Hae tästä blogista

perjantai 27. toukokuuta 2011

Diabetesliiton ravitsemushuuhari Liisa Heinonen

















"Diabeteskeskuksen kuntoutuksessa on tullut esiin vähähiilihydraattisen ruokavalion terveyshaittoja juuri verisuoni- ja munuaisterveyteen liittyen. Tästä Diabetesliitossa ollaan huolissaan. Ruokavalioasioissa ei kannata mennä äärimmäisyyksiin." Näin sanoo uppoavan laivan ravitsemushuuhari Liisa Heinonen.

Varsin erikoista, että anekdoottitason jutut kelpaavat "näytöksi" vähähiilihydraattista ruokavaliota vastaan. Nähtävästi Liisa Heinonen ei ole (edelleenkään) vaivautunut lukemaan tieteellisestä kirjalllisuudesta, mitä tapahtuu kakkostyypin diabeetikon munuaisille, kun kontrolloiduissa tutkimuksissa ruokavalion hiilihydraatteja korvataan rasvalla ja proteiinilla. Tätä on selvitetty lukuisissa tutkimuksissa ja vaikutukset munuais-funktioon ovat olleet neutraaleja tai jopa positiivisia. Osaako Liisa Heinonen edes käyttää pubmed-tietokantaa, kun hänen silmiinsä ei pysty kantautumaan uutta informaatiota - ei sitten millään.

Uskallan väittää, ettei kuntoutuksessa ole tullut esiin mitään vähähiilihydraattisen ruokavalion haittoja. Täysin keksitty juttu! Tieteellisestä kirjallisuudesta ei löydy mitään tukea Diabetesliiton suosituksille, joten Heinonen rupeaa sepittämään satuja. Maininta "äärimmäisyyksiin menenemistä" on myös tyypillinen propagandistien käyttämä sanaleikki, jolla voidaan helposti dissata vaihtoehtoisia ideoita.

Toisin kuin usein kuulee väitettävän, Suomessa ei ole virallisia suosituksia diabeetikon ruokavaliosta. Diabetesliitto on yksityinen järjestö, joten heidän suosituksensa eivät ole virallisia.  Ruotsissa viranomaisten asettama työryhmä (Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU) pohti parin vuoden ajan, miten diabeetikoiden pitäisi ruokavalionsa koostaa. Työryhmän puheenjohtaja professori Kjell Asplund sanoo yllättäyneensä siitä, kuinka heikolla pohjalla nykyiset ravitsemussuositukset lepäävät. SBU:n mukaan näyttö vähärasvaisen ruokavalion hyödyistä on  "laihaa". Vähähiilihydraattisen ruokavalion hyödyistä löytyy näyttöä, mutta valtaosa tutkimuksista on suhteellisen pieniä ja lyhytkestoisia,  joten SBU ei voinut suositella sitäkään. SBU toteaa kuitenkin raportissaan, että saatavilla oleva näyttö vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on hyvin myönteistä.

Terveysviranomaisten pitäisi ruveta selvittämään, mitä Diabesteliitossa touhutaan. Varsin hälyttävää on se, että diabeetikot ovat menettäneet luottamuksensa Diabetesliittoon. Liiton keskustelufoorumi on nimittäin täynnä tämän tyyppisiä kommentteja:

"Samalla kun liitossa pidätte kiinni yksipuolisista näkemyksistänne, mitätöitte paitsi potilaiden kokemukset (no, mitä meillä nyt olisikaan väliä...), myös monen lääkärin ammattitaidon. Itse nimittäin uskon olevani erittäin hyvän lääkärin hoidossa, joka osaa arvioida minun kokonaisriskini."

"Hämmentävää on myös se, ettei diabetesliitto pidä meidän diabeetikkojen puolta omine kokemuksinemme, eikä ota antamaamme palautetta ja tietoa vastaan, vaan yksipäisesti ja yksisilmäisesti pidetään kiinni vanhoista toimimattomista kannanotoista."

Laitan lopuksi yhden kuvion eräästä tapausselostuksesta (Nielsen et al. 2003), jossa diabeetikon munuaiset saatiin itse asiassa pelastettua vähähiilihydraatisella ruokavaliolla. Nuolen kohdalla potilas vaihtoi runsaasti hiilihydraatteja ja vähän rasvaa sisältävän "Heinosdieetin" vähähiilihydraattiseen dieettiin. Numerot puhukoon puolestaan.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minuakin on alkanut ottaan "ravitsemusterapeutit" päähän. Heillä on ikäänkuin jäänyt levy päälle: välttäkää tyydyttynyttä rasvaa ja syökää ruisleipää.

Anssi Manninen kirjoitti...

Tämä kirjoitus EI ollut hyökkäys ravitsemusterapeutteja vastaan, vaan kritisoin nimenomaan tätä yhtä. Minulla on monia ravitsemusterapeuttikavereita ja monet heistä on hyvin avoimia uudelle tiedolle.

D2n kirjoitti...

Kiitos, että lainasit blogissasi minunkin kommenttiani. Lähetin blogisi osoitteen myös valtiovallan edustajille, joille aiemmin lähetin viestiä siitä, ettei 2DM-ruokavaliota oteta tosissaan, vaan suositellaan järjestelmällisesti verensokeria kohottavaa ruokavaliota. Jos tuosta uskaltaa poiketa, saa valtavasti noottia. Nyt on muutoksen aika. Jos ei Diabetesliitto aja asiaamme, on syytä ottaa järeät käyttöön ja kertoa epäkohta valtiontaloutta vartioiville ministereillemme. Heitä taatusti kiinnostaa säästökohteet ja tuossa, ettei diabeetikkojen ruokasuosituksia tehdä, vaan painotetaan lääkkeitä, on selkeä säästökohde. Taisin kusta omille kintuille kaikkien parhaaksi. Siitä huolimatta tälle asialle on tehtävä jotain. Ei voi sallia sitä, että kun kakkonen menee diabeteshoitajalle loistavin pitkäsokerituloksin, saa vain moitteita siitä, ettei syö virallisen suosituksen mukaan. Täysin absurdi tilanne, kuten minulla oli. Kiitos Anssi, että otit tämän epäkohdan blogisi artikkeliksi.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on NIIN tärkeä asia! Meillä on pieni diabeetikko-tyttö. heti alussa aloimme kritisoimaan "lisää hiilareita, lisää, lisää!" ruokavaliota. Emme halunneet tiukalle linjalle mutta järjen käyttöä ja hiilareiden tiukkaa haalintaa ja koostamista. vain sen verran kuin elimistö tarvitsee ja parhaimpia laatuja. Saimme ihan hullun leiman ja kamalat noitavainot! Meistä tuli sosiaalitapaus ja miksi? Siksi ettemme sanoneet kaikkeen vain "Aamen, kyllä kyllä."
Elämme poliisivaltiossa!!! Isoveli valvoo ja lapset viedään jos kehtaa ajatella omilla aivoilla! Pistää vihaksi!