Hae tästä blogista

torstai 11. maaliskuuta 2010

Suomeen mahtuu vain yksi totuus kerrallaan














Edit 11.3.: "Heippa. Kirjoitus ei ole kadonnut erityisesti mihinkään. Vaan kuten kaikki muutkin Keventäjät -artikkelit, jotka on nostettu etusivulle, se oli vain jonkun aikaa kaikkien luettavana ja nyt se on Keventäjien jäsenten luettavana. Terveisin, Anette"

Pieneen Suomen maahan, jossa tupataan elämään sisäsiittoisessa terveystyhjiössä, mahtuu kerrallaan vain yksi totuus. Tämä totuus on tällä hetkellä se, että tyydyttynyt rasva tukkii suonet. Kasvava tieteellinen näyttö näyttäisi kuomoavan tämän käsityksen, mutta Suomessa tällaisestä ei saa puhua. Alla oleva artikkeli katosi mystisesti Keventäjät -kotisivulta. Lihavoin kohdat, jollaisia ei Suomen maassa "saa" julkaista. Ne kun ovat polittiisesti epäkorrekteja.

Rasvakattilassa kuohuu

Pohjois-Karjala-projektista alkaen meitä suomalaisia on kehotettu välttämään tyydyttynyttä ns. kovaa rasvaa. Mutta nyt kuuluu soraääniä myös tieteellisellä tasolla. [A.M. huom: On kuulunut "soraääniä" koko ajan]. Tämän vuoden alussa julkaistiin iso tutkimus (meta-analyysi) arvostetussa tieteellisessä julkaisussa (Am Journal of Clinical Nutrition), jossa selvitettiin tyydyttyneen rasvan vaikutusta sydänterveyteen.

Meta-analyysissä käytiin läpi kymmeniä aiemmin tehtyjä tieteellisesti laadukkaita tutkimuksia ja analysoitiin tulokset. Tutkimuksen loppupäätelmät saivat ravitsemusterapeutin aamukahvit väärään kurkkuun: ruokavalion tyydyttyneellä rasvalla ei ole sydämelle haitallisia vaikutuksia. Onneksi verkostot ovat kunnossa ja otin yhteyttä myös tutkijakollegaan Kuopion yliopistoon ja hän lähetti muutaman muunkin tutkimuksen asian tueksi. Mutta mitä tämä sitten tarkoittaa ravitsemusneuvonnassa?

Mitä tämä tarkoittaa, onko meille todella valehdeltu?

Ravitsemustutkimus on melko haastavaa, kun ihmistä ei voi laittaa laatikkoon ja tutkia vain yhtä asiaa. Ihmistutkimuksissa on aina sekoittavia tekijöitä (perimä, ympäristö, muut elämäntavat ja muu ruoka), joita ei voida täysin pois sulkea. Ravitsemustutkimus menee nopeasti eteenpäin ja tarvitaan paljon tutkimusta, ennen kuin voidaan olla täysin varmoja. Kun tutkittavia muuttujia on satoja, voi olla, että näyttää todella siltä, että yksi asia vaikuttaa toiseen, vaikka todellisuudessa se onkin se kolmas. Valehtelusta en tutkijoita syyttäisi, mutta on myös tärkeää tarvittaessa uuden tiedon valossa muuttaa aiempaa kantaa.

Mitä muuta tiedämme rasvoista?

Edelleen tutkimukset osoittavat, että on tärkeää syödä kasvi- ja kalanrasvaa, jotta saadaan välttämättömiä rasvahappoja, erityisesti omega-3-rasvahappoja tulisi saada nykyistä enemmän. Sen sijaan transrasvojen, mitä muodostuu kun kasvirasvoja osittain kovetetaan, käyttöä tulisi välttää.

Rasvassa on myös edelleen paljon energiaa ja jos vain lisää rasvan käyttöä, muttei vähennä energiansaantia muusta ruuasta, ihminen lihoo ja ylipaino on sydänterveydelle haitallista. Olen jo vuosia sitten käytännöntyössä huomannut, että ihmiset syövät liian vähän rasvaa ja hiilihydraattien saanti on puolestaan jopa liian suurta. Törmään usein totaaliseen rasvakammoon ja sen on tiedetty aina olevan huono juttu.

Mikä sitten on hyväksi?

Terveyden kannalta on tärkeää pysyä normaalipainoisena tai lähellä sitä. Erityisesti vatsan alueen rasva on terveydelle haitallista. Vatsaontelon rasva on sisäelinten ympärillä, ja vaikuttaa mm. maksan toimintaan. Ja maksa taas vaikuttaa oleellisesti kehon rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Kun maksan toiminta häiriintyy, tuloksena voi olla sokeriaineenvaihdunnan häiriö, diabetes, kohonneita verenrasva-arvoja ja sitä kautta sydäntapahtumia. Olisikin tärkeää löytää tasapainon painon ja syömisen kanssa. Tutkimuksissa on todettu, että hyvin erilaiset ruokavaliot laihduttavat, ja on tärkeää löytää sellainen elämäntapa, jota pystyy noudattamaan omassa arjessa. Suosittelenkin tutkimaan omaa ruokavaliota ja millaisilla muutoksilla paino lähtee laskuun tai pysyy hallinnassa. Jos edelleen syö runsaasti hiilihydraatteja (leipää, riisiä, pastaa perunaa, sokeria) rasvaa lisäämällä tuskin onnistuu painon hallinnassa. Jos haluaa lisätä rasvan käyttöä ja toiveena on laihtuminen, kannattaa karsia hiilihydraateista.

Ruokavalion muut tekijät

Kasviksien ja marjojen terveellisyys on todettu niin lukuisissa tutkimuksissa, eikä [ettei] vastaväitteitä ole kuulunut. Ruokavalion pohja voi hyvin olla kasvikset, juurekset, marjat ja hedelmät. On myöskin hyvä valita kuitupitoisia, ns. hitaasti verensokeria nostavia hiilihydraatteja, sokerin ja valkoisen viljan sijaan. Hiilihydraattien määrää on myös syytä rajoittaa, ellei energiakulutus ole kovaa. Hiilihydraatteja saa myös pähkinöistä, siemenistä, palkokasveista ja maitotaloustuotteista. Kalaa kannattaa myös edelleen syödä. Proteiinipitoinen ruokavalio tuntuu auttavan painonhallinnassa, joten tähän tukeutuen, voidaan suositella kalan lisäksi, maitotaloustuotteita, lihaa, palkokasveja ja kananmunia.

Muut elämäntavat?

On hyvä muistaa terveyteen vaikuttaa myös muut asiat kuin ruokavalio. Säännöllinen liikunta, stressin välttäminen (hallinta), riittävä uni ja positiivinen elämänasenne ovat yhtä tärkeitä asioita kuin se mitä suuhunsa laittaa.

Mitä sitten ruokalautaselle?


- reilusti kasviksia ja marjoja


- kalaa 2-3 kertaa viikossa ja lisäksi vaihdelleen lihaa, kanaa, riistaa, kanamunaa, palkokasveja ja kanamunaa


- rypsiöljyä, pähkinöitä ja siemeniä päivittäin


- maitotaloustuotteissa normaalirasvainen on ok


- voi ja kerma sopivat ruuanvalmistukseen


- valitse aina kuitupitoinen viljatuote ja muista kohtuullinen määrä


- vältä sokeria ja valkoista viljaa


- muista juoda riittävästi nestettä (vettä)


- kahvia ja alkoholia kohtuudella


- Suhteuta energiansaanti kulutukseen!


- Jos lisäät rasvaa, vähennä ensisijaisesti ns. huonoista hiilihydraateista (sokeri, valkoinen vilja ja peruna)


Lisäksi:


- liiku säännöllisesti, mieluiten päivittäin


- nuku riittävästi


- vältä stressiä


- tee itsellesi mukavia asioita ja nauti elämästä!


ravitsemusterapeutti
Anette Palssa


Lähteet ja lisätietoa:

Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease, AJCN. First published ahead of print January 13, 2010 as doi: 10.3945/ajcn.2009.27725

Dietary Fat and Coronary Heart Disease: Summary of Evidence from Prospective Cohort and Randomised Controlled Trials, Ann Nutr Metab 2009;55:173–201,Published online: September 15, 2009

A Systematic Review of the Evidence Supporting a Causal Link Between Dietary Factors and Coronary Heart Disease, ARCH INTERN MED/ VOL 169 (NO. 7), APR 13, 2009.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Uskomatonta!

Anonyymi kirjoitti...

Oletteko huomanneet, että kilpailevassa verkkopalvelussa näin ei käy? ;-)

-J