joita sitten vielä tehostetaan merkittävillä henkilökohtaisilla taloudellisilla kytköksillä. Tätä järjestelmällistä aivopesua vasten ei ole mikään ihme, että asiantuntijoiden todellisuus on pahasti hämärtynyt. Heidän vastuutaan se ei kuitenkaan poista. Asiantuntijoille on varmasti vaikeaa myöntää vuosikausien jälkeen ”menneensä halpaan” ja olleensa väärässä, mutta mikäli he nyt näin tekisivät, olisi se ainakin minun mielestäni erittäin kunnioitettava teko."

torstai 9. kesäkuuta 2011

Uusi ProBody nyt lehtipisteissä

D-vitamiini – satoja geenejä säätelevä ”supervitamiini” (Päivitetty 9.6.)

 

 

 

 

 

 

 

Artikkeliin on päivitetty punaisella uudet S-D-25 -viitearvot.

Teksti: Anssi Manninen, TtM/liik.lääketiede

 ”D-vitamiini on ehkä tärkein yksittäinen terveystekijä, johon voimme vaikuttaa", kirjoitti Helsingin yliopiston professori Ilari Paakkari lääketieteellisessä Duodecim -lehdessä keväällä. D-vitamiinin riittävään saantiin kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota.

Johdanto

D-vitamiini on sekä ravinnosta saatava vitamiini että elimistön itsensä tuottama hormoni. Iholla syntetisoituneesta 7-dehydrokolesterolista syntyy ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta D3-vitamiinia eli kolekalsiferolia. D3-vitamiinia saadaan myös ravinnosta, erityisesti kalasta ja kalanmaksaöljystä sekä vitaminoiduista elintarvikkeista. D2-vitamiinia eli ergokalsiferolia saadaan pieniä määriä kasvikunnia tuotteista, mutta sen biologinen teho on vähäisempi kuin D3-vitamiinilla.

Sekä iholla syntetisoitunut että ravinnosta saatu D-vitamiini hydroksyloituvat kahdesti ennen kuin D-vitamiini saavuttaa biologisesti aktiivisimman muotonsa. Hydroksylaatio tarkoittaa hydroksyyliryhmän (-OH) lisäämistä yhdisteeseen. Maksassa tapahtuu ensimmäinen hydroksylaatio, jolloin syntyy määrällisesti tärkein D-vitamiinimetaboliitti 25(OH)D-vitamiini. Verenkierron mukana 25(OH)D-vitamiini kulkeutuu munuaisiin, joissa se hydroksyloituu toisen kerran. Syntyvä 1,25(OH)2D-vitamiini eli kalsitrioli on biologisesti aktiivisin D-vitamiinimetaboliitti. Sen aktiivisuus 25(OH)D-vitamiiniin verrattuna on suurin piirtein 100-kertainen.

D-vitamiinin tärkein vaikutuskohta on suolisto, jossa se lisää sekä kalsiumin että fosfaatin imeytymistä. Näin ollen D-vitamiinilla on keskeinen rooli luustolle tärkeiden ravintoaineiden riittävän saannin turvaamisessa ja sitä myötä osteoporoosin ehkäisyssä. Tämä on tiedostettu jo pitemmän aikaa. Nykyisin kuitenkin tiedetään, että liian vähäinen D-vitamiinin saanti lisää riskiä sairastua myös muun muassa diabetekseen, verenpainetautiin, sepelvaltimotautiin, nivelrikkoon, lihavuuteen, sydämen vajaatoimintaan, MS-tautiin ja masennukseen.
  
D-vitamiinistatuksen laboratoriomääritys

D-vitamiinivarastojen paras heijastin on ehdottomasti seerumin 25(OH)D-vitamiinipitoisuus, josta käytetään laboratoriodokumenteissa lyhennettä S -D-25. Yhdysvaltain endokrinologien yhdistys (The Endocrine Society) on julkaissut uuden S-D-25 -viitearvon 75–150 nmol/l. Viitearvo on asetettu selvästi korkeammalla kuin aiemmin. Uuden viitearvon mukaan käytännössä kaikki suomalaiset kärsivät D-vitamiinin puutoksesta talvisaikaan. Tunnettu D-vitamiinitutkija professori Michael Holick Bostonin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta esitteli Endocrine Societyn uuden suosituksen yhdistyksen vuosikokouksessa. Viitearvon alarajan (75 nmol/L) saavuttamiseksi useimmat ihmiset tarvitsevat D-vitamiinia 25–50 mikrogrammaa (µg) päivässä. Turvallinen yläraja on 250 µg päivässä, korostaa professori Holick. 

Endokrinologia tarkoittaa umpieritysoppia eli umpirauhasia ja niiden eritteitä (hormoneja) tutkivaa tieteenalaa. Valtaosa The Endocrine Societyn jäsenistä on endokrinologian erikoislääkäreitä tai samaisen alan tutkijoita. Itse luotan tämän tyyppisissä asioissa enemmän endokrinologeihin kuin ravitsemustieteilijöihin, sillä jälkimmäisillä tuntuu olevan vaikeuksia irtautua iänikuisesta "kaikki on saatava ruoasta" -mantrasta.

S-D-25-pitoisuuden määritys maksaa yleensä noin 30-50 euroa. Esimerkiksi Oulun yliopistollisessa sairaalassa sijaitseva Medieco Oy:n laboratorio (tunnetaan myös nimellä Sai-Invest) tarjoaa todella edullisia laboratoriopalveluja yksityisasiakkaille joko lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä. S-D-25:n määritys maksaa vain 28 euroa. Ainoastaan isotooppitutkimuksiin tulevilta Medieco edellyttää lääkärin lähetteen. Sai-Invest laboratorion palvelut ovat kenen tahansa käytettävissä.

Terveyskeskuksessa S-D-25 -määrityksen saa ilmaiseksi, kunhan vaan saat terveyskeskuslääkärin kirjoittamaan lähetteen. Lääkärikoulutuksessa ei vielä tällä hetkellä riittävästi painoteta D-vitamiinin tärkeyttä, joten lähetteen saaminen voi paikka paikoin olla hyvinkin vaikeaa.

Normaalitilanteessa 1,25(OH)2D-vitamiinipitoisuutta ei käytetä D-vitamiinivarastojen määrityksessä. Sen määritys tulee kysymykseen lähinnä munuaisten vajaatoiminnan ja synnynnäisten hydroksylaatiohäiriöiden yhteydessä.

Paljonko D-vitamiinia?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan päivittäinen D-vitamiinin saantisuositus on 20 mikrogrammaa yli 60-vuotiaille, 7,5 mikrogrammaa muille aikuisille ja 10 mikrogrammaa alle 3-vuotiaille, raskaan oleville ja imettäville. Näitä suosituksia noudattamalla suomalaiset eivät voi edes unelmoida optimaalisesta D-vitamiinistatuksesta. Suositukset ovat siis aivan liian alhaisia.

Tutkimuksissa on kiistattomasti osoitettu, että valtaosa suomalaisista kärsii talvisaikaan D-vitamiinin puutoksesta. Pois laskuista jäävät lähinnä ne, jotka käyvät pari kertaa vuodessa aurinkorannalla ja syövät runsaasti kalaa sekä ne, jotka syövät säännöllisesti suuria annoksia D-vitamiinivalmisteita. D-vitamiinin puutos on Suomessa varsin yleinen myös kesällä. Monien asiantuntijoiden mukaan aikuisten pitäisi saada päivittäin vähintään 50 mikrogrammaa D-vitamiinia. Itse otan tällä hetkellä 100 mikrogrammaa päivässä. Kesällä annostusta voi pienentää, jos auringossa tulee oleskeltua runsaasti.

D-vitamiinin saanti luonnollisesti korreloi S-D-25 -pitoisuuden kanssa. Kuvio 1 tarjoaa varsin hyvää informaatiota D-vitamiinin annos-vastesuhteesta, mutta yksilöllisiä vaihteluita esiintyy. Tämän vuoksi D-vitamiinistatuksen laboratoriomääritys on suositeltavaa.  














Kuvio 1. D-vitamiini saanti korreloi S-D-25 -pitoisuuden kanssa  Lähde: Ugeskr Læger 2009;171(26):2179-2184 (Tanskan lääkärilehti). Huom. 25-OHD = S-D-25.

D-vitamiinivalmisteet

D3-vitamiini eli kolekalsiferoli on ehdottomasti paras valinta. Se on biologiselta teholtaan selvästi D2-vitamiinia eli ergokalsiferolia parempi. Suomen markkinoille on tullut vastikään vahvoja D3-valmisteita (esim. Pharma D3 50), joilla voidaan helposti ja edullisesti turvata riittävä D-vitamiinin saanti. Tutkimuksissa on havaittu, että kuivatabletit imeytyvät yhtä tehokkaasti kuin öljypohjaiset kapselit. Tabletit/kapselit kannattaa ottaa aterian yhteydessä.

tiistai 7. kesäkuuta 2011

Leader 100 % Whey+ 800 g


















Leader 100 % Whey+ -heraproteiinivalmiste on loppuviikosta myynnissä 800 gramman pakkauksissa tarjoushintaan. Maut ovat kaakao, mansikka, minttusuklaa, banaani-vanilja ja eksoottiset hedelmät. Myös maustamaton 100 % Whey+ on saatavilla. Leader -tuotevalikoimaa on tarkoitus kasvattaa kysynnän mukaan.

maanantai 6. kesäkuuta 2011

Solgar -tuotevalikoima laajentunut












Tutustu uutuuksiin napsauttamalla tästä. Solgar -tuotevalikoimaa tullaan kasvattamaan kysynnän mukaan. 

MANIA! myynnissä kesäkuun lopussa

MANIA! – Supertehokas tehonlisääjä! 

Oululainen ravintolisien ja erityisruokavaliovalmisteiden markkinoija Manninen Nutraceuticals Oy lanseeraa kesäkuun lopussa markkinoiden tehokkaimman tehonlisääjän. MANIA! -valmisteen tieteellisesti kehitetty koostumus parantaa vireystilaa, estää lihasten happamoitumista ja lisää rasvavarastojen käyttöä energiaksi. Lisäksi MANIA! -valmisteen aminohapot vaikuttavat edullisesti fyysisen kuormituksen aikaansaamiin hormonaalisiin vasteisiin ja estävät immuniteetin heikentymistä. MANIA! sisältää myös keskeiset elektrolyytit. Tuote ei sisällä keinotekoisia aromeja tai väriaineita. MANIA! on makeutettu sukraloosilla ja makuna on villi mustaherukka. Kuten kaikki muutkin Manninen Nutraceuticals Oy:n jauhesekoitukset, MANIA! -valmistetaan GMP-sertifioidussa lääketehtaassa EU:ssa tuotetuista raaka-aineista. 

Aktiiviaineet per annos (20 g): 

Arginiini-alfa-ketoglutaraatti 3 000 mg 

Arginiini-AKG on kahdesta arginiinimolekyylistä ja yhdestä alfa-ketogluraattimolekyylistä koostuva suola. Arginiini ja alfa-ketoglutaraatti ovat typpioksidin ja polyamiinien esiasteita respektiivisesti. Näillä yhdisteillä on lukuisia metabolisia tehtäviä. AKG:tä on jo pitemmän aikaa käytetty postoperatiivisten potilaiden parantumisen nopeuttamiseksi. AKG:n on havaittu lisäävän kasvuhormonin ja insuliinin kaltaisen kasvutekijän I:n (IGF-I) eritystä.   

Sitrulliinimalaatti (CitruPure) 2 600 mg 

Sitrulliini on ureakierron keskeinen välituote. Ureakierrolla tarkoitetaan reaktiosarjaa, jossa ammoniakki muutetaan virtsa-aineeksi eli ureaksi. MANIA! -valmisteeseen lisätty sitrulliini on sitrulliinimalaattina (L-sitrulliini-DL-malaatti). Malaatti on sitruunahappokierron välituote, jonka oletetaan toimivan synergistisesti sitrulliinin kanssa.  Sitrulliinimalaattia on jo pitemmän aikaa kuvattu tieteellisessä kirjallisuudessa väsymystä estäväksi yhdisteeksi. Itse asiassa sitrulliinimalaatti on Espanjassa myynnissä oraalisena lääkkeenä (Stimol) käyttöaiheena astenia (väsymys, voimattomuus, heikkous). Jalkapallojoukkue Sevillan tiedetään käyttävän Stimol -valmistetta. 

Sitrulliinimalaatin vaikutusmekanismeja ei tarkkaan tunneta, mutta suorituskykyä parantava vaikutus saattaa välittyä mm. seuraavien mekanismien välityksellä:

  1. Sitrulliinimalaatti voi vähentää fyysisen kuormituksen aikaista ammoniakkipitoisuuden nousua (hyperammonemia). Kuten aiemmin jo todettiin, sitrulliini on ureakierron keskeinen välituote; ureakierrolla tarkoitetaan reaktiosarjaa, jossa ammoniakki muutetaan virtsa-aineeksi eli ureaksi. Sitrulliinimäärän nousu kiihdyttää ureasykliä ja siten tehostaa ammoniakin poistoa. Kovatehoinen fyysinen kuormitus voi nostaa hetkellisesti veren ammoniakkipitoisuuden korkeammalle kuin maksasairauksissa, mikä johtaa ammoniakin lisääntyneeseen sisäänottoon aivoihin. Hyperammonemian aiheuttama aivotoiminnan häiriintyminen heikentää fyysistä suorituskykyä. Hyperammonemia heikentänee suorituskykyä myös perifeeristen mekanismien välityksellä.

  1. Sitrulliinimalaatti lisää bikarbonaatin takaisinimeytymistä munuaisissa. Bikarbonaatilla on keskeinen tehtävä elimistön nesteiden pH:n säätelyssä. Bikarbonaatti on elimistön tärkein puskuriyhdiste eli se estää tehokkaasti pH:n laskua (happamuutta). Kovatehoisen fyysisen kuormituksen tiedetään laskevan elimistön pH:ta. 

  1. Sitrulliinimalaatti voi tehostaa sitruunahappokiertoa. Sitruunahappokierto on solujen mitokondrioissa tapahtuva monivaiheinen prosessi, jossa vapautuu runsaasti energiaa (aerobinen energiantuotto). Malaatti on sitruunahappikierron viimeinen välituote. Sitruunahappokierron viimeisessä reaktiossa malaatti muuttuu oksaloasetaatiksi, jonka pitoisuus on yksi keskeisimmistä aerobista energiantuottoa säätelevistä tekijöistä. 

  1. Sitrulliinimalaatti voi lisätä typpioksidin (NO) tuotantoa. Tämä lisäys voisi – ainakin teoriassa – johtaa parantuneeseen verenvirtaukseen ja sitä myötä tehostuneeseen hapen ja ravintoaineiden kuljetukseen työskenteleviin luustolihaksiin. 

Beta-alaniini (BetaPure)                   2 000 mg 

Beeta-alaniini nostaa tehokkaasti lihassolujen karnosiinipitoisuuttaa. Karnosiini toimii lihassolujen sisäisenä puskurina hidastamalla pH:n laskua, jolloin urheilusuoritusta kyetään jatkamaan samalla intensiteetillä pidempään. MANIA! -valmiste sisältää kliinisesti testattua BetaPure -beeta-alaniinia.  

L-tyrosiini                                            1 000 mg


L-tyrosiini on noradrenaliinin ja adrenaliinin esiaste. L-tyrosiinia käytetään muun muassa Yhdysvaltain armeijassa ylläpitämään sotilaiden mentaalista suorituskykyä. 

Kofeiini                                                         75 mg 

Kofeiinin positiivinen vaikutus sekä mentaaliseen että fyysiseen suorituskykyyn on hyvin dokumentoitu. Kofeiini vähentää lihaskipua kovatehoisen urheilusuorituksen aikana sekä vähentää fyysisen kuormituksen aiheuttamaa lihasarkuutta. Kofeiini ei järkevinä määrinä vaikuta haitallisesti urheilijoiden nestetasapainoon. Mainittakoon, että kahvilla ei ole samaa vaikutusta fyysiseen suorituskykyyn kuin puhtaalla kofeiinilla. Kofeiini aiheuttaa jo suhteellisen pieninä yliannoksina myrkytystilan, joten kofeiinipitoisten tuotteiden käyttöohjeita on syytä noudattaa. 

L-tauriini                                             1 200 mg 

L-tauriini mm. tehostaa kofeiinin piristävää vaikutusta. Kofeiinin mentaalista suorituskykyä parantava vaikutus välittyy lähinnä purinergisten reseptoreiden kautta ja tauriini moduloi ko. reseptoreita. 

L-glutamiini                                        2 200 mg

Glutamiini on tärkeä polttoaine immuunijärjestelmän nopeasti jakautuville soluille. Kovatehoinen fyysinen kuormitus voi aiheuttaa glutamiinin "puutosta" kahdella tapaa: 1) glutamiinin synteesi vähenee; ja 2) glutamiinin sisäänotto maksaan ja immuunijärjestelmän soluihin lisääntyy. Niinpä glutamiinilisä voi ehkäistä kuormituksen haitallisia vaikutuksia immuunijärjestelmään. 

L-lysiini                                                1 000 mg 

Guaranauute                                             500 mg


Guarana (Paullinia cupana) on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva pieni puu tai pensas. Kasvin nimi tulee guarani-heimosta, joka on käyttänyt sitä lisäämään suorituskykyä metsästysretkillä. Guarana sisältää kofeiinin lisäksi mm. teofylliiniä ja teobromiinia. MANIA! -valmisteen sisältämä guaranauute sisältää 22 % kofeiinia (110 mg/annos). 

Siperian Ginsenguute                               500 mg 
D-glukoosi                                           4 901 mg
Natriumsitraatti                                        200 mg 
Kaliumbikarbonaatti                                   67 mg 

Muut ainesosat: luontainen mustaherukka-aromi, makeutusaine (sukraloosi), väriaine (punajuurijauhe). Pakkauskoko: 800 g (40 annosta). VAROITUS: Korkea kofeiinipitoisuus (185 mg/annos). Ei suositella lapsille, raskaana oleville henkilöille tai kofeiiniherkille henkilöille. Markkinoija: Manninen Nutraceuticals Oy, Hajottamotie 11, 90620 Oulu. Valmistettu GMP-sertifioidussa lääketehtaassa.