Hae tästä blogista

lauantai 21. toukokuuta 2011

YLE:n ohjelma arvostelee diabeetikoiden ruokavaliosuositusta


Voit katsoa ohjelman täällä. Ohjelma on ruotsinkielinen, mutta tekstitys on suomeksi. Ohjelmassa haastatellaan myös yhtä kovan luokan asiantuntijaa, Frederik Nyströmia. Ei mitään uutta auringon alla. On jo kauan tiedetty, että Diabetesliiton ruokavaliosuositukset eivät perustu tieteeseen. Lähinnä kiinnostaa tietää kuinka kauan Diabetesliitto voi jatkaa virheellisten suositustensa tuputtamista jäsenilleen "ainoana totuutena".

Mielenkiintoista, että Diabetesliiton edustajat eivät halunneet puolustella suosituksiaan ko. ohjelmassa. Diabetesliiton suositusten takana koheltava pääpiru Suvi Virtanen oli jostain syystä perunut haastattelun. Hänellä ja muilla Diabetesliiton pellefanteilla on toki Suomen maassa oikeus levittää omia näkemyksiään niin paljon kuin sielu sietää - emmehän asu Pohjois-Koreassa tai Kiinassa. Sen sijaan heidän levittämänsä pseudotieteellinen propaganda, jolla mustamaalataan kaikki vaihtoehtoiset ruokavaliomallit, ei missään tapauksessa ole hyväksyttävää. 

Diabeetikoille on perinteisesti suositeltu runsaasti hiilihydraatteja sisältävää ruokavaliota huolimatta siitä tosiseikasta, että diabetes on edelleen sokeritauti ja kaikki hiilihydraatti-lähteet muuttuvat loppupelissä glukoosiksi. Suositus ei perustunut kliinisiin tutkimuksiin, vaan siihen olettamukseen, että rasvat ovat haitallisia diabeetikon sydämelle ja proteiinit munuaisille, joten syökööt sitten hiilareita runsaasti. Näin päätti pari Amerikan Diabetesliiton hemmoa ja muut maat seurasivat perässä.

Ääni on sittemmin muuttunut kellossa: "On the basis of these results, a joint committee of the American Diabetes Association, North American Society for the Study of Obesity and the American Society for Clinical Nutrition suggested that a low-carbohydrate diet may be preferred to a low-fat diet for the induction of weight loss and glycaemic control in subjects with type 2 diabetes." (Busetto ym. 2011)

Lue myös: 
Dietary carbohydrate restriction in type 2 diabetes mellitus and metabolic syndrome: time for a critical appraisal

4 kommenttia:

Dragofix kirjoitti...

Aika hauska kun tuossa videossa väitellään hiilareista, THL sanoo että vain täysjyvätuotteet ovat ok, Ruotsalaiset taas sanoo ettei mitkään hiilarit kelpaa diabeetikoille. Mutta kun mennään kauppaan niin hyllyt ovat täys ravintoköyhiä tuotteita jotka koostuvat enimmäkseen nopeista hiilareista. THL:n suositus ei siis korreloi ollenkaan kauppojen tarjonnan kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Kauppojen tarjonnan ja suositusten kanssa ei ole mitään yhteyttä. Kaupat myy sitä mitä kuluttajat haluavat tai siis mitä heille markkinoidaan. Karu totuus on vaan se että Suomessa on jo vuosia uskoteltu että terveys tulee ruisleivällä, rasvattomilla maitotuotteilla ja margariinilla. Näitä tuotteita Suomessa syödään niin perkeleesti ja terveys on sen mukainen.

Dokumentissa sanotaan hyvin että tulevaisuudessa tullaan tajuamaan kuinka typeriä nämä nykyiset suositukset ovat olleet. Valitettavasti joudutaan odottamaan 25 vuotta.

Pitää muistaa että nyt ravintosuosituksia laativat sellaiset henkilöt, jotka ovat käyneet koulunsa 1990-luvulla, jolloin heille opetettiin 1970-luvun oppeja 1960-luvulla koulunsa käyneiden toimesta. Siinä vaan käy niin että jos lääkäri/ravintoasiantuntija ei JATKUVASTI päivitä tietojaan ja lue uusimpia tutkimuksia hän putoaa kelkasta. 10 vuotta työtä rutinoittaa kenet vaan, jolloin tiedotkin jäävät sille tasolle koko loppu-uran ajaksi. Eli meillä on lääkäreitä jotka ovat noudattavat 30 vuotta vanhoja suosituksia, jotka perustuvat 50 vuotta vanhaan tietoon. Se on perkeleen hienoa.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen ohjelma, mutta melko ennalta arvattavissa ollut keskustelu. Maalaisjärkikin sen sanoo, että jos välttää sokeria,niin verensokeria taso on alempi. Tällä hetkellä Diabetes keskustelu pyörii täysin II-tyypin Diabeteksen ympärillä, kuten äskeinenkin ohjelma sen osoitti. Siinä jää jalkoihin lasten ja nuorten I-tyypin Diabets asiat ja pahimmillaan ihmisillä jää mieleen keskustelusta, että diabeteksesta pystyy paranemaan ruokavalion avulla. Olisin mielelläni kuullut "asiantuntijoilta" mitä ruokavaliota he suosittelevat I-tyyppi diabetes lapselle ja mitä mahdollisesti pitäisi ottaa huomioon insuliini annostelussa jne. Käytännössä I-tyypin Diabeteksen hoidossa käytettävät insuliinit ovat niin tehokkaita, että kaikista helpointa ja turvallisinta hoitotasapainon kannalta on syödä kohtuulisesti hiilihydraatteja. Voisi jopa väittää, että lääketeollisuus on mahdollistanut nykyiset Diabeettikojen ravintosuositukset.

Anonyymi kirjoitti...

Ehdottomasti VHH ykköstyypin diabeetikoillekin. Tarvitsee vain käyttää vähemmän insuliinia, mikä on aina parempi.