Hae tästä blogista

perjantai 11. syyskuuta 2009

Glukosamiinisulfaatti tekee comebackin

















Glucosamine 150 g verkkokaupassa EUR 17,90/purkki

Noutomyymälässä Glucosamine 150 g samantien hintapommituksessa! Hinta liian alhainen tänne postattavaksi.

Meidän glukosamiinijauhe on 100-prosenttista, lääkelaatuista D-glukosamiinisulfaattikaliumkloridia. Tämä ei siis ole mitään "luontaista glukosamiinia" (sic). Ei ole edes olemassa mitään "luontaista glukosamiinia". Glukosamiini on glukosamiinia oli sitten otettu mistä tahansa.

Väliin pakollinen disclaimer: Manninen Nutraceuticals Oy:n markkinoimaa Glucosamine -valmistetta ei ole tarkoittu minkään sairauden hoitoon, ehkäisyys tai diagnosointiin (Glukosamiinivalmisteelle pitää hakea lääkeluokitus, jos sitä markkinoidaan esim. nivelrikon hoitoon).

Perusfaktoja glukosamiinista

Glukosamiinisulfaatti on siis kaikista tutkituin ja käytetyin ”nivelravinne”. Glukosamiinia esiintyy luonnostaan elimistössä mm. rustojen ja nivelpintojen rakenneosana. Glukosamiinimolekyylien ketjuuntuessa syntyy glykosaminoglykaani -nimisiä suuria molekyylejä, jotka puolestaan liittyvät usein proteiineihin, jolloin syntyy proteoglykaani -nimisiä molekyylejä. Ne pystyvät ”imemään” itseensä suuria määriä vettä, jolloin muodostuu geelimäistä ainetta. Tämä geeli täyttyy solujen ulkoisen tilan, ennen kaikkea nivelissä. Nivelnesteen tehtävänä on toimia nivelissä iskunvaimentimena sekä nivelpintojen voiteluaineena.

Glukosamiinisulfaattia on tutkittu ja käytetty jo pitemmän aikaa polven nivelrikon hoidossa. Itse asiassa glukosamiinisulfaatti on Suomessa hyväksytty reseptilääkkeeksi käyttöaiheena juuri polven nivelrikko. Tuotetta myydään myös ravintolisänä. Glukosamiinisulfaattia on saatavilla useissa muodoissa. Reseptilääkkeissä usein käytetty glukosamiinisulfaattikaliumkloridi nähtävästi omaa parhaimman biologisen hyväksikäytettävyyden.

Glukosamiini ja urheilijat

Belgradin Urheiluakatemian tutkijat selvittivät tuoreessa tutkimuksessaan glukosamiinin vaikutuksia ”polvivammaisilla” mieskilpaurheilijoilla. Tutkimuksessa oli mukana 106 koehenkilöä, jotka kaikki kärsivät akuutista polvivammasta. Koehenkilöille annettiin joko glukosamiinia (1,5 g päivässä) tai lumelääkettä neljän viikon ajan. Tulokset osoittivat, että glukosamiini parantaa polven toimintakykyä, mutta polvikivuissa ei havaittu merkitseviä eroja ryhmien välillä. Tutkimuksen kesto oli turhan lyhyt, sillä glukosamiini on varsin hidasvaikutteinen aine. Glukosamiini korjaa rustovaurioita vähitellen stimuloimalla ruston rakennusaineiden tuotantoa.

Erilaiset glukosamiinivalmisteet

Markkinoilla on pääasiassa viittä erilaista glukosamiinia:

1. D-Glukosamiinisulfaattikaliumkloridi - Tätä on myös meidän tuotteessa ja lukuisissa reseptilääkkeissä. Henk.kohtaisesti pidän tätä "varmimpana" vaihtoehtona.

2. D-glukosamiinihydrokloridi - Näyttöä hyödyistä on selvästi vähemmän kuin glukosamiinisulfaateilla. Onkin ehdotettu, että myös sulfaatti per se vaikuttaa edullisesti niveliin (Arakoski ym. Suom Lääkäril 2008:1-2;55-58). Sinällään D-glukosamiinihydrokloridi on hyvä glukosamiinin lähde.

3. D-glukosamiinisulfaattinatriumkloridi - Tämä lienee ihan OK kamaa.

4. N-asetyyli-glukosamiini ja 5. Poly-N-asetyyli-glukosamiini - En ymmärrä miksi näitä on edes myynnissä.

PS. Journal of Athletic Training -tiedelehdessä ilmestyi muutama vuosi takaperin hyvä katsausartikkeli glukosamiinisulfaatista. Kokotekstiartikkeli on maksutta luettavissa PubMed Centralissa.

Ei kommentteja: