Hae tästä blogista

maanantai 2. toukokuuta 2011

Kalaöljy on anabolista

 

 

 

 

 

 

 

Etyyliesteröity kalaöljy (E-EPA + E-DHA) edistää terveiden nuorten aikuisten lihasten valkuaisaineiden synteesiä, ilmenee uudesta amerikkalaisesta tutkimuksesta. Tällainen kalaöljy on erityisen tärkeää ikääntyville ja kroonisia sairauksia (kuten syöpää) poteville ihmisille, koska heidän lihaksistonsa surkastuu ja heikkenee. Etyyliesteröity kalaöljy on siis anabolista, mutta se ei kuitenkaan lihota, vaan päinvastoin auttaa vähentämään sisäelimiin kertynyttä viskeraalista rasvaa. 

Washington-yliopiston ravitsemustieteen ja geriatrian laitoksilla Missourin osavaltiossa tehtyyn tutkimukseen osallistui yhdeksän tervettä vapaaehtoista 25–45-vuotiasta henkilöä. He ottivat kahdeksan viikkoa päivittäin 4 kapselia E-EPAa ja E-DHA:ta sisältävää kalaöljyä

Lihasten proteiinisynteesiä mitattiin isotooppitekniikalla. Samalla mitattiin myös lihaksen valkuaisaineen pitoisuus sekä RNA ja DNA, jolloin saatiin selville lihaksen proteiinisynteesin kapasiteetti ja mRNA:n kyky tuottaa proteiinia (translationaalinen effisienssi) sekä solujen koko.

Kalaöljyn käyttö lisäsi merkitsevästi anabolista vastetta insuliini- ja aminohappoinfuusioon ja myös fosforylointi lisääntyi. Fosfo mTORSer2448 ja p70s6k -pitoisuudet suurenivat noin 50 %. Suureneminen ilmaisee solujen kykyä tuottaa valkuaisaineita ja energiaa. Samalla myös solujen koko suureni. 

Johtopäätös: Kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla on anabolisia ominaisuuksia nuorilla ja keski-ikäisillä ihmisillä.

Smith GI, Atherton P, Reeds D, et al. Omega 3 polyunsaturated fatty acids augment the muscle protein anabolic response to hyperaminoacidemia-hyperinsulinemia in healthy young and middle aged men and women. Clinical Science (2011) Immediate Publication, doi:10.1042/CS20100597
Lähde: tritolonen.fi

Ei kommentteja: