Hae tästä blogista

perjantai 29. tammikuuta 2010

D-vitamiini ja Crohnin tauti


D-vitamiini voi suojata Crohnin taudilta, osoittaa uusi kanadalainen tutkimus. D-vitamiini on hormoni, joka auttaa geenejä ja immuunijärjestelmää toimimaan normaalilla tavalla muun muassa infektioita aiheuttavia mikro-organismeja vastaan. Puolustuskyvyn heikkeneminen saattaa johtaa inflammaatioon, joka voi olla syynä Crohnin taudin kehittymiseen, kirjoittavat tutkijat Journal of Biological Chemistry -lehdessä.

“Tämä löydös on jännittävä, koska se osoittaa, että vapaasti myytävä ravintolisä, kuten D-vitamiini, voi auttaa ihmisiä suojautumaan Crohnin taudilta", sanoo professori Marc Servant Montrealin yliopistosta. Länsimaissa Crohnin tautia potee yksi ihminen 400:sta, eikä tähän sairauteen ole löydetty tehokasta hoitokeinoa. “Suolistobakteerit aiheuttavat inflammaation, joka voi kehittyä edelleen autoimmuunitaudiksi", selostaa yksi tutkijoista, professori John White McGill-yliopistosta.

Nämä kaksi yliopistoa (Montreal ja McGill) tutkivat D-vitamiinin vaikutusta betadefensin-2-geeniin, joka tuottaa bakteereja tuhoavia proteiineja, sekä NOD2-geeniin, joka varoittaa soluja elimistöön tunkeutuvista mikrobeista. Kumpikin geeni liitetään Crohnin tautiin.

Jos NOD2 toimii puutteellisesti, se ei kykene torjumaan suolistoon tunkeutuneita bakteereja. D3-vitamiini on tärkeä tekijä geenin aktivoimisessa. Silloin Crohnin taudin riski pienenee, kirjoittavat tutkijat. He toteavat, että ennenkin on arveltu D-vitamiinin puutteen lisäävän taudin riskiä. Puutteen on epäilty johtuvan D-vitamiinin huonosta imeytymisestä tautiin sairastuvilla henkilöillä. Nyt tutkijat uskovat D-vitamiinin puutteen olevan kausaalinen Crohnin taudin syytekijä. Geenitutkimusten mukaan NOD2:n vajaatoiminta vaikuttaa taudin puhkeamiseen, kirjoittavat tutkijat.

Tutkimuksen tulokset voidaan testata nopeasti Crohnin tautia sairastavien henkilöiden jälkeläisillä, joille tauti ei ole vielä puhjennut. Heille voidaan suositella riittävää D-vitamiinin käyttöä ravintolisänä. Se on näin yksinkertaista, tutkijat toteavat.

Nutraingredients.com 29.1.2010

T.-T. Wang, B. Dabbas, A.J. Bitton, et al. Direct and indirect induction by 1,25-dihydroxyvitamin D3 of theNOD2/CARD15-beta defensin 2 innate immune pathway defective in Crohn's disease. Journal of Biological Chemistry 2010;285, 2227-2231, doi: 10.1074/jbc.C109.071225

Lähde. Biovita

Ei kommentteja: