Hae tästä blogista

sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Lukijakyssä: EPA+DHA vs. ALA


Saakos kasvipohjasista omega kolmosista samat hyödyt kuin kalaöljystä?

Ei saa. Omega-3-rasvahappoihin kuuluvat dokosaheksaeenihappo (DHA), eikosapentaeenihappo (EPA) ja alfalinoleenihappo (ALA). DHA:ta ja EPA:a saa rasvaisista kaloista, kuten lohesta, makrillista ja silakasta. ALA:a saa tietyistä kasvikunnan tuotteista, kuten rypsiöljystä ja soijasta. Kalasta saatavien DHA:n ja EPA:n terveyttä edistävät vaikutukset ovat täysin kiistattomat. Kalaöljyllä on havaittu olevan edullisia vaikutuksia mm. verenkiertoelimistöön, niveliin ja silmiin. Kasviöljyistä peräisin oleva ALA on selvästi heikkotehoisempaa kuin kalan omega-3 rasvahapot, sillä vain n. 7–8 % siitä konvertoituu ihmiselimistössä biologisesti aktiivisiksi omega-3 rasvahapoiksi. American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä julkaistu systemaattinen katsaus osoitti, että omega-3 rasvahapoista ainoastaan EPA:lla ja DHA:lla on sydänystävällisiä vaikutuksia. Näin ollen kuluttajia sumutetaan margariinimainoksissa oikein olan takaa.

Sopiva annostus kalaöljylle on noin 3-6 grammaa päivässä (esim. 3-6 kapselia Pharma Omega-3 -valmistetta). Jos veren hyytyminen on häiriintynyt, kannattaa keskustella kalaöljyn käytöstä lääkärin kanssa. Henkilöille, joiden pitää laskea veren triglyseridejä, Amerikan Sydänliitto (AHA) suosittelee 2-4 g DHA:ta ja EPA:a kapseleina asiantuntijan valvonnassa. Pharma Omega-3 sisältää yhteensä 300 mg DHA:ta ja EPA;, joten päiväannos tässä tapauksessa olisi 7-14 kapselia.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

ALA:lla on myös itsenäisiä hyötyjä riippumatta siitä muodostuvista EPA:sta ja DHA:sta.

Anssi Manninen kirjoitti...

Jep.

Anonyymi kirjoitti...

Ainoastaan kalaversioilla on sydänystävällisiä vaikutuksia, mutta entä muut vaikutukset? Entä löytyykö päinvastaisia tutkimustuloksia?