Hae tästä blogista
maanantai 19. heinäkuuta 2010
Comparison of Different Sources and Degrees of Hydrolysis of Dietary Protein: Effect on Plasma Amino Acids, Dipeptides, and Insulin Responses in Human Subjects
J Agric Food Chem. 2010 Jul 8. [Epub ahead of print]
Comparison of Different Sources and Degrees of Hydrolysis of Dietary Protein: Effect on Plasma Amino Acids, Dipeptides, and Insulin Responses in Human Subjects.
Morifuji M, Ishizaka M, Baba S, Fukuda K, Matsumoto H, Koga J, Kanegae M, Higuchi M.
Food and Health R&D Laboratories, Meiji Seika Kaisha Ltd., Saitama 350-0289, Japan.
Abstract
The effect of protein fractionation on the bioavailability of amino acids and peptides and insulin response and whether the protein source influences these effects in humans are poorly understood. This study compared the effects of different sources and degrees of hydrolysis of dietary protein, independent of carbohydrate, on plasma amino acid and dipeptide levels and insulin responses in humans. Ten subjects were enrolled in the study, with five subjects participating in trials on either soy or whey protein and their hydrolysates. Protein hydrolysates were absorbed more rapidly as plasma amino acids compared to nonhydrolyzed protein. Whey protein also caused more rapid increases in indispensable amino acid and branched-chain amino acid concentrations than soy protein. In addition, protein hydrolysates caused significant increases in Val-Leu and Ile-Leu concentrations compared to nonhydrolyzed protein. Whey protein hydrolysates also induced significantly greater stimulation of insulin release than the other proteins. Taken together, these results demonstrate whey protein hydrolysates cause significantly greater increases in the plasma concentrations of amino acids, dipeptides, and insulin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
6 kommenttia:
Onko olemassa tutkimusta jossa vertaillaan ultrasuodatetun ja hydrolysoidun heran eroa vastaavassa tapauksessa? Itse en ole törmännyt sellaiseen kirjoitukseen, aina kyseessä kaseiini tai soija vastaan herahydrolysaatti. Kiinnostaisi hydron hyöty suhteessa ns. normiheraan.
j.uhis
Tässä tutkimuksessa nimemomaan verrattiin hydrolysoitua heraa tavalliseen heraan.
Äh, niinpäs yhdessä kohtaa mainitaan kun oikein tarkasti lukasee, tuo soija kun mainittiin useammin niin sekoitti. Kiitos tarkennuksesta.
j.uhis
Tutkimuksessa verrattiin siis neljää proteiinin lähde: tavallinen heraproteiini, hydrolysoitu heraproteiini, tavallinen soijaproteiini ja hydrolysoitu soijaproteiinia. Sekä hera- että soijaproteiinin hydrolysointi vaikutti AUC-aminohappovasteisiin (AUC = arean under curve), mutta heraproteiinihydrolysaatti oli selvä ykkönen. Erot olivat varsin suuret sekä 0-60 min että 0-120 min.
Kirj.virhe edellisessä: Siis selvä ero 0-60 min. Hydro on siis selvästi nopeammin imeytyvää.
Esim. haaraketjuisten aminohappojen veriplasman AUC -60 min (mmol/min/l):
Soija: hieman alle 10
Soijahydro: noin 15
Hera: noin 20
Herahydro: noin 30
Eli herahydro sai aikaiseksi KOLMINKERTAISET AUC 0-60 min -vasteen haaraketjuisten aminohappojen osalta ja n. 1,5-kertaisen vasteen tavisheraproteiinin verrattuna. Tulokset olivat samankaltaisia myös muiden aminohappojen osalta.
Lähetä kommentti