Hae tästä blogista

torstai 4. joulukuuta 2008

Lukijakyssä: OsmoPure



















OsmoPuresta sanotaan että "Tuotteen erikoisvalmisteiset, korkean molekyylipainon omaavat glukoosipolymeerit antavat hiilihydraattiliuokselle matalan osmolaliteetin, jonka ansiosta OsmoPure läpäisee mahalaukun erittäin helposti ja täyttää tyhjentyneet glykogeenivarastot nopeasti." En oikein ymmärrä tätä osmolaliteettijuttua joten voisitko ystävällsesti vääntää tuon asian rautalangasta.

Liuoksen osmoottinen paine määräytyy siihen liuenneiden hiukkausten kokonaisainemäärästä, joka ilmaistaan osmoleina. Yhden glukoosimoolin liuetessa veteen saadaan tietysti yksi osmoli. Oletetaan, että kahdessa liuksessa (esim. urheilujuomassa) on sama hiilihydraattipitoisuus, mutta toisessa hiilihydraatin lähteenä on glukosiini ja toisessa glukoosipolymeeri (glukoosimolekyylit ovat liittyneet ketjuiksi). Ensin mainitun liuoksen osmolaliteetti on korkeampi huolimatta samasta hiilihydraattipitoisuudesta, sillä siinä yksittäiset glukoosiyksiköt ovat liuenneet veteen, kun taas jälkimmäisessä tapauksessa veteen on liuennut glukoosiketjuja.

Tavallinen malto saa aikaiseksi hieman glukoosia alhaisemman osmolaliteetin, mutta ero ei ole kovin suuri, sillä tavallisen malton glukoosiketjut ovat varsin lyhyitä. OsmoPure saa aikaiseksi maltoakin selvästi matalamman osmolaliteetin. Osmolaliteetti on yksi tärkeä mahalaukun tyhjentymistä säätelevistä tekijöistä; korkea osmolaliteetti hidastaa mahalaukun tyhjentymista. Urheiluravitsemuksessa tällä on merkitystä lähinnä suorituksen ympärillä tapahtuvan ravitsemuksen osalta.

Nottinghamin yliopistolla tehty tutkimus selvitti onko harjoittelun jälkeen nautitun hiilihydraattijuoman laadulla merkitystä. Koehenkilöille annettiin 100 grammaa joko korkean tai matalan molekyylipainon omaavaa glukoosipolymeeriä sekoitettuna litraa vettä. Kontrolliryhmä sai maustettua, hiilihydraatitonta vettä. Koehenkilöt suorittivat aluksi 90 minuutti pyöräilytestin ja välittömästi suorituksen jälkeen nauttivat edellä mainitut juomat. Tämän jälkeen he lepäisivät kaksi tuntia ja lepoa seurasi “loppuun vedetty” 15 minuutin pyöräilytesti. Tutkijat raportoivat, että korkean molekyylipainon omaava hiilihydraattijuoma nosti nopeammin ja tehokkaammin veren glukoosi- ja insuliinipitoisuutta sekä paransi merkitsevästi suorituskykyä 15 minuutin testissä. Yhteenvetona voidaan todeta, että korkean molekyylipainon omaavat hiilihydraattijuomat voivat olla hyödyllisiä tilanteissa, joissa glykogeenivarastot pitää täyttää mahdollisimman nopeasti.

OsmoPure -glukoosipolymeerejä on myös MyoReco, Anabolic Overdrive Hardcore ja Neuro Overdrive -valmisteissa.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Mistä tämä tuote on valmistettu? Siis purkin sisältö/raaka-aineet.

Pataj kirjoitti...

Tämä oli tosiaan ihan mielenkiintoista tietää. Minkähän takia tätä tietoa ei löydy mistään.