Hae tästä blogista

perjantai 5. joulukuuta 2008

Lukijakyssä: Maito urheilujuomana













"Moi,
Mitäs mieltä Anssi oot tästä?
http://www.jissn.com/content/5/1/15"


Ihan hyvä katsausartikkeli. On kuitenkin syytä huomata, että siinä verrataan maitopohjaisia juomia perinteisiin, pelkästään hiilihydraatteja sisältäviin urheilujuomiin (poislukien yksi soijatutkimus).

Edit:
Jatkokommentti samaiselta henkilöltä:
Just tota hieman aattelinkin, eli vertailussa ei ollut urheilujuomia, joissa proteiinit ois esipilkottu tai yleensä proteiineja lainkaan, vaan semmosia gatorade-tyyppisiä sokerilitkuja? Mites sitten se vertailu soijaa sisältävään palkkariin?

Recent work has shown that one way by which consumption of fat-free milk increase protein net balance is through an increased rate of muscle protein synthesis following resistance exercise [13]. The increase in protein net balance and muscle protein synthesis was most pronounced with the consumption of 500 mL of fat-free milk as compared to an isoenergetic, isonitrogenous, and macronutrient matched soy-protein beverage (745 Kj, 18.2 g protein, 1.5 g fat, and 23 g carbohydrate). The authors speculated that their observations were attributable to the differences in soy protein digestion as compared to milk protein digestion. The soy based beverage was digested and absorbed much more rapidly leading to a large rapid rise in blood concentrations of amino acids shuttling them to plasma protein and urea synthesis [2], whereas with the fat-free milk the elevation in blood amino acids was slower and remained elevated for a more prolonged period, providing a more sustained delivery of amino acids for skeletal muscle protein synthesis.

Urheilujuomilla perinteisesti tarkoitetaan juuri noita "gatorade-tyyppisiä sokerilitkuja". Alla lainaus soijatutkimuksesta:

"After the resistance exercise protocol was completed, blood samples and muscle biopsy samples were obtained. The subjects then ingested (in a randomized single-blinded fashion) a 500-mL drink that contained either fluid nonfat milk or an isonitrogenous, isoenergetic, and macronutrient-matched soy-protein beverage (745 kJ, 18.2 g protein, 1.5 g fat, and 23 g carbohydrate as lactose for milk and as maltodextrin for the soy beverage). The drinks were made from commercially available isolated soy protein (GeniSoy, Fairfield, CA) or skim milk powder. After drink consumption, femoral artery blood flow, breath samples, arterial and venous blood samples, and muscle biopsy samples were obtained every hour thereafter for 3 h (Figure 1)."

Eli tutkimusprotokolla ei kuvasta tosielämää; voimailijat eivät tyydy yhteen pieneen proteiinidrinkkiin harjoittelun jälkeen, vaan menevät palautusjuoman nauttimisen jälkeen kotiin syömään lisää proteiinia. Kyseinen tutkimus oli tutkimusmetodisesti erittäin hyvin toteutettu, mutta sen käytännön merkitys on täysi nolla. Kuinka moni salirotta on syömättä 3 tuntia palkkarin jälkeen?

Lue myös:
Palautusjuomat

Ei kommentteja: