Vuonna 2002 Jyväskylän yliopiston liikuntafysiologit vertasivat kreatiinimonohydraattia ja kreatiinipyruvaattia sisältäviä kreatiiniformuloita:
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kuinka kreatiinimonohydraattia sisältävä Creatine Monohydrate –ravintovalmiste ja kreatiinipyruvaattia sisältävät CrPShuttle –ravintovalmiste vaikuttavat yleisurheilijoiden kehon massaan ja koostumukseen sekä veriarvoihin ja suorituskykyyn harjoituskaudella.
Koehenkilöinä oli 13 mies- ja 11 naisyleisurheilijaa. Kaikki lajiryhmät (kestävyysjuoksu, pikajuoksu, hypyt ja heitot) olivat edustettuina tutkimuksessa.
Tutkimuspäivän aamuna koehenkilöt antoivat paastoverinäytteen, josta määritettiin veren kokonaiskolesteroli- ja HDL-kolesterolipitoisuudet sekä hematokriitti, hemoglobiini ja laskeuma. Samalla koehenkilöiden antropometria määritettiin. Iltapäivällä ohjelmassa olivat suorituskykytestit. Nopeusvoima määritettiin suorittamalla kevennyshyppy kontaktimatolla. Alaraajojen ojentajalihasten kestovoimaa mitattiin kontaktimatolla tapahtuvalla anaerobisella hyppytestillä (5 x 20s, 2 min), josta analysoitiin keskimääräiset lentokorkeudet. Laktaatit mitattiin ennen ja jälkeen hyppysarjoja. Tämän jälkeen koehenkilöt nauttivat kaksoissokkoperiaatteella 30 vuorokautta joko kreatiinimonohydraattia, kreatiinipyruvaattia tai plaseboa. Valmisteita käytettävän jakson aikana urheilijat harjoittelevat ja ruokailevat normaalisti ohjelmiensa mukaan.
Interventiojakson aikana kreatiinipyruvaattiryhmän (p<0.01) ja kreatiinimonohydraattiryhmän (p<0.05) koehenkilöiden kehon massat lisääntyivät merkitsevästi (2 %, 1 %).
Rasvaton kehon massa lisääntyi kreatiinimonohydraattiryhmällä erittäin merkitsevästi (p < 0.001). Massan lisäys oli suuruudeltaan 2.7 %.
Ainoa tilastollisesti merkitsevä muutos koehenkilöiden veriarvoissa oli se, että kreatiinipyruvaattiryhmän hyvän HDL-kolesterolin määrä väheni 11 %. Muissa veren kolesteroli-, hemoglobiini-, hematokriitti- tai laskeuma-arvoissa ei esiintynyt tilastollisesti merkitseviä eroja alku- ja loppumittausten välillä. Kreatiinimohydraattiryhmällä havaittiin kaikissa hyppysarjoissa pieniä parannuksia.
Kreatiinipyruvaattiryhmällä kolmessa viimeisessä hyppysarjassa oli havaittavissa lentokorkeuden kasvua (2.7 %, 2.8 % ja 4.3%), muutokset olivat merkitseviä (p<0.05).
Kreatiinimonohydraattiryhmän parannus (4.8 %) yksittäisen hypyn korkeudessa oli merkitsevä (p<0.01). Loppumittauksessa kreatiinipyruvaatti ja -monohydraattiryhmillä keskiarvoiset laktaattipitoisuudet eivät olleet merkitsevästi korkeampia kuin alkumittauksessa.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että kreatiinipyruvaattiryhmällä havaitut kehonkoostumuksen muutokset ovat todennäköisesti kreatiinin aiheuttamia. Näin ollen pyruvaatilla ei vaikuttaisi olevan mitään kehon massan nousua ehkäisevää vaikutusta.
Tutkimuksessamme ei kreatiinilla tai kreatiinipyruvaatilla havaittu olevan minkäänlaisia vaikutuksia hemoglobiiniin, hematokriittiin tai laskeumaan, joten saamiamme tuloksia voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavina lisätutkimusten vielä puuttuessa.
Suorituskyvyn pysyminen ennallaan hyppysarjoissa kreatiinimonohydraattiryhmällä saattaa johtua kehon kokonaismassan noususta. Kreatiinipyruvaattiryhmän anaerobisensuorituskyvyn paraneminen hyppysarjoissa oli yllättävää, koska aikaisemmin pyruvaatilla on havaittu olevan vaikutuksia ainoastaan submaksimaalisiin suorituksiin. On mahdollista, että yksittäinen hyppy tai lyhyt hyppysarja (<5s) on liian lyhyt tyhjentämään KP-varastot Toisaalta useat tutkimukset ovat osoittaneet kreatiinin nauttimisen lisäävän voimantuottokykyä (maksimivoimaa) yksittäisissä suorituksissa Tämä saattoi lisätä maksimivoimaa ja voimantuottonopeutta, joka johti yksittäisen kevennyshypyn paranemise
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti