Hae tästä blogista

keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Arginiini ja kasvuhormonin eritys






















Arginiinia markkinoidaan myös kasvuhormonia (GH) vapauttavana aminohappona. GH on aivolisäkkeen etulohkon erittämä proteiinianabolinen peptidihormoni, joka stimuloi myös rasvavarastojen mobilisointia. GH:n edulliset vaikutukset kehonkoostumukseen terveillä ihmisillä ovat kuitenkin kiistanalaisia. Arginiini-infuusiota (0.5 g/painokilo) on jo vuosikausia käytetty selvitettäessä GH:n puutetta, mutta näin suuria annoksia ei voida ottaa oraalisesti mahavaivojen vuoksi. Lisäksi arginiini-infuusion vaikutus veren arginiinipitoisuuteen on selvästi voimakkaampi kuin oraalisen annostelun, sillä arginiini käy läpi laajamittaisen alkukierron metabolian. Oraalitutkimuksissa annostus on ollut yleensä vain muutamia grammoja (Chromiak & Antonio 2002). Lepotilassa arginiinilisä vaikuttaa hieman GH:n eritykseen, mutta ennen fyysistä kuormitusta otettu arginiini saattaa jopa vähentää kasvuhormonivastetta (Kanaley 2008) Arginiinilisän ei ole havaittu nopeuttavan lihasvoiman- ja koon kasvua.

Lysiini potentoi selvästi arginiinin vaikutuksia GH:n eritykseen. Esim. Isidori ym. (1981) raportoivat arginiini-lysiini -yhdistelmän (molempia 1,2 g) lisäävän nuorten miesten (15-20 v.) GH:n erityksen lähes 8-kertaiseksi 90 minuuttia oraalisen annostelun jälkeen. Arginiinilla tai lysiinillä ei yksinään ollut vaikutusta GH:n eritykseen. Hieman vanhemmilla miehillä (keski-ikä 24 v.) arginiini-lysiini -yhdistelmä (molempia 1,5 g) lisäsi GH:n erityksen n. 2,7-kertaiseksi 60 minuutin kohdalla (Suminski ym. 1997). Nämä lisäykset saattavat kuulostaa vaikuttavilta, mutta Sutton & Lazarus (1976) osoittivat, että kovatehoinen fyysinen kuormitus on kaikkein tehokkain GH:n erityksen lisääjä. 20 minuutin kestoinen polkupyöräergometria (900 kpm/min, n. 75-90 % VO2max:sta) peittosi selvästi niin arginiini-infuusion, L-dopan kuin nukkumisenkin. Vain insuliini-injektion aiheuttama hypoglykemia pääsi lähelle fyysisen kuormituksen aiheuttamaa GH:n eritystä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiinnostaisi tietää totuus (?), että kuka/mikä on saanut aikaan tämän GH/pumppi -pajunköyden? Selviä juutalaisen merkkejä...

Anssi Manninen kirjoitti...

Arginiinin vaikutus GH:n eritykseen on tiedetty jo pitkään, mutta ns. argiinikokeessa se otetaan infuusiona ("tippapussista"). Arginiini stimuloi GH:n eritystä vähentämällä somatostatiinin eli GH:n estäjähormonin eritystä. Kovatehoinen urheilu on kuitenkin niin voimakas GH-stimulus, että muulla ei ole paljon väliä.

Oraalisen aminohappolisän vaikutus GH:n eritykseen lienee niin pieni, ettei sillä ole merkittävää vaikutusta kehonkoostumukseen. Urheilijat noudattavat yleensä runsasproteiinista ruokavaliota, ja runsaan proteiinin saannin tiedetään nostavan GH-tasoja (Sellini ym. 1981). Urheilijoilla suoritetuissa tutkimuksissa aminohappolisien vaikutukset GH:n eritykseen ovatkin olleet selvästi vähäisempiä kuin ei-urheilijoilla. Fogelholmin ym. (1993) ja Lambertin ym. (1993) tutkimuksissa pieniannoksisella aminohappolisällä ei ollut vaikutusta voimailijoiden GH:n eritykseen; koehenkilöiden päivittäinen proteiinin saanti oli 2,2 g/kg ja 1,58 g/kg samassa järjestyksessä. Suurten aminohappoannosten mahdollisia hyötyä ei voida kuitenkaan sulkea pois. Evansin ym. (2004) tutkimuksen mukaan optimaalinen oraalinen kerta-annos näyttäisi olevan suurin piirtein 10 g, kun otetaan huomioon sekä veren arginiinipitoisuuden nousu että mahavaivat. Jää nähtäväksi, miten muutama 10 g kerta-annos arginiinia vuorokaudessa vaikuttaisi voimailijoiden lihasmassaan ja -voimaan.

NO-hypetys alkoi yhden tuotteen taitavasta markkinoinnista (NO2 tai joku vastaavan oli tuotteen nimi, MRI:n tuote). Arginiinin on tiedetty olevan NO:n esiaste siitä lähtien kun NO keksittiin. Ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että argiiniini lisäisi NO:n tuotantoa terveillä urheilijoilla. Sitruuliini on joka tapauksessa tehokkaampi kuin arginiini.

Anonyymi kirjoitti...

Joo ja kansa ostaa "pumppien" toivossa. Jos kyseiset tuotteet jotenkin auttavat ennen treeniä nautittuna suorituksiin, niin syy lienee niissä muissa aineosissa (sitrulliini-malaatti, kofeiini, b-alaniini ym.) , eikä siinä esim. niin hienossa yhdisteessä kuin arginiini-akg...

Miten sen ornitiinin taika on GH:n vaikuttajana?

Anssi Manninen kirjoitti...

Ornitiinin osalta johtopäätökset samanlaisia.