Hae tästä blogista

lauantai 5. syyskuuta 2009

Wikipedia ja karnosiini
Wikipediaa on aiheestakin kritisoitu siitä, että kuka tahansa voi päivitellä "tietoja" kyseiseen "tietosanakirjaan". Törmäsin tänään Wikipedia-tekstiin, jonka on selvästikin kirjoittanut Biovitan Matti Tolonen:

"Karnosiinin vaikutusta liikuntasuorituksissa on tutkittu muun muassa Japanin urheilutieteen laitoksessa [47], [48], [49]... Amerikkalainen urheilufysiologiryhmä tutki karnosiinilisän vaikutusta 10 kilpapyöräilijällä ja 10 harjaantumattomalla verrokilla [50]. Kaikilta koehenkilöiltä otettiin verikoe, josta mitattiin happo-emästasapainoa. Karnosiinilisä ei vaikuttanut siihen, mutta nopeutti pyöräilijöiden palautumista raskaan suorituksen jälkeen. Testatussa karnosiinituotteessa oli mukana fosforia."

Maallikkolukija voisi olettaa em. pohjalta, että karnosiinin suorituskykyä parantavasta vaikutuksesta on tieteellistä näyttöä. Todellisuudessa yhdessäkään näistä tutkimuksista ei käytetty karnosiinia yksistään. Viimeksi mainitusta jenkkitutkimuksesta kirjoitin jo aiemmin.

Kotiläksy: Älä usko kaikkea mitä luet Wikipediasta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tohtori Matti Tolonen lienee Suomen ahkerin ja ärsyttävin piilomainontaa harrastava yrittäjä. Wikipedian hän sentään saisi jättää rauhaan. Nyt siellä on karnosiini, e-epa, benfotiamiini, berberiini jne. Wikipediassa Tolonen esiintyy Medicus nimimerkillä. Hän on saanut useita varoituksia ylläpidolta. Hiilaritietoiset palstalla hän mainostaa tuotteitaan Stabiili -nimimerkillä. Tukiasema -palstalta hänet naurettiin ulos yritettyään vaihtuvilla nimimerkeillä ja tohtori Tolosena korostaa e-epojen erinomaisuutta mielenterveyden hoidossa. Tiede-lehden keskusteluissa on e-epaa tietenkin jaossa kyllästymiseen saakkaa, auttaa katsos joka vaivaan. Suomi24-palsta on saastunut hänen mainosteksteillään. Pidäthän tohtori Tolosen poissa sinun sivuiltasi?