Hae tästä blogista

keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Matti Tolonen harhaanjohtaa taas kuluttajia














Edit 10.3.: Wikipedia oli näemmä puuttunut Matti Tolosen harrastamaan piilomainontaan ja kuluttajien harhaan-johtamiseen. Tolonen oli raapustanut karnosiinia käsittelevän tekstin Wikipediaan ja nyt ko. sivun ylälaitaan oli ilmestynyt seuravaanlaiset huomautukset:

Tämän artikkelin tai sen osan paikkansapitävyys on kyseenalaistettu.

Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla.

Tarkennus: Tarkistetut yksittäisviitteet eivät sisältäneet lainkaan esitettyjä väitteitä. Tervetuloa uudistustalkoisiin keskustelusivulle.

Tämän artikkelin tai sen osan neutraalius on kyseenalaistettu.

Asiasta keskustellaan keskustelusivulla. Voit auttaa Wikipediaa muokkaamalla artikkelin näkökulmaa neutraalimmaksi. Mallineen saa poistaa vasta kun asiasta on saavutettu konsensus keskustelusivulla.

Tarkennus: Luontaistuotemarkkinointihenkinen, yksittäistutkimuksissa esitetyt hypoteesit eivät automaattisesti muutu faktoiksi, näinollen neutraalius paikoin kyseenalainen.


Biovitan kotisivulla julkaistiin pari päivää sitten artikkeli karnosiinista ja beeta-alaniinista. Jutun pohjana toimi Sports Medicine -tiedelehdessä julkaistu katsausartikkeli. Lainaus Tolosen kirjoituksesta:

"Karnosiinia on käytetty ravintolisänä jo vuosikymmeniä, ja se tiedetään tehokkaaksi ja turvalliseksi. Beeta-alaniini sitä vastoin on uudempi tulokas ravintolisämarkkinoille. Sen vaikutusmekanismeista ja mahdolista sivuvaikutuksista ei tiedetä vielä riittävästi urheilutieteessä, kirjoittavat belgialaiset tutkijat uudessa artikkelissaan Sports medicine -lehdessä."

Tästä tekstistä kuluttaja saa helposti sen kuvan, että em. kommentit tulevat Sports Medicine -lehden erinomaisesta artikkelista. Tämä on varmasti ollut Tolosen tarkoituskin. Todellisuudessa Sports Medicine -lehden katsausartikkelissa ei puhuta mitään karnosiinilisän mahdollisesta suorituskykyä parantavasta vaikutuksesta, vaan koko artikkeli keskittyy beeta-alaniiniin. Beeta-alaniini on niin paljon kustannustehokkaampi tapa nostaa lihasten karnosiinipitoisuuttaa, ettei karnosiinilisälle kannata korviaan höräyttää.

Derave W, Everaert I, Beeckman S, Baguet A.Muscle Carnosine Metabolism and Beta-Alanine Supplementation in Relation to Exercise and Training. Sports Med. 2010 Mar 1;40(3):247-63.

Lue myös:
Tohtori Tolonen ja kuluttajien harhaanjohtaminen

6 kommenttia:

S-252 kirjoitti...

Beeta-alaniinilla on lähinnä se puute karnosiiniin nähden, että se vaikuttaa ainoastaan lihaksissa. Karnosiini taas nostaa karnosiinipitoisuutta myös aivoissa ja verenkierrossa. Mutta on myös rutkasti kalliimpaa.

Anonyymi kirjoitti...

ihan normitoimintaa toloselta

Anonyymi kirjoitti...

Tolosen muitakin juttuja on aiheestakin "sensuroitu" ja muokattu Wikipediassa. Hieman huolestettuaa se tosdiseikka että Christer Sundqvistin blogi on muuttunut Tolosen mainossivuksi. Huh huh!!

Anssi Manninen kirjoitti...

Mitenhän sen beeta-alaniinin vaikutus mukamas rajoittuisi vain luustolihaksiin..?!

Anonyymi kirjoitti...

ja Tolonen ihmettelee sit et miksi kukaan ei oikein usko häntä?!? :-)

Neonomide kirjoitti...

Tällaista lähdeviitettä tuli tiedefoorumille muutama päivä sitten:

http://www.tiede.fi/keskustelut/post1289460.html#p1289460


Tuossa annostutkimuksessa aiheena olivat rottien endpointit - karnosiini lisäsi elinkaarta viidenneksellä, mutta vastaava molaarinen annos histidiiniä ja beeta-alaniinia ei vaikuttanut.

Nisäkkäiden karnosiiniaineenvaihdunta vaihtelee lajeittain rajusti ja vieläkään en muista nähneeni vertailevia tutkimuksia kädellisillä ja ihmisillä missään.

Vähän uskon varassa siis liikutaan ?