Hae tästä blogista

maanantai 30. toukokuuta 2011

Pseudoravitsemustiede ja argumentaatiovirheet - Osa 1: Kehäpäätelmä (circulus vitiosus)


Diabetesliiton kotisivuilta löytyy seuraavanlainen argumentti hiilihydraattinen välttämistä vastaan:

Hiilihydraattien välttäminen johtaa liialliseen proteiinin ja rasvan saantiin”.

Hiilihydraattien välttäminen ei aina johda proteiinin ja rasvan saannin lisääntymiseen, joten tämä argumentti on jo siitä syystä invalidi. Oletetaan kuitenkin, että hiilihydraattien välttäminen johtaisi aina proteiinin ja rasvan saannin lisääntymiseen. On selvää, että käsite "liiallinen" tarkoittaa tässä sitä määrä, joka Diabetesliiton mielestä on liiallista, vaikkei sitä argumentissa mainitakaan. Kyseessä on kehäpäätelmäksi (circulus vitiosus) kutsuttu argumentaatiovirhe.  

Kehäpäätelmä on argumentti, jossa todistettava asia oletetaan perusteissa. Toisin sanoen kehäpäätelmä on hyväksyttävä vain siinä tapauksessa, että johtopäätös sattuu olemaan tosi. Kehäpäätelmä etenee yksinkertaisimmillaan seuraavasti:
  1. Pekka on homoseksuaali
  2. Koska Pekka on homoseksuaali.
  3. Pekka siis on homoseksuaali. 
Oletetaan, että kriittisesti ajatteleva toimittaja keskustelee Diabetesliiton edustajan kanssa edellä mainitusta argumentista: 

Toimittaja: Lienee mahdollista, että hiilihydraattien rajoitus johtaa liialliseen proteiinin ja rasvan saantiin. Mutta keskeiset kysymys ovat: mikä on liikaa ja kuka ”päättää” mikä on liikaa? 

Diabetesliitto: Proteiinin ja rasvan saanti hiilihydraattien rajoituksen yhteydessä on liiallista, sillä se ylittää meidän suositukset.

Toimittaja: Entä jos Teidän suositukset ylittävä proteiini- ja rasvamäärä ei ole millään tavalla haitallista – ja ehkä jopa hyödyllistä. Eihän ne määrät silloin voi olla ”liikaa”?

Diabetes: Jos määrät ylittävät meidän suositukset, ne ovat silloin liikaa.

Tämä hedelmätön "juupas-eipäs" -keskustelu voisi jatkua pitkään. Ongelmallista tässä on se, että toimittajan pitäisi uskoa, että Diabesteliitto on oikeassa liiallisesta proteiini- ja rasvamäärästä, koska Diabetesliitto sanoo näin. Viimeistään tässä vaiheessa lukijan pitäisi tajuta, kuinka surkeaa argumentointia Diabetesliitto esittää. Heidän argumentti on "Pekka on homoseksuaali" -tasoa. Diabetesliiton argumentti ei sisällä mitään todistusta johtopäätöksen oikeellisuudesta. Argumentti on siis täysin invalidi. 

1. Hiilihydraattien rajoittaminen ei kannata.
2. Koska hiilihydraattien rajoittaminen johtaa meidän mielestä liialliseen proteiinin ja rasvan saantiin.
3. Hiilihydraattinen rajoittaminen ei siis kannata.

Pseudoravitsemustiede on pullollaan argumentaatiovirheitä. Tässä vain yksi tyyppiesimerkki.

Ei kommentteja: