Hae tästä blogista

maanantai 12. heinäkuuta 2010

D-vitamiini ehkäisee virusinfektioita


D-vitamiini vähentää riskiä sairastua flunssaan ja muihin virustauteihin ja nopeuttaa toipumista edellyttäen, että ihmisen seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on vähintään 95 nmol/l. D-vitamiini on avaintekijä immuunijärjestelmän toiminnassa. Suomessa viranomaiset suosittelevat nyt nauttimaan D-vitamiinia purkista ympäri vuoden.

Arvostetun Yale-yliopiston tutkijat mittasivat S-D-25:n talven 2009–2010 aikana 198 amerikkalaiselta ja korreloivat tuloksia ylähengitysteiden infektioiden esiintymiseen. Kävi ilmeiseksi, että vähintään 95 nmol/l D-vitamiinia seerumissa (S-D-25) ehkäisi puolet virustaudeista tutkimusajankohtana. Yli 95 nmol/l:n ryhmässä 83 % tutkituista ei sairastunut kertaakaan infektioon, kun muilla %-osuus oli 55. Suuri S-D-25-lukema liittyi myös nopeampaan toipumiseen flunssasta. Yli 95 nmol/l ryhmässä flunssa kesti keskimäärin vain 2, mutta muilla 9 päivää. Tulokset osoittivat siis, että vastustuskyky flunssia vastaan kasvaa sitä mukaa kun S-D-25 nousee. Kuitenkin 95 nmol/l näyttää olevan raja-arvo, jonka jälkeen vastustuskyky ei enää lisäänny flunssaa kohtaan. Suomessa S-D-25 on keskimäärin vain noin 40 nmol/l (ilman D-vitamiinilisää.)

Vaikutusmekanismi

Entuudestaan tiedetään, että D-vitamiini tuottaa valkosoluissa (makrofageissa) mikrobeja tappavia peptidejä, katelisiinejä. Lisäksi D-vitamiini tuottaa limakalvojen endoteelisoluissa β-defensiinejä, jotka inaktivoivat suoraan viruksia.

D-vitamiinin infektioilta suojaava vaikutus on erityisen merkittävä ikääntyvien keskuudessa, ja varsinkin laitoksissa. Vähäinen D-vitamiinin saanti yhdistettynä heikentyneeseen vastustuskykyyn voi olla jopa kohtalokas kombinaatio, huomauttavat tutkijat. He suosittelevat auringonottoa halpana ja tehokkaana keinona D-vitamiinin saamiseksi, mutta toisaalta syöpälääkärit varoittavat auringonoton vaaroista. Yhdysvaltain ihotautilääkäreiden yhdistys suositteleekin ottamaan D-vitamiinin purkista.

Sabetta JR, DePetrillo P, Cipriani RJ, et al. Serum 25-Hydroxyvitamin D and the Incidence of Acute Viral Respiratory Tract Infections in Healthy Adults. PLoS ONE 14.6.2010

Lähde: tritolonen.fi

Ei kommentteja: