Hae tästä blogista

perjantai 18. syyskuuta 2009

Beeta-alaniini ja migreeni














Tänään kävi noutomyymälässä hieman iäkkäämpi rouvashenkilö hakemassa BetaPurea eli beeta-alaniinia migreenin hoitoon. Hänellä ja hänen siskollaan on invalidisoivia migreenikohtauksia säännöllisesti, vaikka kaiken maailman lääkkeitä on jo kokeiltu. Sisko on kuulemma saanut kohtaukset täysin kuriin grammalla beeta-alaniinia. :O Ko. henkilöllä beeta-alaniini pysäyttää alkuvaiheessa olevan kohtauksen n. 10 minuutissa. Tästä päättelin, että sillä on pakko olla jotain tekemistä histidiinin ja histamiinin kanssa. Beeta-alaniinin ihoa "kutitteleva" vaikutus alkaa myös n. 10 minuuttia nauttimisen jälkeen. Kutina johtuu histamiinireseptorien aktivoitumisesta. Histidiini on histamiinin esiaste. Elimistö muodostaa karnosiinia beeta-alaniinista ja histidiinista, joten beeta-alaniini käytettäessä histidiiniä vapautetaan enemmän biosynteesin raaka-aineeksi. Tämän vuoksi päättelin, että beeta-alaniinin aiheuttama histidiinin "ryöstö" saattaisi estää migreeniä. Monilla henkilöillä nimittäin runsaasti histamiinia sisältävät elintarvikkeet aiheuttavat migreenikohtauksen. Vaihtoehtoisia hypoteeseja saa esittää. :-)

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on 7-vuotias 35kg poika, joka kärsii migreenistä. Uskallanko antaa pojalle beta-alaniinia? Entä voiko tuotetta käyttää raskaana?

Anonyymi kirjoitti...

Hei Manninen! Kertoisittako laskeeko beta-alaniinin + kreatiinin jatkuva käyttö treenin jälkeisessä palkkarissa? Olisiko aiheellista piettää jonku vkon taukoja aina näiden käytössä? Kiitosta.

Neonomide kirjoitti...

Niasiini eli B3-vitamiinihan tunnetusti aiheuttaa beetan kaltaista kihelmöintiä, mutta ihan eri volyymilla. Myös niasiinin nauttiminen "tyhjentää" histamiinivarastojaja onpa sillä hoidettu migreeniäkin:

http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=14876678

Anssi Manninen kirjoitti...

"Minulla on 7-vuotias 35kg poika, joka kärsii migreenistä. Uskallanko antaa pojalle beta-alaniinia? Entä voiko tuotetta käyttää raskaana?"

Beeta-alaniinin vaikutuksia ei ole tutkittu lapsilla tai raskaana olevilla, mutta tuskin siitä on mitään haittaa. Sitä saadaan myös lihasta karnosiinin mukana.

Anssi Manninen kirjoitti...

"Hei Manninen! Kertoisittako laskeeko beta-alaniinin + kreatiinin jatkuva käyttö treenin jälkeisessä palkkarissa? Olisiko aiheellista piettää jonku vkon taukoja aina näiden käytössä? Kiitosta."

Taukoa kannattaa varmuuden vuoksi pitää ainakin muuta vko per v. Nämä tauot kannattaa ajoittaa kevyempiin treenijaksoihin

Anssi Manninen kirjoitti...

"Niasiini eli B3-vitamiinihan tunnetusti aiheuttaa beetan kaltaista kihelmöintiä, mutta ihan eri volyymilla. Myös niasiinin nauttiminen "tyhjentää" histamiinivarastojaja onpa sillä hoidettu migreeniäkin"

Mielenkiintoista. Kiitos infosta!

Anonyymi kirjoitti...

Muistan ajan jolloin hra Manninenkin olis tähän todennu että "paskapuhetta" .. mutta ajat on muuttunu näemmä ;)

S-252 kirjoitti...

Niasiinia käytetään Jenkeissä myös kolesteroliarvojen parantamiseen. Niasiini terapeuttisina annoksina (500 - 1500 mg/vrk) laskee nopeasti LDL-kolesterolia ja nostaa HDL-kolesterolia. Huomatkaa kuitenkin että näin suurina annoksina niasiini on maksatoksinen ja saattaa aiheuttaa maksavaurion. Suuret annostukset on ehdottomasti otettava lääkärin valvonnassa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava "slow release" / "no flush" -niasiinivalmisteiden kanssa, sillä ne vapauttavat niasiinia pitkään ja hitaasti, mikä voi pahentaa maksan kuormitusta.

Oli miten oli, niasiinista on apua myös rasva-aineenvaihdunnan tehostamisessa ja painonhallinnassa.

Anssi Manninen kirjoitti...

Löytyyhän niasiini em. käyttötarkoitus myös kotimaisista farmakologian oppikirjoista.

S-252 kirjoitti...

Jos noin on, miksi Suomessa käytetään lainkaan statiineja? Statiinilääkityksestä on paljon enemmän haittaa kuin hyötyä. Se vahingoittaa niin lihaksia kuin aivojakin sillä kolesteroli on olennainen osa niiden toimintaa. Niasiinin kanssa tätä ongelmaa ei esiinny.

Suomessakin toivottavasti piakkoin herätään ymmärtämään että kohonnut kolesteroli ei ole syy sydäntauteihin, vaan vain oire laajemmasta oireyhtymästä joka nostaa sydänkuoleman riskiä. Sydäntaudin hoitaminen statiineilla on vähän sama kuin hoitaisi aivokalvontulehdusta pelkillä särkylääkkeillä.

Neonomide kirjoitti...

Totta, niasiini lienee lähimpänä täydellistä lääkettä tärkeimpiin sydänsairauksien riskitekijöihin JA sillä on monia muitakin positiivisia terveysvaikutuksia.
Nykyisin sitä myös osataan jo käyttää turvallisesti - kunhan vältetään tosiaan noita no flush -muotoja ja ollaan varovaisia SloNiacinin kaltaisten hitaasti vaikuttavien valmisteiden kanssa.

http://www.lef.org/magazine/mag2007/mar2007_atd_01.htm


Ajoittaiset isot annokset eivät yleensä ole lainkaan vaarallisia, mutta veriarvojen parantamiseksi niasiinia tulisi käyttää säännöllisesti ainakin vuosi mm. HDL-kolesterolin nostamiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla beeta-alaani nosti puhallusarvoja n.15% pef-mittaria käyttäen. En kuitenkaan munuaisongelmien takia uskalla käyttää ko.ainetta.