Hae tästä blogista

sunnuntai 13. syyskuuta 2009

Whats a Vitamin D Deficiency?


Tuli jo pari mailia, että paljonko sitä D-vitskua nyt pitää sitten ottaa. Heaney suositteli ravintolisänä vähintään 2000 IU:ta eli 50 mcg vuorokaudessa. Suomessa kannattanee talvella ottaa vieläkin enemmän. 400 IU = 10 mcg.

Anonyymi postasi kommenttiosioon mielenkiintoisen videon "Whats a Vitamin D Deficiency?". Tällä 44 minuutin kestoisella videolla luennoi maailman johtava D-vitamiiniasiantuntija, sisätautilääkäri Robert Heaney, M.D. Voit katsella videon napsauttamalla tästä. Sen verran paljon on tullut luettua (ja katsottua) "D-propagandaa" viime aikoina, että oli lähes pakko käydä näpistämässä myymälän puolelta D-paketti. :-) Hyvänmakuisia muuten nämä Vitabalansin purutabletit ja sisältävät myös ksylitolia. Toisaalta Vidan D-vitamiinitabletit ovat selvästi edullisempia. Molempia löytyy noutomyymälän hyllyltä ja molemmat sisältävät D3-vitamiinia (kolekalsiferoli), joka on tehokkaampaa kuin D2-vitamiini (ergokalsiferoli).

Varsin mielenkiintoista oli se, että eräs vanhempi rouvashenkilö kävi muutama päivä sitten noutomyymälässä ja kertoi, että hänen lääkärinsä oli sanonut, että D-vitamiinia ei saada kotimaassa riittävästi ihan sama mitä syö. Vanhat käsitykset siis alkavat muuttumaan. Tai sitten kyseessä oli nuori lääkäri, joka seuraa säännöllisesti aiheeseen liittyvää tieteellistä tutkimusta.

Heaneyn videon johdosta palautui mieleen yksi luuston (pato)fysiologiaan liittyvä juttu. Olin nimittäin useita vuosia sitten fysiologian (pitkän) peruskurssin lopussa järjestettävässä seminaarissa, jonka yhtenä aiheena oli luuston fysiologia ja osteoporoosin ehkäisy. Professori kysyy yhdessä vaiheessa, että mistä johtuu nimitys "riisitauti"? (engl. rickets) Innokkaana, mutta varsin tietämättömänä opiskelijana vastasin, että "Oisko siitä kun ovat syöneet liikaa riisiä ja siten saaneet liian vähän D-vitamiinia..?" Päin seiniä meni. Liittyi kuulemma luuston tiettyjen rakenteiden ulkonäköön riisitautipotilailla. Näin ainakin professori Leppäluoto informoi, joskin netistä löytyy erilaisiakin vastauksia.

Heaneyn videon johdannossa mainitaan myös osteomalasia. Tämä aikuisten luunpehmennystauti muistuttaa lasten riisitautia, joskin luunmuodotushäiriöt keskittyvät näissä taudeissa hieman eri paikkoihin. Molemmat taudit ovat nykyaikana melko lailla historiaa, sillä jo minimaalinen määrä D-vitamiinia estää molemmat. On kuitenkin olemassa harvinainen D-vitamiiniresistenssi riisitauti, joka johtuu pääasiassa kahdesta syystä: 1) elimistö ei kykene muuttamaan ravinnosta ja/tai iholta saatua D-vitamiinia aktiiviseen muotoon (tyyppi I D-vitamiiniresistenssi) tai 2) aktiivinen D-vitamiini ei vaikuta munuaisissa kalsiumin ja fosfaatin eritystä vähentävästi (tyyppi II D-vitamiiniresistenssi).

Lue myös:
Runsas D-vitamiinin saanti maksimoi urheilusuorituskyvyn

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jahas, jahas, pitänee tilata sitä halpaa D3-valmistetta seuraavan tilauksen yhteydessä. Päivittäinen vakioannos 400IU ei näemmä riitä mihinkään, vaikka taitaa olla sekin tuplasti suomalainen suositus. Taas yksi suositus, joka on aivan päin persettä Suomessa.

Anonyymi kirjoitti...

Jotku 5000 iu.n kapselit ois kätsiä,ei tarvis niin montaa näitä suomalaisia "perus"tabuja vetää..

Anonyymi kirjoitti...

suomessa on jo 800iu tabuja. lisäksi kun vetäsee pari ruokalusikallista kalanmaksaöljyä niin riittää kolme tabua 5000iu annokseen.